Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Apple TV and Home Theater

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Feb 14, 2008, 11:37 AM   #1
Diode
macrumors 68020
 
Diode's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Washington DC
Send a message via AIM to Diode
Handbrake SVN now has AC3 in the MP4 container

Handbrake has the AC3 patch for a MP4 container in their svn

http://trac.handbrake.fr/changeset/1261

I'm not at home so I can't test how well it works but reports are saying so far so good.

For those willing just compile from source ... otherwise wait for the release ... no idea how long it will take.

Last edited by Diode; Feb 14, 2008 at 11:47 AM.
Diode is online now   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 11:51 AM   #2
OldSkoolNJ
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2006
Sorry for my ignorance but is this something in an update or how do I utilize this info? I use HB a lot and want to take advantage.

Kevin
__________________
"Never ask a man what sort of computer he drives. If he's a Mac user
he'll tell you. If not, why embarrass him?"
--Tom Clancy
More About Me
OldSkoolNJ is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 11:55 AM   #3
billabong
macrumors 6502
 
Join Date: Jan 2004
does this mean VH will be getting a mp4 container soon too?
billabong is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 12:03 PM   #4
Diode
Thread Starter
macrumors 68020
 
Diode's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Washington DC
Send a message via AIM to Diode
Quote:
Originally Posted by OldSkoolNJ View Post
Sorry for my ignorance but is this something in an update or how do I utilize this info? I use HB a lot and want to take advantage.

Kevin
For now you need to compile the code from the SVN in order to gain the feature. Anyone can do this but it takes some technical know-how to perform.

I'm sure they will release a update soon when they think the update is stable enough for general use.

It's implemented into the gui by selecting the 3rd mp4 option ATC/H.264 / AC-3

Quote:
Originally Posted by bilabong
does this mean VH will be getting a mp4 container soon too?
No idea .. I would assume they are not far behind. Don't use that product so I don't follow it's development.
Diode is online now   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 12:04 PM   #5
alFR
macrumors 68000
 
Join Date: Aug 2006
Kevin,

To use this you would have to download the source code from the developer's subversion repository and compile it yourself. If you don't already know how to do that (I don't!) then you're better waiting for the full release.
alFR is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 12:04 PM   #6
NightStorm
macrumors 68000
 
Join Date: Jan 2006
Location: Whitehouse, OH
If you do compile your own, please do not expect to receive any support for this feature... they strongly discourage users reporting problems with SVN code on their forums; it is really there so that other developers can help.
NightStorm is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 12:07 PM   #7
OldSkoolNJ
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2006
Right! .... *waiting*

Kevin
__________________
"Never ask a man what sort of computer he drives. If he's a Mac user
he'll tell you. If not, why embarrass him?"
--Tom Clancy
More About Me
OldSkoolNJ is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 12:13 PM   #8
Diode
Thread Starter
macrumors 68020
 
Diode's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Washington DC
Send a message via AIM to Diode
Quote:
Originally Posted by NightStorm View Post
If you do compile your own, please do not expect to receive any support for this feature... they strongly discourage users reporting problems with SVN code on their forums; it is really there so that other developers can help.
You sir are correct. I posted this merely to show that a solution has been found and is in the pipeline for a future release.
Diode is online now   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 03:42 PM   #9
uva25
macrumors regular
 
Join Date: Feb 2008
Quote:
Originally Posted by Diode View Post
You sir are correct. I posted this merely to show that a solution has been found and is in the pipeline for a future release.
Great news. Sounds like I have to recode all my dvds or do you anticipate there will be an easy way to convert just the audio?
uva25 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 04:06 PM   #10
zedsdead
macrumors 68030
 
Join Date: Jun 2007
Quote:
Originally Posted by uva25 View Post
Great news. Sounds like I have to recode all my dvds or do you anticipate there will be an easy way to convert just the audio?
The handbrake developers themselves are planning on re-encoding after this release. There is also going to be better iPod encoding with anamorphic support as well.
__________________
iMac 27: 3.4 Core i7 Quad, 768gb SSD, 24gb of RAM, 2gb NVIDIA 680mx
rMBP 13: 2.6 Core i5, Iris 5100, 8gb RAM, 512 SSD
iPad Air, iPhone 6, Apple TV, Final Cut X, Logic X, Drobo 5D
zedsdead is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 04:13 PM   #11
Shoesy
macrumors 6502a
 
Shoesy's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Colchester, UK.
visual hub was updated earlier on today- with support for take two.

Last edited by Shoesy; Feb 14, 2008 at 04:17 PM. Reason: iPhone predicted warlike for earlier!
Shoesy is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 04:23 PM   #12
FreeState
macrumors 68000
 
FreeState's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: San Diego, CA
Quote:
Originally Posted by Shoesy View Post
visual hub was updated earlier on today- with support for take two.
Only on .mov files though right? I need .mp4 to hold the meta tags...
FreeState is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 04:37 PM   #13
Krevnik
macrumors 68020
 
Krevnik's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
What sucks is that it seems that it still only works on the ATV, because it will only have the AC3 track, and not a mix of AC3 and a AAC stereo.
__________________
iMac 2013 27", 13" 2012 rMBP, iPad Air, iPhone 6
Krevnik is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 04:48 PM   #14
Shoesy
macrumors 6502a
 
Shoesy's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Colchester, UK.
Quote:
Originally Posted by FreeState View Post
Only on .mov files though right? I need .mp4 to hold the meta tags...
to be honest mate with my g5 it's gonna take me a while to find out! Started my first encode last night, and it currently says...

Looks like I lied, file 1 will be done when it's done.

I love VH
Shoesy is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 05:00 PM   #15
kagharaht
macrumors regular
 
Join Date: Oct 2007
Quote:
Originally Posted by FreeState View Post
Only on .mov files though right? I need .mp4 to hold the meta tags...
DD 5.1 work on VH, but your right its a .mov file. You do lose MetaX tagging, as well as chapters and subtitles for foreign films.
kagharaht is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 05:03 PM   #16
Cave Man
macrumors 604
 
Cave Man's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Neander Valley, Germany; just outside of Duesseldorf
Quote:
Originally Posted by Krevnik View Post
What sucks is that it seems that it still only works on the ATV, because it will only have the AC3 track, and not a mix of AC3 and a AAC stereo.
I wouldn't be surprised to see that 0.9.2 will have both AC3 and AAC 2-channel embedded in the transcode. Patience...
__________________
2012 Mac Mini; i5 Quad Core ITX Hackintosh with Blu-ray playback HTPC; 1 TB eSATA Apple TV; 3.8 gHz i7 Quad Core Hackintosh, 2GB HD5870; MacBook Pro i7; MacBook Air; iPhone 4s; 1st Mac=Centris 610
Cave Man is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 06:34 PM   #17
Krevnik
macrumors 68020
 
Krevnik's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Quote:
Originally Posted by Cave Man View Post
I wouldn't be surprised to see that 0.9.2 will have both AC3 and AAC 2-channel embedded in the transcode. Patience...
Oh, I know they are working towards it... but right now Handbrake's design doesn't understand how to handle encoding different audio streams into different codecs (or passing them through in this case).

Depending on what they want to do for 0.9.2, they might not have time for such work.
__________________
iMac 2013 27", 13" 2012 rMBP, iPad Air, iPhone 6
Krevnik is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 06:47 PM   #18
dynaflash
macrumors 68020
 
Join Date: Mar 2003
Quote:
Originally Posted by Cave Man View Post
I wouldn't be surprised to see that 0.9.2 will have both AC3 and AAC 2-channel embedded in the transcode. Patience...
Nor would I.
dynaflash is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 07:44 PM   #19
jaw04005
macrumors 601
 
jaw04005's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: AR
So as an experiment, I encoded a few chapters of a Ratatouille as both an MPEG-4 with AAC and MKV with AC3.

Then I extracted the AC3 sound file out of the MKV file, pasted it into the MPEG-4 file and voilą.

Seems to work fine on both my Apple TV and through QuickTime (with Perian 1.1 installed). I was quite surprised that the audio and video actually synced up.

Anyways, I think I'll wait for Handbrake to get updated before I do any full re-encodes.
jaw04005 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 08:34 PM   #20
cohibadad
macrumors 6502a
 
cohibadad's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
yeah I tried an old AC3 experiment file with the new TV and it played in 5.1 fine. Will need to have Perian on any mac that I want to be able to listen to the new encodes but that's no big deal. Looks like I will have dual encodes for each movie:TV5.1 and iPhone/iPod.
cohibadad is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 14, 2008, 08:45 PM   #21
Diode
Thread Starter
macrumors 68020
 
Diode's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Washington DC
Send a message via AIM to Diode
Quote:
Originally Posted by Krevnik View Post
What sucks is that it seems that it still only works on the ATV, because it will only have the AC3 track, and not a mix of AC3 and a AAC stereo.
That is exactly what they are working on.
Diode is online now   0 Reply With Quote
Old Feb 15, 2008, 02:43 PM   #22
65StangBoy
macrumors member
 
Join Date: Dec 2007
Quote:
Originally Posted by jaw04005 View Post
So as an experiment, I encoded a few chapters of a Ratatouille as both an MPEG-4 with AAC and MKV with AC3.

Then I extracted the AC3 sound file out of the MKV file, pasted it into the MPEG-4 file and voilą.

Seems to work fine on both my Apple TV and through QuickTime (with Perian 1.1 installed). I was quite surprised that the audio and video actually synced up.

Anyways, I think I'll wait for Handbrake to get updated before I do any full re-encodes.
How are you accomplishing this? I'm trying to put the AC3 audio from an .MKV into a .MP4. I've tried doing it in QuickTime but it just puts the two files end to end (video plays and then the audio plays).
65StangBoy is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 15, 2008, 03:00 PM   #23
Cave Man
macrumors 604
 
Cave Man's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Neander Valley, Germany; just outside of Duesseldorf
Make sure your scrubber is all the way to the left (start point) before you add to movie.
__________________
2012 Mac Mini; i5 Quad Core ITX Hackintosh with Blu-ray playback HTPC; 1 TB eSATA Apple TV; 3.8 gHz i7 Quad Core Hackintosh, 2GB HD5870; MacBook Pro i7; MacBook Air; iPhone 4s; 1st Mac=Centris 610
Cave Man is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 16, 2008, 04:14 PM   #24
eddyg
macrumors 6502
 
Join Date: Sep 2003
Location: Gold Coast, Australia
Quote:
Originally Posted by Diode View Post
That is exactly what they are working on.
Handbrake SVN now adds AAC and AC3 tracks so that the audio works no matter what.
eddyg is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 16, 2008, 04:15 PM   #25
Diode
Thread Starter
macrumors 68020
 
Diode's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Washington DC
Send a message via AIM to Diode
Quote:
Originally Posted by eddyg View Post
Handbrake SVN now adds AAC and AC3 tracks so that the audio works no matter what.
Cool thanks for the update ... I'll have to check it out.
Diode is online now   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Apple TV and Home Theater

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help: Handbrake Cutting Off MP4 Encoding ser968 Apple TV and Home Theater 8 Apr 12, 2014 10:01 AM
Handbrake Audio Questions (AC3 Passthru) azchandler Apple TV and Home Theater 1 Dec 24, 2013 08:24 AM
All iPads: How do I use handbrake to convert .avi to .mp4 PhiladelphiaX iPad 8 Jul 14, 2013 05:35 AM
MP4 videos AAC 5.1 -> AC3 (quickest audio encode?) alexeliasson Apple TV and Home Theater 2 Feb 7, 2013 07:24 AM
I've released a new MP4 / MKV AC3 / AAC standard video test suite Menneisyys2 iPad Apps 3 Nov 28, 2012 05:49 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 12:17 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC