Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Apple TV and Home Theater

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Sep 14, 2013, 07:57 PM   #1
Stubaan
macrumors newbie
 
Join Date: Sep 2008
Location: Gainesville, FL
Bizarre aTV2 behaviour

Hi macgicians

I have an aTV2 that is behaving badly.

At some point a month or two ago it stopped being able to connect to the internet. I had it connected via ethernet, and was experiencing other odd connectivity issues with my home network (Cox was the service provider). Ultimately it appeared to be an issue with the modem, but while I was able to reconnect to the network on my MacBook I was never able to get the aTV back online.

During this time I tried a number of things, ranging from factory resets to manual network settings, and got nowhere.

After these experiments I noticed that the aTV thought an ethernet cable was plugged in even when it now wasn't. Even a factory reset wouldn't clear the manual network settings I had input, and I could do nothing to get it to instead search for a wifi network (that I was using successfully via MacBook and iPhone).

I let the matter rest because I was moving, and assumed it was related to the modem issues which were never fully resolved. I have now moved to CA and tried reconnecting my aTV (completely new modem and network) only to face the same issues.

I have no ethernet option so wifi is my only means of connectivity. I again restored the aTV to factory settings, and again could get no wifi option. However, after simply restarting the device via the Settings menu it suddenly reappeared, and I was able to connect successfully and watch a Netflix show.

But...

Then I tried to set up home sharing. Which failed, repeatedly - my password was not being recognized. I discovered then that the wifi connection had dropped, and the aTV once more thought there was an ethernet cable connected. I have not seen the wifi network option since.

Any thoughts?

I feel that the manual and likely erroneous ethernet network settings I added experimentally a month ago, which have persisted through multiple factory resets, are an important piece of this puzzle.

Wifi connection is clearly still possible, because it just happened, but under seemingly unreproducible conditions.

Solvable mystery?
__________________
15" MacBook Pro, 2GHz Intel Core i7, 8 GB RAM, 750 GB HD, Snow Leopard
Stubaan is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 14, 2013, 11:34 PM   #2
FreakinEurekan
macrumors Demi-God
 
FreakinEurekan's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Eureka Springs, Arkansas
Rather than restoring to factory settings via the UI, have you restored the software to the Apple TV using a MicroUSB cable and iTunes? If not, give that a try:

http://support.apple.com/kb/HT4367
FreakinEurekan is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 15, 2013, 12:30 AM   #3
Stubaan
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Sep 2008
Location: Gainesville, FL
microUSB was my only option

That is in fact the only way I was able to factory restore.

Since I could not connect to the web the only way to do so restore it was via microUSB and iTunes.
__________________
15" MacBook Pro, 2GHz Intel Core i7, 8 GB RAM, 750 GB HD, Snow Leopard
Stubaan is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 16, 2013, 05:57 PM   #4
Stubaan
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Sep 2008
Location: Gainesville, FL
C'mon folks - nobody has any thoughts?

I've tried inserting and removing an ethernet cable, and checking to see if there are any obstructions in the port. Nothing.
__________________
15" MacBook Pro, 2GHz Intel Core i7, 8 GB RAM, 750 GB HD, Snow Leopard
Stubaan is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 16, 2013, 06:46 PM   #5
JohnLT13
macrumors 6502a
 
JohnLT13's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Boston (aka Red Sox Nation)
Exchange it at Apple if its still under warranty, If it isent maybe they can still help. Im at a loss with your problem.
Good luck.
JohnLT13 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Apple TV and Home Theater

Tags
ethernet problems, factory reset, wireless network

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bizarre Piercing Huntn Politics, Religion, Social Issues 62 Jan 18, 2014 05:45 AM
Bizarre Mavericks Issues wyckd OS X Mavericks (10.9) 9 Dec 3, 2013 03:06 PM
Bizarre glitch? Jimmy Guphanti iPhone 2 Jan 19, 2013 05:37 AM
Bizarre issue!!! stevegreen22 Mac Programming 5 Nov 21, 2012 12:51 AM
ATV2, Harmony One, + Original ATV2 Remote canuckle Apple TV and Home Theater 1 Sep 24, 2012 11:11 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 10:51 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC