Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jul 12, 2008, 07:59 PM   #1
crom8i3
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: LA, CA, USA
Send a message via AIM to crom8i3
iPhone 3G - Bluetooth just searching...

Hate to add to the frenzy, but couldn't find a related thread.

When i turn the bluetooth "on" it opens up a device window and just continually searches but does not pick up my headset. My headset (jabra BT8040) is powered up and sitting on my desk not 6 inches away. Am i just a newb or is this common with you guys?

The headset is not even a week old and it worked great with my previous phone (non-iphone). Thanks...

Andy
crom8i3 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 12, 2008, 08:33 PM   #2
outz
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2007
Did you make sure the headset was in pairing mode?
outz is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 12, 2008, 08:50 PM   #3
AC Rempt
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2008
There seem to be some Bluetooth issues, period.

Hand free car kit issues

All I know is that my first gen iPhone worked with my car's system just fine.
__________________
2013 iMac 3.4 i5 | MacBook Air 13" 1.7 i5 GHz | 32 Gig iPhone 5 | 64 Gig iPad Air
AC Rempt is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 12, 2008, 09:09 PM   #4
crom8i3
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: LA, CA, USA
Send a message via AIM to crom8i3
Quote:
Originally Posted by outz View Post
Did you make sure the headset was in pairing mode?
I'll look thru the headset's manual, but I believe as soon as it turns on it becomes discoverable and ready for pairing.

My headset doesn't even appear in the bluetooth window on my iPhone so i couldn't pair it if I tried. May be a prob with the bluetooth in the phone, or a setting that i don't know about is configured wrong...
crom8i3 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 07:32 AM   #5
johnnyt74
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
Mine's doing exactly the same...

Sometimes it is discoverable but you can't connect to it (the iphone that is)

The iphone itself just "searches" for devices forever...

??

Anyone any ideas?

johnnyt74 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 10:41 AM   #6
Fuchal
macrumors 68000
 
Join Date: Sep 2003
Both my 3G iPhone and my Macbook cannot find my Plantronics 520 headset... my 1st gen iPhone finds it instantly....
Fuchal is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 10:56 AM   #7
NightFox
macrumors 65832
 
NightFox's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Shropshire, UK
I'm not convinced my Bluetooth is working at all... When I go to Settings > General > Bluetooth and switch it on, all I get is

Bluetooth ON

Devices
Searching...

Now Discoverable

And there's nothing else on the screen (should there be? I would have expected a few more option like whether it should be discoverable or not). And it just keeps searching, but never finds anything (I have 2 Macs and 2 mobiles that are all discoverable and can easily find each other). Furthermore, nothing else finds my iPhone.

So can someone who's got BT working in any way maybe do a screen print or just describe what the BT setup screen should be like?

Thanks!
NightFox is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 11:46 AM   #8
AC Rempt
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2008
If Bluetooth is connected to a handset, it'll list that handset under devices and with the word "paired" over to the right. I can get my phone to pair with but my car's hands-free and my Jabra headset, but it has to be repaired every time I leave the car or reactivate the headset.

If you looked at the car post, I posted a link to the Apple support discussions about Bluetooth issues, and it pretty clear other people are having problems as well. Hopefully a fix is in the works.
__________________
2013 iMac 3.4 i5 | MacBook Air 13" 1.7 i5 GHz | 32 Gig iPhone 5 | 64 Gig iPad Air
AC Rempt is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 01:31 PM   #9
AC Rempt
macrumors 6502
 
Join Date: Feb 2008
One thing working for me so far: I paired my headset and car, then restaarted the phone, and now it seems to stay paired. It even displays the name of my headset.

If you can't pair, restart your iPhone and try again. When you do pair, restart again.

Hope this helps.
__________________
2013 iMac 3.4 i5 | MacBook Air 13" 1.7 i5 GHz | 32 Gig iPhone 5 | 64 Gig iPad Air
AC Rempt is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 02:31 PM   #10
crom8i3
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: LA, CA, USA
Send a message via AIM to crom8i3


I just figured out how to take screenshots...

This is what I get when I turn bluetooth on and my jabra is powered up ready to pair and sitting on the table 6 inches from it...

Last edited by crom8i3; Jul 13, 2008 at 02:39 PM. Reason: fixed link
crom8i3 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 03:10 PM   #11
Penguinwrangler
macrumors regular
 
Join Date: Sep 2006
Location: Edgewater, NJ
Same issue here, or at least similar. My Jawbone 2 can be found and paired simply enough, but then whenever I turn the jawbone 2 off, like, say, after a call, and then turn it back on later, nothing happens. I have to go into settings, unpair and repair with the headset, and then it works again. This is a pretty huge bug. Has anyone found a fix?

UPDATE: Cycling power to the iPhone immediately after the headset was successfully paired seems to have done the trick. Thanks for that tip, lets hope it stays that way.
Penguinwrangler is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 04:01 PM   #12
johnnyt74
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
Quote:
Originally Posted by crom8i3 View Post


I just figured out how to take screenshots...

This is what I get when I turn bluetooth on and my jabra is powered up ready to pair and sitting on the table 6 inches from it...
Exactly the same problem here...

johnnyt74 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 04:45 PM   #13
Warpdrv
macrumors member
 
Join Date: Jul 2008
Quote:
Originally Posted by johnnyt74 View Post
Exactly the same problem here...


+3

I'm getting the same.... tried to bluetooth to my old phone to transfer some of my tunes and no response....

I was wondering what the deal was....
Warpdrv is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 05:51 PM   #14
macnewbie75
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
A possible solution for plantronics 520

I might have a solution. I was having the same problem and figured I must be doing something wrong. So, I reread the plantronics guide and realized I was.

After you enable bluetooth on your iphone, you then need to turn on the bluetooth so it can be discovered.

I thought I was doing this, by pushing the call button and holding.

The key here is that you need to push and hold the call button long enough that the light flashes blue then red, then blue, then red.....

Before, I was not holding it long enough and was not getting the blue/red flashing. Was just getting the regular blue light. It needs to be flashing back and forth to be in pairing mode.

I don't seem to have an issue when I turn it off and back on.

Hope this helps!
macnewbie75 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 08:15 PM   #15
crom8i3
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: LA, CA, USA
Send a message via AIM to crom8i3
Quote:
Originally Posted by macnewbie75 View Post
I might have a solution. I was having the same problem and figured I must be doing something wrong. So, I reread the plantronics guide and realized I was.

After you enable bluetooth on your iphone, you then need to turn on the bluetooth so it can be discovered.

I thought I was doing this, by pushing the call button and holding.

The key here is that you need to push and hold the call button long enough that the light flashes blue then red, then blue, then red.....

Before, I was not holding it long enough and was not getting the blue/red flashing. Was just getting the regular blue light. It needs to be flashing back and forth to be in pairing mode.

I don't seem to have an issue when I turn it off and back on.

Hope this helps!
I feel stupid now...it works for me now. I just wasn't holding the button on my jabra long enough. And upon further reading my jabra quick start manual says to wait to go from like green to purple to red or something like that. Completely overlooked it. Thanks macnewbie!!!
crom8i3 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 10:16 PM   #16
cshuck
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
I'm glad I'm not the only one having problems! I have the Plantronics 510 headset and my iPhone just sits there searching for the device after I've followed Plantronics instructions for getting it in pairing mode. I even held the buttons in longer too, like some mentioned to see if that changed anything, but it didn't.

Kind of sucks for me if I can't get this paired, as I have such crappy reception in the apartment and won't be able to answer calls if it doesn't pair. (For some reason, if I don't touch the phone, the reception stays fine, but the second I pick it up to answer, reception drops fast. Leaving the phone sit and not touching it while I use the headset works for me, or it did on my last non-iPhone phone)
cshuck is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 13, 2008, 11:47 PM   #17
carolj12
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2008
520 works for phone but not for audiobooks and music

I paired my 520 and it works fine for the phone. But it doesn't work for music or audiobooks. Is there any way I can use bluetooth for audiobooks (first priority) and music (second priority)?
carolj12 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 14, 2008, 12:02 AM   #18
Fuchal
macrumors 68000
 
Join Date: Sep 2003
Quote:
Originally Posted by macnewbie75 View Post
I might have a solution. I was having the same problem and figured I must be doing something wrong. So, I reread the plantronics guide and realized I was.

After you enable bluetooth on your iphone, you then need to turn on the bluetooth so it can be discovered.

I thought I was doing this, by pushing the call button and holding.

The key here is that you need to push and hold the call button long enough that the light flashes blue then red, then blue, then red.....

Before, I was not holding it long enough and was not getting the blue/red flashing. Was just getting the regular blue light. It needs to be flashing back and forth to be in pairing mode.

I don't seem to have an issue when I turn it off and back on.

Hope this helps!
Wow, it worked! Thanks a lot! I thought I was holding it long enough but I guess not.
Fuchal is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 30, 2008, 12:58 PM   #19
petaloudaki
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
Quote:
Originally Posted by Penguinwrangler View Post
Same issue here, or at least similar. My Jawbone 2 can be found and paired simply enough, but then whenever I turn the jawbone 2 off, like, say, after a call, and then turn it back on later, nothing happens. I have to go into settings, unpair and repair with the headset, and then it works again. This is a pretty huge bug. Has anyone found a fix?
Same problem here!! Everytime that I turn off the car kit or go away I have to do the whole process from the beggining. Unpair and pairing... Any other solution please??
petaloudaki is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 28, 2008, 04:14 PM   #20
mytimepass2002
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2008
Guys,

I just FIXED my iphone bluetooth, all I did was a restore and that fixed it! so basically if you upgrade from 2.0x to 2.1 then that messes up your bluetooth (my guess).

Soon as I did the restore (using iTunes), first thing I did was go to General and test bluetooth. I tried searching for my iphone using my other phone (p990i) and THERE IT WAS!!!

Havent tested it with a headset, but I am pretty sure now that its 'actually' discoverable device it will pretty much work.

so upgrading firmware causes the issue, nuke and restore 2.1 fixes it :-)

btw, I chose not to backup when it asked me (I only got the phone like 2 days ago so no need)

goodluck and restore it right away if u having bluetooth issues...
mytimepass2002 is offline   0 Reply With Quote
Old May 27, 2009, 11:48 AM   #21
Aeyjay
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2009
Angry Plantronics 855 connectivity

I have a Plantronics 855 headset that shows paired, however it doesn't connect automatically. My 3g iPhone is Jail broken and running on firmware 2.2.1. Has anyone been able to solve this issue other than re-pairing the phone and the headset.
Aeyjay is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 29, 2009, 07:12 PM   #22
eah
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2009
YouTube video worked for me! JAWBONE

Thanks for all these posts - turns out my Jawbone's pairing button wasn't the one I thought it was. Here is a short youtube clip that was helpful for us visual learners...

http://www.youtube.com/watch?v=g6Jt7gnfqoU
eah is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 19, 2012, 11:41 PM   #23
FelloIphoneUser
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2012
Me too

Quote:
Originally Posted by crom8i3 View Post
I feel stupid now...it works for me now. I just wasn't holding the button on my jabra long enough. And upon further reading my jabra quick start manual says to wait to go from like green to purple to red or something like that. Completely overlooked it. Thanks macnewbie!!!
I bought one a few years a go from garage sale so i had no manual but i have been looking for 2 days to try to get it to work. thanks so much
FelloIphoneUser is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Searching macrumors on iPhone. ac921ol iPhone 1 Dec 20, 2013 11:19 AM
iPhone 5 bluetooth stuck on searching tenhead iPhone Tips, Help and Troubleshooting 3 Oct 12, 2013 06:47 PM
iphone shutting off and searching HELP arualc iPhone Tips, Help and Troubleshooting 1 Sep 5, 2013 12:38 PM
iPhone 5 Bluetooth keep say searching "now discoverable" bcooln iPhone 0 Apr 28, 2013 01:35 PM
Bluetooth Disovery Tool wont stop searching for keyboard mcsolas OS X 2 Feb 10, 2013 03:36 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 03:05 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC