Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Mac Peripherals

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 5, 2007, 03:03 PM   #1
steelphantom
macrumors 6502a
 
steelphantom's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Weird CompactFlash Card Issues

I was taking a few photos today (for the "Post your Mac Setups!" thread ), and after I was done, I put my CF card in my reader. My iBook didn't recognize it at all. I put it back in the camera, and the camera easily recognized it and saw all of the images. I thought that it might be my card reader, so I put it in my PC, and when I tried to access the drive, it said "This drive is not formatted" or something. I tried to format it, and then Windows gave me the dreaded "this card cannot be formatted" message.

I took some more pictures with the card, and then connected my camera directly to my iBook, and this time the Mac recognized the camera instantly. The card on its own, however, can't be recognized. I opened disk utility both when the camera was connected and when the card was connected and didn't see anything.

Any ideas? I'm wondering if the card is just becoming corrupt. I guess I could just buy a new one if I have to, but I'd like to get this card working again. Thanks!

EDIT: I've just fixed it somehow. It randomly showed up under XP again as a blank disk. Anybody have any ideas on why this happened? I'd like to avoid a situation like this in the future.

Last edited by steelphantom; Jan 5, 2007 at 03:15 PM.
steelphantom is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 5, 2007, 03:47 PM   #2
ChrisBrightwell
macrumors 68020
 
ChrisBrightwell's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Huntsville, AL
Format the card in-camera every time you clear it. That'll help it behave properly.

I do a tranfer from my Digital Rebel, for example, then pop the card back into the camera and format it right away, and I've never had trouble with it.

My wife, on the other hand, uses iPhoto and directly connects her camera, then tells iPhoto to delete the originals. Any time I try to use a card reader with her card, I get weird errors.
__________________
"Simplicity is the ultimate sophistication."
ChrisBrightwell is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 5, 2007, 04:57 PM   #3
steelphantom
Thread Starter
macrumors 6502a
 
steelphantom's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
That may be what I've been doing wrong. I've been deleting the photos on the card from the Finder instead of formatting the card from within my camera's menu. Thanks for the tip!
steelphantom is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 5, 2007, 05:10 PM   #4
4np
macrumors 6502a
 
4np's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: The Netherlands
I really have no trouble at all reading my EOS 300D / Digital Rebel CompactFlash cards in my PowerBook G4. I use a SWEEX pc-card cardreader and it works perfectly. No weird errors like you are mentioning...

Perhaps your cardreader is not fully supported in osx?


more info: http://www.sweexeurope.com/product.asp?pid=201

ps. it was pretty cheap as well; I bought it for € 8,- at the Mediamarkt.
4np is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 5, 2007, 05:25 PM   #5
steelphantom
Thread Starter
macrumors 6502a
 
steelphantom's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Quote:
Originally Posted by 4np View Post
I really have no trouble at all reading my EOS 300D / Digital Rebel CompactFlash cards in my PowerBook G4. I use a SWEEX pc-card cardreader and it works perfectly. No weird errors like you are mentioning...

Perhaps your cardreader is not fully supported in osx?


more info: http://www.sweexeurope.com/product.asp?pid=201

ps. it was pretty cheap as well; I bought it for 8,- at the Mediamarkt.
I'm pretty sure it's not the card reader, because it had been working perfectly fine up until this particular incident. I also tried my card earlier today on an XP machine's built-in reader and it didn't work there either (at first).
steelphantom is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 6, 2007, 02:09 AM   #6
ChrisBrightwell
macrumors 68020
 
ChrisBrightwell's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Huntsville, AL
Quote:
Originally Posted by 4np View Post
Maybe it's just me, but these things are slow as hell and CPU-intensive.

Then again ... maybe I'm spoiled by my firewire card reader.
__________________
"Simplicity is the ultimate sophistication."
ChrisBrightwell is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Mac Peripherals

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Weird Mavericks Issues, with Dropbox, and other issues mashinhead OS X Mavericks (10.9) 4 Jan 12, 2014 05:23 PM
SD and CompactFlash Card Reader for 4.1 Mac Pro under the Primary Optical Drive? Mac Pro 2009 Mac Pro 1 Jan 5, 2014 06:57 AM
Weird issues with a 5S Lmorris96 iPhone 1 Sep 23, 2013 02:07 AM
Weird issues w/ BT keyboard and Wi-Fi pat park MacBook Pro 1 Jan 1, 2013 02:21 PM
Macbook Pro Retina - Weird Weird issues MishalGunner MacBook Pro 14 Oct 18, 2012 12:02 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 10:42 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC