Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Archive > Archives of Old Posts > Macintosh Computers

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jul 24, 2003, 04:04 PM   #1
fjs08
macrumors 65816
 
Join Date: Jun 2003
shift video displays from PB 15 to external monitor

Hi,

I have my 15" Powerbook set up pretty well now. I have an external monitor attached via a DVI to VGA cable. Both monitors are working, however they are basicallyworking like 2 separate monitors. I can drag the presentation from one to the other, leaving the first empty. When I'm home, I'd like to move everything over to the external monitor and shut down the notebook monitor down. How do I accomplish that, or can I??? When I was using XP, all I did was toggle the FN F8 key and the screens would shut down or open in sequence. Is that possible with OSX???

Thanks.

Frank
fjs08 is offline   0
Old Jul 24, 2003, 04:23 PM   #2
MacManDan
macrumors 6502
 
Join Date: Apr 2003
You can enabled Video Mirroring from the System Preferences-> Display pane, and then manually turn off your PowerBook screen (by turning down the brightness level all the way .. is that right? .. or am I misunderstanding what you want to do?
MacManDan is offline   0
Old Jul 24, 2003, 04:37 PM   #3
iJon
macrumors 604
 
iJon's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
no thats not necessary. i forgot the exact process because i dont do it anymore. but what i would do is plug in everything and turn on my powerbook. as soon as it was booted up i would shut the lid and put it to sleep. with an external keyboard i would wake the system back up. it would reconize that my powerbook lid was shut, and transfer the video the the external monitor only. i believe you can do this by pluggin in a monitor, turning on the powerbook, and shutting the lid real fast before it comes on. i cant remember though, give it a try, because i havent done it in forever since i got a powermac.

iJon
iJon is offline   0
Old Jul 24, 2003, 04:50 PM   #4
jadariv
macrumors regular
 
Join Date: Sep 2002
I have a Tibook and external monitor at home. For some reason i could never get it to work right in the beginning.

Just make sure to have the newest version of os x. Make sure the power cord is plugged in. close the lid and put it to sleep then hook on external monitor and then external keyboard and mouse. Computer usually wakes up after plugging in keyboard (at least mine ususally does) so make sure you plug in monitor first.

Believe me, you don't want to be stuck mirroring or doing the dual desktop, especially if you play games or are doing 3d as they must pull to much off the video card and run way to slow.
jadariv is offline   0
Old Jul 24, 2003, 04:50 PM   #5
tpjunkie
macrumors 65816
 
tpjunkie's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: NYC
iJon is correct, however you must have an external mouse and keyboard plugged into your powerbook, which must also be plugged into the AC outlet.
tpjunkie is offline   0
Old Jul 24, 2003, 06:40 PM   #6
fjs08
Thread Starter
macrumors 65816
 
Join Date: Jun 2003
You guys are unreal. I browsed through about 10 books at B&N today trying to find the answer and it wasn't in any of the books. Thanks. NOW, how do I go back<g>.

I had the PB booted up with both screens running. I shut the PB and it the space key on my external keyboard and my external monitor took over.

When I reopened the PB, everything was blank. I tried two things, both worked, but I wonder if this the right way to go. 1st, I rebooted the machine and my PB screen was on and the external was as an extension, so to speak. I could drag the contents of my PB screen onto my external monitor. 2nd, I opened the PB which was sleeping, and then put the external monitor to sleep which reawoke the PB monitor. Is this the way or is there another.

Thanks again.

Frank
fjs08 is offline   0
Old Jul 24, 2003, 06:56 PM   #7
gopher
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2002
Location: Maryland, USA
Send a message via AIM to gopher Send a message via Yahoo to gopher
Put the Displays menubar item in the Menubar

Apple menu -> System Preferences -> Displays -> Display tab. Check the necessary checkbox. Then you can control all resolutions and display modes from the menubar.
__________________
[url=http://www.macmaps.com/mac.html]http://www.macmaps.com/mac.html [url]
gopher is offline   0
Old Jul 24, 2003, 07:30 PM   #8
iJon
macrumors 604
 
iJon's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Quote:
Originally posted by fjs08
You guys are unreal. I browsed through about 10 books at B&N today trying to find the answer and it wasn't in any of the books. Thanks. NOW, how do I go back<g>.

I had the PB booted up with both screens running. I shut the PB and it the space key on my external keyboard and my external monitor took over.

When I reopened the PB, everything was blank. I tried two things, both worked, but I wonder if this the right way to go. 1st, I rebooted the machine and my PB screen was on and the external was as an extension, so to speak. I could drag the contents of my PB screen onto my external monitor. 2nd, I opened the PB which was sleeping, and then put the external monitor to sleep which reawoke the PB monitor. Is this the way or is there another.

Thanks again.

Frank
usually to get it back put it to sleep, unplug your monitor, and awake it. it will see there is nothing to go to anymore and go back to the main screen.

iJon
iJon is offline   0
Old Jul 25, 2003, 10:07 AM   #9
RichP
macrumors 68000
 
RichP's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Motor City
I use my 20" apple display like you mention, and on this, the power button on the monitor can turn on/off the powerbook (no fumbling with opening and closing).

Of course, this wont work for you. I hear their are USB power buttons that you can use, or an older mac keyboard with the power button on it. This should send the appropriate on.off signal via USB to the PB.
RichP is offline   0
Old Jul 25, 2003, 10:19 AM   #10
beefcake
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2003
Location: Baltimore
Send a message via AIM to beefcake
The PB is widescreen, does that have any impact on what the display looks like on a regular aspect monitor?
beefcake is offline   0
Old Jul 25, 2003, 10:29 AM   #11
iJon
macrumors 604
 
iJon's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Quote:
Originally posted by beefcake
The PB is widescreen, does that have any impact on what the display looks like on a regular aspect monitor?
nope because each monitor has its own resolution. your powerbook will understand the widescreen format, and your external will have its own set meant for it.

iJon
iJon is offline   0
Old Jul 25, 2003, 01:51 PM   #12
MacBoyX
macrumors 6502
 
Join Date: Jan 2003
Location: East Coast, USA
Send a message via AIM to MacBoyX Send a message via Yahoo to MacBoyX
I don't want to be the downer here but...since the 15" PB breathes via it's keyboard as well as the fan...won't using the PB with the lid closed cause it to get hot and maybe even over heat?

What will that do to the LCD with all the heat hitting it?

Just a thought...

MacBoyX
__________________
--macboyX
http://www.macboyx.com/
______________________________

MacBook 2.0GHz Black, 1GB RAM, 80GB HD
iMac G5 2.1GHz, 1.5GB RAM 250GB HD
MacBoyX is offline   0
Old Jul 25, 2003, 02:20 PM   #13
iJon
macrumors 604
 
iJon's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Quote:
Originally posted by MacBoyX
I don't want to be the downer here but...since the 15" PB breathes via it's keyboard as well as the fan...won't using the PB with the lid closed cause it to get hot and maybe even over heat?

What will that do to the LCD with all the heat hitting it?

Just a thought...

MacBoyX
well i havent heard of problems like that but it can be an issue, guess we will have to do some research on it.

iJon
iJon is offline   0
Old Jul 25, 2003, 02:30 PM   #14
jadariv
macrumors regular
 
Join Date: Sep 2002
I have my PB hooked to an external monitor a lot with the lid closed and have run into no problems.

Once in a while if i am playing a game with the cd drive going like crazy and fan is on for a while. I just pop the lid open. Once the image is up on the monitor, you should be able to open the lid back up and the screen should be off.
jadariv is offline   0
Old Jul 25, 2003, 03:59 PM   #15
fjs08
Thread Starter
macrumors 65816
 
Join Date: Jun 2003
Hi,

How stable are the PB screens. One reason I use an external monitor at home is that I have the machine "on" from 530am until around 8pm every day of the week. Now obviously, the screen/PB is asleep a majority of the time. I was trying to preserve the life of the screen by using an external monitor. Have any of you out there found the screen life to be a real issue, or should I probably just not worry about it.

Frank
fjs08 is offline   0
Old Jul 25, 2003, 05:53 PM   #16
gopher
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2002
Location: Maryland, USA
Send a message via AIM to gopher Send a message via Yahoo to gopher
Quote:
Originally posted by fjs08
Hi,

How stable are the PB screens. One reason I use an external monitor at home is that I have the machine "on" from 530am until around 8pm every day of the week. Now obviously, the screen/PB is asleep a majority of the time. I was trying to preserve the life of the screen by using an external monitor. Have any of you out there found the screen life to be a real issue, or should I probably just not worry about it.

Frank
The screen should be fine. Many improvements have been made to screen technology. Though I'll say this much, a backlight after a good length of time will wear out. Probably 6 years or more.
__________________
[url=http://www.macmaps.com/mac.html]http://www.macmaps.com/mac.html [url]
gopher is offline   0
Old Jul 25, 2003, 06:22 PM   #17
fjs08
Thread Starter
macrumors 65816
 
Join Date: Jun 2003
Hi,

>> Probably 6 years or more._<<

Yikes. I went through 3 screens on my Thinkpad in 3 yrs. I guess I should be ok with the Mac.

Frank
fjs08 is offline   0
Old Nov 16, 2003, 03:57 PM   #18
JeffDNYC
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2003
Wrong Resolution on Widescreen Sony TV

I hooked up my Sony widescreen HDTV via the DV port on my PB15. The problem is the PB reads the resolution of the HDTV incorrectly, assuming it's something like 1920x568. I went into the displays control panel and unfortunately, this was the only resolution choice available, although it did correctly recognize the display as a "SONY TV." Basically, in assuming the screen is wider then reality, the computer compresses the image into a narrower window than appropriate.

Does anyone know how to fix this or manually add another resolution choice for the external TV?

Thanks for the help!
JeffDNYC is offline   0


 
MacRumors Forums > Archive > Archives of Old Posts > Macintosh Computers

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iMac - Is it possible to get video out from an external monitor? gmanist1000 Mac Basics and Help 2 Feb 26, 2014 11:17 AM
Displays - Color Profile No Longer Working with External Monitor MOD.and.OP OS X 10.8 Mountain Lion 2 Oct 22, 2013 09:19 PM
iMac as external monitor + additional displays imakeartwork Mac Peripherals 5 Feb 21, 2013 01:47 PM
Switch video game from iMac to external monitor? Tofray iMac 12 Dec 30, 2012 10:41 PM
iPad as monitor for external video nelly22 iPad Accessories 2 Jul 20, 2012 02:31 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 01:46 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC