Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Notebooks > MacBook Air

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Sep 11, 2013, 04:23 PM   #1
PavelT
macrumors member
 
Join Date: Nov 2012
external WD my passport freezes 2013 MBA

hello, i was wondering if anyone else has this issue. i noticed that the 1TB wd my passport usb 3.0 does not work on my 2013 macbook air (tried 2TB passport and works just fine, btw)..... when i plug it in, it intermittently freezes my macbook air, also does not even recognize it. when i unplug it, everyone goes back to normal...anyone?
PavelT is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2013, 04:25 PM   #2
simsaladimbamba
macrumors Core
 
simsaladimbamba's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: located
Does it happen on both USB ports or/and with both USB 3.0 cables?
__________________
FREEdomly passports. Circumwent bürocrazy.
simsaladimbamba is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2013, 04:33 PM   #3
Idarzoid
macrumors regular
 
Join Date: Mar 2013
Try repairing permissions on both MBA's SSD and the WD drive, see if that helps.
__________________
MacBook Air (13", 2014)
i5-4260U | Intel HD 5000 | 8GB RAM | 256GB SSD
Idarzoid is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2013, 04:40 PM   #4
PavelT
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by simsaladimbamba View Post
Does it happen on both USB ports or/and with both USB 3.0 cables?
yeah it happens on both usb 3 ports on the mba. i have also tried a differant usb 3 cord, just in case it was a faulty cord. so its not the cord. also, the drive works just fine on just about every computer(2012 mba, mbp, 2013 imac, etc). except the 2013 macbook air...also i have repaired permissions, but it didn't do anything.
PavelT is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2013, 08:39 PM   #5
flowrider
macrumors 68000
 
flowrider's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
I'm using a Seagate Hybrid (Fusion) 500GB SSHD in an Orico USB 3.0 enclosure without incident, in fact when I'm in a stationary place, that is my boot drive. I have some USB 2.0 flash stocks, and have no problem with those either. If you have eliminated the cable, there must be something wonky with the connector on your Passport. Don't know what else it could be.

Lou
flowrider is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 12, 2013, 05:45 AM   #6
Boyd01
macrumors 65816
 
Join Date: Feb 2012
Location: New Jersey Pine Barrens
I also have a 1TB passport and haven't noticed any issues on my 2013 11" MBA.
Boyd01 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 12, 2013, 12:19 PM   #7
PavelT
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by Boyd01 View Post
I also have a 1TB passport and haven't noticed any issues on my 2013 11" MBA.
oh wow. that is strange then. a 1tb my passport (the current generation, not the "for mac" one though. i had to format it once i got it, so it can work.) i have also secure erased it. and nothing. still once i plug it in, it freezes down my 2013 mba 11'' ( works just fine on a 2012 mba, but freezes a 2013 mba) and doesn't appear on my finder...
PavelT is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 12, 2013, 12:22 PM   #8
simsaladimbamba
macrumors Core
 
simsaladimbamba's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: located
Quote:
Originally Posted by PavelT View Post
oh wow. that is strange then. a 1tb my passport (the current generation, not the "for mac" one though. i had to format it once i got it, so it can work.) i have also secure erased it. and nothing. still once i plug it in, it freezes down my 2013 mba 11'' ( works just fine on a 2012 mba, but freezes a 2013 mba) and doesn't appear on my finder...
Then it is probably a wonky USB chipset on the HDD. Can you still return it or let it be replaced by WD?
__________________
FREEdomly passports. Circumwent bürocrazy.
simsaladimbamba is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 12, 2013, 02:45 PM   #9
Boyd01
macrumors 65816
 
Join Date: Feb 2012
Location: New Jersey Pine Barrens
Quote:
Originally Posted by PavelT View Post
oh wow. that is strange then. a 1tb my passport (the current generation, not the "for mac" one though.
I think we are talking about the same model. Mine is a black My Passport 1GB. I formatted it as Journaled HFS+ when I got it and have been using it for encrypted time machine backups.

This is how it shows in System Information:


My Passport 0748:

Product ID: 0x0748
Vendor ID: 0x1058 (Western Digital Technologies, Inc.)
Version: 10.19
Serial Number: xxxxxxxxx
Speed: Up to 5 Gb/sec
Manufacturer: Western Digital
Boyd01 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 13, 2013, 12:15 PM   #10
PavelT
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by Boyd01 View Post
I think we are talking about the same model. Mine is a black My Passport 1GB. I formatted it as Journaled HFS+ when I got it and have been using it for encrypted time machine backups.

This is how it shows in System Information:


My Passport 0748:

Product ID: 0x0748
Vendor ID: 0x1058 (Western Digital Technologies, Inc.)
Version: 10.19
Serial Number: xxxxxxxxx
Speed: Up to 5 Gb/sec
Manufacturer: Western Digital
yeah, thats the one i have. this is strange......
PavelT is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 13, 2013, 12:19 PM   #11
Mac.User
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2013
"For Mac" just means it's pre-formated in HFS+ and has a "Mac like" grey or white casing with a price mark up.
__________________
2013 15in MacBook Pro: i7 2.3/16/512, 750dGPU
2014 11in Air: i5/4GB/128GB - Surface Pro 2: i5/4GB/128GB
Gaming Rig: AMD 8320 4.0GHz watercooled, 16GB 2133MHz, 120GB SSD 2TB HDD, 2x R9 270 Crossfire
Mac.User is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 13, 2013, 12:52 PM   #12
Weaselboy
macrumors G5
 
Weaselboy's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Quote:
Originally Posted by PavelT View Post
yeah, thats the one i have. this is strange......
WD has Mac software you can use to update the firmware on their drives. You might try using that to make sure you have the newest WD firmware release.
Weaselboy is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 13, 2013, 03:44 PM   #13
PavelT
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by Weaselboy View Post
WD has Mac software you can use to update the firmware on their drives. You might try using that to make sure you have the newest WD firmware release.
yeah. i was very hopeful of this when i thought of it. i have done this update for mac wd firmware, to no avail. still same problem.
PavelT is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 14, 2013, 04:35 AM   #14
HarryWarden
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2012
Quote:
Originally Posted by Mac.User View Post
"For Mac" just means it's pre-formated in HFS+ and has a "Mac like" grey or white casing with a price mark up.
Yep. As soon as I found that out, I obviously passed on paying the premium for no reason at all really.
HarryWarden is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 14, 2013, 07:01 AM   #15
DisplacedMic
macrumors 65816
 
Join Date: May 2009
Quote:
Originally Posted by PavelT View Post
yeah, thats the one i have. this is strange......
not that strange mate...it happens
try repairing permissions or even reformatting, but i have the same drive (although mine is 2tb) and it works great.

as it were, the "my passport for mac" is WAY overpriced imo so you bought the right drive. hopefully it's still under warrranty

good luck
DisplacedMic is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 14, 2013, 01:38 PM   #16
PavelT
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by DisplacedMic View Post
not that strange mate...it happens
try repairing permissions or even reformatting, but i have the same drive (although mine is 2tb) and it works great.
yeah i also have the 2tb passport and it works just fine. i have reformatted, repaired, etc. works fine on every other computer at the apple store and friends macs. just doesn't work on the macbook air 2013.
PavelT is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Notebooks > MacBook Air

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MBA mid 2013 snappier then MBP late 2013 vigorito MacBook Pro 6 May 20, 2014 03:41 AM
Heat - 2010 MBP vs. 2013 MBA vs. 2013 rMBP chorion MacBook Pro 8 Feb 24, 2014 06:12 AM
Do the 2013 MBA and Late 2013 rMBP 13 share the same SSD? SSD-GUY MacBook Pro 16 Jan 20, 2014 03:31 PM
2013 MBA Ultimate vs 2013 15" rMBP Base PoppaKap MacBook Pro 10 Oct 25, 2013 01:10 AM
Is the MBA 13" 2013 powerful enough to handle full HD external monitor. Paragos MacBook Air 4 Jul 10, 2013 05:56 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 11:21 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC