Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Oct 5, 2007, 09:46 AM   #1
laszlo
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2007
Location: Canada
Have PowerMac G4, Can I upgrade?How?

Have the following G4 PPC:
OS 9.2.2
Memory 640
Speed 733mhz
HardDrive 80GB Internal....240GB external using Firewire 2.8.5
VideoCard NVDA GeForce2MX (32MB VRAM)
Display 17" Apple Studio

Want to run Tiger (move into the new generation)....heard finding a Hard drive for these machines can not be found and the largest out there is the one I have now??
Can I upgrade my RAM? How much can this puppy hold and will it be enough to run Tiger, CS3, QUARK etc....

Was thinking of new iMac 24" but they seem to have problems with the Video Card..Can't you just replace the video card in the iMacs with a better one than ATI Radeon HD 2600?

Alot of this is new to me so bare with any stupid question I ask.

Need advice from all you Pro's out there.
Thanks in advance for your help.

Laszlo
laszlo is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 09:57 AM   #2
FF_productions
macrumors 68030
 
FF_productions's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Mt. Prospect, Illinois
Send a message via AIM to FF_productions Send a message via Skype™ to FF_productions
You have an early PowerMac G4 Quicksilver.

You can't have a hard drive larger than 128 gigs, or else it just won't recognize all of it, you'll only get 128 out of, lets say a 250 gig drive.

You can put up to 1.5 gb's of ram in there too.

You need to get this: http://eshop.macsales.com/item/Intech%20USA/SPEEDHCCD/

Also, you can't touch the iMacs video card, it's built in and impossible to upgrade it.

If you want to upgrade the processor in that G4, there are tons of options for that model: http://eshop.macsales.com/MyOWC/Upgr...=Show+Upgrades
__________________
Home: Mac Pro, Quad 2.66
Work: Mac Pro, 12 Core

Last edited by FF_productions; Oct 5, 2007 at 10:03 AM.
FF_productions is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 09:58 AM   #3
Sun Baked
macrumors G5
 
Sun Baked's Avatar
 
Join Date: May 2002
Wait to see what Leopard requires, but the HD can be upgraded since there likely should be another drive spot open on the ATA bus with the other drive.

While you are limited to a 12x GB HD with that old ATA bus, you can always add use a PCI upgrade card for the machine and make use of the current large PATA drives.

Though likely the graphics card will be the problem with some Leopard features.

---

As far as the new iMac, it is a laptop at heart so the card needs to be a mobile card in a form to fit the iMac -- with drivers.

A few hurdles beside voiding the warranty, that make it more difficult.

Plus the old video upgrade companies of the OS 9 era are long gone, so the hopes for an upgrade are limited to Apple repair parts at the moment.
__________________
If you are the type of person who solves all their problems with a hammer, because it is the only tool in your toolbox. It would be wise of you to never get in an argument with a gunsmith.
Sun Baked is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 10:02 AM   #4
FF_productions
macrumors 68030
 
FF_productions's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Mt. Prospect, Illinois
Send a message via AIM to FF_productions Send a message via Skype™ to FF_productions
Quote:
Originally Posted by Sun Baked View Post
Wait to see what Leopard requires, but the HD can be upgraded since there likely should be another drive spot open on the ATA bus with the other drive.
I heard you need at least an 867 mhz G4 to run Leopard. If he upgrades the processor in that G4, then I'm sure he could run Leopard on that G4.
__________________
Home: Mac Pro, Quad 2.66
Work: Mac Pro, 12 Core
FF_productions is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 10:10 AM   #5
darthraige
macrumors 68000
 
darthraige's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Coruscant, but Boston will do.
Your current system is a paper-weight. lol Just like mine. ... I thought Leopard needed Dual 867? Not just a Single 867?
__________________
MacPro 8-core Penryn / 18GB Ram / 12TB
32GB iPhone 5 Verizon - iOS 7.1.2 Pangu
11" MacBook Air 1.6GHz Intel Core i5

16GB iPad Mini Retina
darthraige is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 10:10 AM   #6
laszlo
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2007
Location: Canada
Can I make my G4 into a Web Server?
laszlo is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 10:11 AM   #7
FF_productions
macrumors 68030
 
FF_productions's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Mt. Prospect, Illinois
Send a message via AIM to FF_productions Send a message via Skype™ to FF_productions
Quote:
Originally Posted by darthraige View Post
Your current system is a paper-weight. lol Just like mine. ... I thought Leopard needed Dual 867? Not just a Single 867?
I've heard you need either an Intel Processor, a 867 mhz or faster G4, and a G5.

Quote:
Originally Posted by laszlo View Post
Can I make my G4 into a Web Server?
Of course you can.
__________________
Home: Mac Pro, Quad 2.66
Work: Mac Pro, 12 Core
FF_productions is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 10:24 AM   #8
laszlo
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2007
Location: Canada
Do you think the iMac 24" is suitable for Graphic Desingers now or do we still need the Pro's?
I heard the Pro's were geared more now for the video and game playing/designers????
laszlo is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 10:25 AM   #9
tersono
macrumors 68000
 
tersono's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: UK
Quote:
Originally Posted by laszlo View Post
Can I make my G4 into a Web Server?
Sure - I use a much less powerful Mac - an old G3-400 running Tiger - as a web / mail / IRC / server and it works well. I also have a G4-400 with around 1tb of hard drives running as an iTunes and general file server. Your G4 would be easily able to handle both jobs simultaneously as it's still quite a quick machine.

Servers are a great way of re-using older Macs
__________________
11" MacBook air 2012 i5 4gb/ 128gb - 17" unibody MBP C2D 2.8Gz / 4gb / 500gb - 20" iMac 2ghz C2D / 4gb/ 2tb - iPad 3 32gb wifi/3G - iPhone 5 16gb
I also like it HERE
tersono is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 10:31 AM   #10
laszlo
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2007
Location: Canada
Quote:
Originally Posted by tersono View Post
Sure - I use a much less powerful Mac - an old G3-400 running Tiger - as a web / mail / IRC / server and it works well. I also have a G4-400 with around 1tb of hard drives running as an iTunes and general file server. Your G4 would be easily able to handle both jobs simultaneously as it's still quite a quick machine.

Servers are a great way of re-using older Macs

I am not a computer building person...so what is the best way to convert it into a Server or how...where????
laszlo is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 11:31 AM   #11
FF_productions
macrumors 68030
 
FF_productions's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Mt. Prospect, Illinois
Send a message via AIM to FF_productions Send a message via Skype™ to FF_productions
Quote:
Originally Posted by laszlo View Post
Do you think the iMac 24" is suitable for Graphic Desingers now or do we still need the Pro's?
I heard the Pro's were geared more now for the video and game playing/designers????
What are you going to use the iMac for?
__________________
Home: Mac Pro, Quad 2.66
Work: Mac Pro, 12 Core
FF_productions is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 11:38 AM   #12
psingh01
macrumors 65816
 
Join Date: Apr 2004
If you have gotten by all this time with OS 9 then probably don't have to spend alot just to get Leopard. Tiger or even Panther should run just fine on your Mac. As far as cpu upgrades I have purchased from sonnettech.com in the past and I like their quality.
psingh01 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 02:26 PM   #13
laszlo
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2007
Location: Canada
Quote:
Originally Posted by FF_productions View Post
What are you going to use the iMac for?
I'm a graphic designer...so Print Media, Catalogues, Trade Show Booth designs, Annual Reports, etc... No gaming or video stuff

My Web Design & Programming is done on my PC Platform.
laszlo is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2007, 02:57 PM   #14
FF_productions
macrumors 68030
 
FF_productions's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Mt. Prospect, Illinois
Send a message via AIM to FF_productions Send a message via Skype™ to FF_productions
Quote:
Originally Posted by laszlo View Post
I'm a graphic designer...so Print Media, Catalogues, Trade Show Booth designs, Annual Reports, etc... No gaming or video stuff

My Web Design & Programming is done on my PC Platform.

The iMac would definitely suffice for you.

Get the 2.8 Extreme version and you should be set!
__________________
Home: Mac Pro, Quad 2.66
Work: Mac Pro, 12 Core
FF_productions is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 7, 2007, 05:50 PM   #15
MorzillA
macrumors 6502
 
Join Date: May 2007
Location: Miami
Send a message via AIM to MorzillA Send a message via MSN to MorzillA Send a message via Yahoo to MorzillA
Quote:
Originally Posted by laszlo View Post
I'm a graphic designer...so Print Media, Catalogues, Trade Show Booth designs, Annual Reports, etc... No gaming or video stuff

My Web Design & Programming is done on my PC Platform.
So you'll be using the iMAC for your graphics and the G4 QS as a server?! I'm not so sure about the Quick Silvers as running OS 10.5 but I'm sure it can

I'm looking to upgrade mine (see below) as well and all the upgrades that are needed for my grahping needs (as well as other needs) can be met. So I aslo agree that you can use your QS as your server and possibly back up too!!



__________________
Despite all my wisdom I am still a Mac NooB
-PM G4, 400 MHz, 128 MB SDRAM, 10 GB HD-
-Mac mini, Intel Core 2 Duo, 667 MHz, 1.83 GHz, 74 GB HD-
MorzillA is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
G4 MDD Powermac RAM upgrade Bru90 PowerPC Macs 2 Apr 10, 2014 12:51 PM
New to Me! 1.2Ghz (OWC upgrade) PowerMac G4 Quicksilver eyoungren PowerPC Macs 10 Nov 18, 2013 10:07 PM
OS X 10.3.9 on PowerMac G4 upgrade tampasteve PowerPC Macs 7 Jun 2, 2013 09:24 AM
PowerMac G4 MDD Upgrade options LeoTheLion89 PowerPC Macs 3 Aug 12, 2012 07:50 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 05:22 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC