Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > OS X > OS X 10.8 Mountain Lion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Sep 1, 2013, 04:47 PM   #1
bigsnowdog
macrumors member
 
Join Date: Dec 2009
Remote access, Mac to Mac, over internet

I have done quite a lot of Google searching of the Web and this site. I am not confident about what I've learned, so I need to ask some questions.

I have a Mac Pro and a MacBook Pro; both run mountain lion. I want to be able to be out of town with the MacBook Pro and access the Mac Pro over the Internet. I want to be able to open applications on the Mac Pro, such as FileMaker Pro, Outlook, and possibly others. I want to remotely access the Mac Pro so that I can do work on that computer using its installed software.

What is the best way to do that so that it will work well?

Thank you.

Last edited by bigsnowdog; Sep 1, 2013 at 05:30 PM.
bigsnowdog is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 1, 2013, 04:56 PM   #2
simsaladimbamba
macrumors Core
 
simsaladimbamba's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: located
TeamViewer can do this, the free version allows you to do what you want and I have on one occasion controlled my Hack Pro over the internet to copy and install stuff.
__________________
FREEdomly passports. Circumwent bürocrazy.
simsaladimbamba is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 1, 2013, 05:19 PM   #3
bigsnowdog
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2009
Remote access....

Sorry, it was supposed to be remote access, not remove.... :-(
bigsnowdog is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 1, 2013, 05:25 PM   #4
simsaladimbamba
macrumors Core
 
simsaladimbamba's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: located
Quote:
Originally Posted by bigsnowdog View Post
Sorry, it was supposed to be remote access, not remove.... :-(
To edit your thread title, just click on the button on the bottom right of your original post and then click the button below your message.
__________________
FREEdomly passports. Circumwent bürocrazy.
simsaladimbamba is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 1, 2013, 05:31 PM   #5
bigsnowdog
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2009
Thank you!
bigsnowdog is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 2, 2013, 01:30 PM   #6
bigsnowdog
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2009
Quote:
Originally Posted by simsaladimbamba View Post
TeamViewer can do this, the free version allows you to do what you want and I have on one occasion controlled my Hack Pro over the internet to copy and install stuff.
From what I read in a CNET review, this requires a human to be present at both computers. I won't have that.
bigsnowdog is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 2, 2013, 01:41 PM   #7
simsaladimbamba
macrumors Core
 
simsaladimbamba's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: located
Quote:
Originally Posted by bigsnowdog View Post
From what I read in a CNET review, this requires a human to be present at both computers. I won't have that.
From my personal experience, no human needs to be present on the remote computer.

Example:
  • Start the Mac Pro
  • connect it to the internet
  • start TeamViewer
  • write down the login details (ID and password)
  • go to your MBP
  • open TeamViewer
  • connect to your Mac with those login details you wrote down earlier.
Now you see, that you only need one human being for this.
The same applies for remote access, as you wrote down the login details before leaving the home, let the Mac Pro run and let TeamViewer open and let the Mac Pro being connected to the internet.

Is that understandable?

PS: As written before, I have done so myself over the distance of 50 kilometres (don't know the miles). I left my Mac at home on, left TeamViewer open, left it connected to the internet and copied the login details. Then I drove away to a job, worked a little bit and filled the time with using my iPad mini connected to the internet via wireless LAN to remotely control my Mac 50 km away. Again, the Mac at home was not supervised by anyone physically, only by me, virtually.
__________________
FREEdomly passports. Circumwent bürocrazy.
simsaladimbamba is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 2, 2013, 03:07 PM   #8
bigsnowdog
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2009
Is this to say you could not end the session? If I want this to work, would I have to keep the session open for the several weeks I need it?
bigsnowdog is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 2, 2013, 03:13 PM   #9
simsaladimbamba
macrumors Core
 
simsaladimbamba's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: located
Quote:
Originally Posted by bigsnowdog View Post
Is this to say you could not end the session? If I want this to work, would I have to keep the session open for the several weeks I need it?
You can quit TeamViewer on the MBP whenever you want, but the MP would have to run the whole time with TeamViewer running the whole time.
Since it would be several weeks, maybe try or ask if TeamViewer can even run such a long time while keeping the same login details. My session only went on for one day with the same login details.
And you would have to plan for the occasional hangups and even power outs and what if the MP would have a Kernel Panic whilst being connected or whilst being not connected.

Hmm, seems TeamViewer might not be such a good thing after all and you should look into more advanced configurations, of which you probably find several via using Advanced Search or MRoogle.
__________________
FREEdomly passports. Circumwent bürocrazy.
simsaladimbamba is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 2, 2013, 03:23 PM   #10
bigsnowdog
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2009
This is the other method I found. Do you have a reaction to it?

http://helpdesk.owu.edu/nw/mac2mac/
bigsnowdog is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 2, 2013, 03:27 PM   #11
simsaladimbamba
macrumors Core
 
simsaladimbamba's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: located
Quote:
Originally Posted by bigsnowdog View Post
This is the other method I found. Do you have a reaction to it?

http://helpdesk.owu.edu/nw/mac2mac/
It could be working, but I am not proficient enough in VNC to help you with that.
You could always try, as the settings listed there are not only working when at Ohio Wesleyan University, but when you are anywhere else.

But then again, you have to set your Mac Pro to restart after power failure or have to set a routine for when the machine panics.

Why can you not take the machine with you, if you are going to Ohio Wesleyan University?
__________________
FREEdomly passports. Circumwent bürocrazy.
simsaladimbamba is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 2, 2013, 03:37 PM   #12
bigsnowdog
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Dec 2009
Quote:
Originally Posted by simsaladimbamba View Post
It could be working, but I am not proficient enough in VNC to help you with that.
You could always try, as the settings listed there are not only working when at Ohio Wesleyan University, but when you are anywhere else.

But then again, you have to set your Mac Pro to restart after power failure or have to set a routine for when the machine panics.

Why can you not take the machine with you, if you are going to Ohio Wesleyan University?
I am not going there, it is just something I found.
bigsnowdog is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > OS X > OS X 10.8 Mountain Lion

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How can i access XP Pc from my Mac through Internet or different location. jkkool Windows, Linux & Others on the Mac 0 Feb 10, 2014 03:19 AM
Windows Remote Desktop Unable to Access MAC From Internal or External thesage OS X Mavericks (10.9) 2 Jan 4, 2014 07:35 AM
How do I setup TimeCapsule up for remote access through the internet. igammp1 Mac Peripherals 1 Aug 7, 2013 07:28 AM
Remote access of Mac from windows-mac over internet meashish OS X 10.8 Mountain Lion 6 Jul 24, 2013 12:19 AM
Remote Access Mac from Windows sampdoria Mac OS X Server, Xserve, and Networking 11 Mar 21, 2013 07:24 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 02:35 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC