Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Mac Basics and Help

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old May 12, 2008, 02:43 PM   #1
Jofran
macrumors newbie
 
Join Date: May 2008
external hard drive not recognized

Hi, I'm hoping that I'm posting in the right place here. I've just bought my sister an external hard drive for her g4 imac. Its a 400g WD hard drive, I formatted it using a friend's mac and it worked fine, but her machine wont recognize it. Its not showing up in disk utility. She's running OS X and the hard drive has its own power supply.

I really don't know enough about macs to be able to sort it. If anyone knows what I'm doing wrong it would be a great help. Thanks.
Jofran is offline   0 Reply With Quote
Old May 12, 2008, 02:46 PM   #2
Eidorian
macrumors Penryn
 
Eidorian's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Cuidad de México
Send a message via AIM to Eidorian
Was the friends Mac an Intel Mac?
__________________
Core i5 750 / 16 GB RAM / 500 GB SSD / HD 7950 / Windows 8.1
77 Month Old MacBook
Eidorian is offline   0 Reply With Quote
Old May 12, 2008, 02:54 PM   #3
Jofran
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2008
I think it was an ibook g4, its certainly an old(ish) mac laptop, so I dont think it was Intel.
Jofran is offline   0 Reply With Quote
Old May 12, 2008, 03:33 PM   #4
merl1n
macrumors 65816
 
merl1n's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: New Jersey, USA
Quote:
Originally Posted by Jofran View Post
Hi, I'm hoping that I'm posting in the right place here. I've just bought my sister an external hard drive for her g4 imac. Its a 400g WD hard drive, I formatted it using a friend's mac and it worked fine, but her machine wont recognize it. Its not showing up in disk utility. She's running OS X and the hard drive has its own power supply.

I really don't know enough about macs to be able to sort it. If anyone knows what I'm doing wrong it would be a great help. Thanks.
Check your cable connection (I assume you are using firewire) from the Mac to the drive. Unplug it an replug it in and listen to see if the drive is actually spinning up. If the drive has a USB connection, I would try that as well, but don't plug both the firewire and USB cables in at the same time.
__________________
Merl1n
MBP 15" 2.33GHZ, MacMini 2.0GHZ, PBG4 15" 1.67GHZ, PBG4 12" 1.5GHZ, iPodTouch 32GB
merl1n is offline   0 Reply With Quote
Old May 12, 2008, 03:46 PM   #5
Jofran
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2008
Hey, yeah the drive is spinning up fine. She's using usb. Tried disconnecting and reconnecting to no effect :/
Jofran is offline   0 Reply With Quote
Old May 12, 2008, 04:31 PM   #6
merl1n
macrumors 65816
 
merl1n's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: New Jersey, USA
Quote:
Originally Posted by Jofran View Post
Hey, yeah the drive is spinning up fine. She's using usb. Tried disconnecting and reconnecting to no effect :/
Did you try another cable?

You may want to do the following. You may have a corrupted PRAM or hardware cache file:

Reset PRAM - which will clear the PRAM code and write a fresh one.
Safe Boot - which will clear the hardware cache (and other cache files) file and generate a new one.

Go to apple.com/support and search for the instructions on how to do both.
__________________
Merl1n
MBP 15" 2.33GHZ, MacMini 2.0GHZ, PBG4 15" 1.67GHZ, PBG4 12" 1.5GHZ, iPodTouch 32GB
merl1n is offline   0 Reply With Quote
Old May 12, 2008, 05:26 PM   #7
Jofran
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2008
Hey, I just tried both of those and neither appear to have helped it recognize the disk I even held the PRAM zap for three chimes as recommended by the apple support site.
Jofran is offline   0 Reply With Quote
Old May 12, 2008, 05:36 PM   #8
JNB
macrumors 604
 
JNB's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: In a Hell predominately of my own making
Send a message via Skype™ to JNB
Basic troubleshooting (before someone has you going too over the top). This applies to any PC, regardless.

1. Make sure that other USB devices can be seen out of that port,
2. Try switching ports,
3. Try a different cable,
4. And make sure that you are connecting directly to the Mac, and not a dry hub or a port on a keyboard.

In other words, isolate and eliminate.
__________________

JNB is offline   0 Reply With Quote
Old May 13, 2008, 08:06 AM   #9
Jofran
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2008
Quote:
Originally Posted by JohnNotBeatle View Post
1. Make sure that other USB devices can be seen out of that port,
2. Try switching ports,
3. Try a different cable,
4. And make sure that you are connecting directly to the Mac, and not a dry hub or a port on a keyboard.
Hi
Yeah that usb port works and its not a hub or a port on a keyboard.
I think the cable works because i just borrowed someone's mac laptop to try the hard drive with and it can recognize it fine :\
Jofran is offline   0 Reply With Quote
Old May 13, 2008, 09:14 AM   #10
yellow
Moderator
 
yellow's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Portland, OR
Quote:
Originally Posted by jmacatac2002 View Post
I know this is unrelated but it seems I'm not getting a response within my thread about my external hard drive, MAC ISSUES!!! so hopefully you guys can help. .
Please do not hijack threads.
yellow is offline   0 Reply With Quote
Old May 14, 2008, 08:50 AM   #11
merl1n
macrumors 65816
 
merl1n's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: New Jersey, USA
Quote:
Originally Posted by Jofran View Post
Hi
Yeah that usb port works and its not a hub or a port on a keyboard.
I think the cable works because i just borrowed someone's mac laptop to try the hard drive with and it can recognize it fine :\
When you connect the drive, can you see it attached in the System Profiler?
__________________
Merl1n
MBP 15" 2.33GHZ, MacMini 2.0GHZ, PBG4 15" 1.67GHZ, PBG4 12" 1.5GHZ, iPodTouch 32GB
merl1n is offline   0 Reply With Quote
Old May 15, 2008, 07:01 AM   #12
Jofran
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: May 2008
No, its not showing up in the system profiler :\
Jofran is offline   0 Reply With Quote
Old May 15, 2008, 08:18 AM   #13
merl1n
macrumors 65816
 
merl1n's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: New Jersey, USA
Quote:
Originally Posted by Jofran View Post
No, its not showing up in the system profiler :\
Well then, the drive is not communicating with the mac. Try another (new) USB cable. You may have some wear-and-tear on your USB ports and the cable you are using is not making proper contact or the cable itself has wear-and-tear. When you plug in the cable, make sure you feel it "snap (click) in" to ensure a proper connection. Once in, it should not wiggle or have any loose play.
__________________
Merl1n
MBP 15" 2.33GHZ, MacMini 2.0GHZ, PBG4 15" 1.67GHZ, PBG4 12" 1.5GHZ, iPodTouch 32GB
merl1n is offline   0 Reply With Quote
Old May 15, 2008, 08:22 AM   #14
merl1n
macrumors 65816
 
merl1n's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: New Jersey, USA
Quote:
Originally Posted by merl1n View Post
Well then, the drive is not communicating with the mac. Try another (new) USB cable. You may have some wear-and-tear on your USB ports and the cable you are using is not making proper contact or the cable itself has wear-and-tear. When you plug in the cable, make sure you feel it "snap (click) in" to ensure a proper connection. Once in, it should not wiggle or have any loose play.
Also, if you haven't done this on her g4 imac, reset the PMU if the above doesn't work. See this article:

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=95165
__________________
Merl1n
MBP 15" 2.33GHZ, MacMini 2.0GHZ, PBG4 15" 1.67GHZ, PBG4 12" 1.5GHZ, iPodTouch 32GB
merl1n is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 2, 2009, 12:21 AM   #15
MDiddy
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2002
Location: Chicago
I'm having this exact problem with my Mac Mini and a 1TB WD MyBook Mac Edition USB drive. It worked fine for a couple days, now I can't get it to be recognized on my Mini. Doesn't appear in System Profiler. I can connect the drive to my MBP and it mounts fine. Has anyone else experienced this? Its a 1.66 CoreDuo Mini.
__________________
"Litter is my most treacherous foe. I would like to eat its children."
-Drederick Tatum
MDiddy is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 24, 2009, 08:27 AM   #16
jclassen
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2009
Solved my WD Hard drive not recognized by Mac issue

I am using a Powerbook G4 (ancient, yes I know) and a friend brought his WD hard drive over last night and I tried to connect using the USB, but no luck. The light of the HD came on, but it made this weird clicking noise. He told me he didn't have any issues at home on his PC and his bf used it on an Intel Mac, so I was confused. I tried resetting all sorts of stuff, but knew it wasn't my computer, cuz I picked up my multiple IOmega HD's just fine. Hell, I even tried to connect his HD directly to my 1TB IOmega, but nothing.

I decided that it wasn't getting enough juice from my laptop, kinda like a car missing some spark. I have an powered external Belkin USB Hub so connected that and voila!, it worked. The clicking noise stopped and I read the HD just fine.

This may not work for everyone, but it worked for me and figured I'd share this with you.

Hope this works for you. FYI, I'll never get a WD personally.

Merry Christmas, Happy holidays or however you swing!

J.
jclassen is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Mac Basics and Help

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
External hard drives on network not recognized scisport iMac 2 Mar 18, 2012 08:08 AM
External Hard Drive Suggestions rabsparks iMac 9 Dec 30, 2011 12:09 AM
external hard drive 2macman Mac Basics and Help 2 Apr 15, 2011 08:59 PM
Cannot format my WD MyBook Essential External Hard Drive - showing error crmpicco Mac Peripherals 6 Feb 21, 2011 07:57 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:08 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC