Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Aug 14, 2008, 12:04 AM   #1
Mhaddy
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2005
Location: Canada
Send a message via ICQ to Mhaddy Send a message via MSN to Mhaddy
Pretty sure my PMG5 just died

What was first just a series of random computer lock-ups (to which I thought it was a HDD failing) now appears to be something bigger. LED 7 as per Apple's support site is staying on after I press the power button and the computer will not start.

Unfortunately this is a dual core 2.0 GHz PMG5 that I purchased in Oct 2005 and I didn't opt to purchase Apple Care, so I'm definitely out of the warranty period. I know I have to call Apple for details/get help, but I was just wondering if anyone else has experienced this problem and the likely scenario.
__________________
2008 dual 2.8 Mac Pro; 30" 3007 WFP-HC; 1.6/80 MBA, week 10; 64GB iPhone 5
Mad Dog Studios; graphics & web dev
Mhaddy is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 14, 2008, 12:08 AM   #2
Firefly2002
Banned
 
Join Date: Jan 2008
We're gonna need more details, but I'd suggest also trying to find help on the Apple Discussion pages (apple's own site) in the G5 section; people who have the same computer as you might be able to help more
Firefly2002 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 14, 2008, 06:34 AM   #3
Mhaddy
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2005
Location: Canada
Send a message via ICQ to Mhaddy Send a message via MSN to Mhaddy
I'll definitely throw a post up on Apple's site. As for more details, I've been noticing a slow but gradual slow down in the performance of my Mac, running 10.5.4 over the last couple of weeks. Last night a friend whovisited Japan brought over a Region 2 DVD so to watch it, I switched my region to that region, and started watching. That's when the problems started - the computer just froze and I had to do a hard reset. Hitting the power button again didn't load OS X, only gave me a constant red light from led 7. And this is where I'm at now, won't load the os and just a red diagnostic light from led 7.
__________________
2008 dual 2.8 Mac Pro; 30" 3007 WFP-HC; 1.6/80 MBA, week 10; 64GB iPhone 5
Mad Dog Studios; graphics & web dev
Mhaddy is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 14, 2008, 10:57 AM   #4
UltraNEO*
macrumors 68040
 
UltraNEO*'s Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: 近畿日本
Send a message via AIM to UltraNEO*
Quote:
Originally Posted by Mhaddy View Post
What was first just a series of random computer lock-ups (to which I thought it was a HDD failing) now appears to be something bigger. LED 7 as per Apple's support site is staying on after I press the power button and the computer will not start.

Unfortunately this is a dual core 2.0 GHz PMG5 that I purchased in Oct 2005 and I didn't opt to purchase Apple Care, so I'm definitely out of the warranty period. I know I have to call Apple for details/get help, but I was just wondering if anyone else has experienced this problem and the likely scenario.

Didn't the 2Ghz G5's have a problem with the processor cards?
I'm sure one of the models have a CPU defect and high failure rate?
Just look at those figures! - Shocking....
__________________
i7-3060X @4.9Ghz/RIVE/16Gb/BDRE/GTX580SLI/RAID5/3008WFPx2 | 光
UltraNEO* | follow me
UltraNEO* is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 14, 2008, 11:50 AM   #5
zmttoxics
macrumors 65816
 
zmttoxics's Avatar
 
Join Date: May 2008
I just checked my manual for you:
LED 7—Checkstop: red—contact Apple or an Apple Authorized Service Provider

What an awesome error. After some google-ing it appears anything can cause that. CPU, motherboard, power, what have you.

I guess you need to contact apple, sad to see a G5 in trouble like that.
__________________
iMac 20" 2.66 C2D|9400M|4GB RAM|320GB HD ;; MacBook Pro 15" 2.4 Ci5|GT330M|4GB RAM|320GB HD
HP w2558hc 25.5" - not quite an ACD, but damn awesome.
zmttoxics is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 14, 2008, 11:52 AM   #6
zmttoxics
macrumors 65816
 
zmttoxics's Avatar
 
Join Date: May 2008
Oh, you could also try this:

If your computer still does not start up, try resetting the parameter random access
memory (PRAM). Turn on the computer and immediately hold down the Command
(x), Option, P, and R keys until you hear the startup sound a second time. Release
the keys. Set your hard disk as the computer’s startup disk, by doing the following:
__________________
iMac 20" 2.66 C2D|9400M|4GB RAM|320GB HD ;; MacBook Pro 15" 2.4 Ci5|GT330M|4GB RAM|320GB HD
HP w2558hc 25.5" - not quite an ACD, but damn awesome.
zmttoxics is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 14, 2008, 11:58 AM   #7
OllyW
Moderator
 
OllyW's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: The Black Country, England
Also try resetting the SMU.
__________________
Some Apple stuff
Some other stuff
https://soundcloud.com/disco-tramps
OllyW is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 14, 2008, 10:24 PM   #8
rdp5008
macrumors regular
 
Join Date: Jun 2006
Location: Florida
I had the same issue a year ago........now I have a new logic board!
__________________
PowerMac G5 1.6 GHz, Macbook 13" Al (2008), iPhone 4
rdp5008 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 15, 2008, 07:09 AM   #9
Mhaddy
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2005
Location: Canada
Send a message via ICQ to Mhaddy Send a message via MSN to Mhaddy
No good news from my end. Went home and reset the PRAM and SMU, no luck. Opened the case up and ensured that all cards/RAM were firmly seated, no luck. Called Apple Support and chatted with them for a good 20 minutes, no luck. Apparently LED #7 is a "CPU related-issue" but when I probed for more information, that's all he could tell me without closer inspection (which makes sense given the range of problems that could exist).

So my PMG5 is going to an Authorized Apple dealer to get fixed... we'll see how much that costs. Given that even the cheapest refurbished Mac Pro models on Apple Canada's Education Store is $2100+tax while new runs run for $2700 and above, I'm not sure what to do. If it's a simple CPU replacement, that should only be ~$150-200, which I think is reasonable. Anything more (i.e., logic board) - I don't know if it's worth investing another $800-1000 in an aging and becoming increasingly legacy system.

Thoughts?
__________________
2008 dual 2.8 Mac Pro; 30" 3007 WFP-HC; 1.6/80 MBA, week 10; 64GB iPhone 5
Mad Dog Studios; graphics & web dev
Mhaddy is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 15, 2008, 07:22 AM   #10
zmttoxics
macrumors 65816
 
zmttoxics's Avatar
 
Join Date: May 2008
At that cost (800) you could get another G5. My 2.0 DC G5 was only 700.

Yes the refurbished mac pros start at that price, but you can also get a single cpu quad core mac pro new for cheap which starts at 2,399 CDN.

Hopefully they can get it fixed for cheap. IBM is still making those chips but who knows what it costs to get the apple version (since they come on those fancy logic board things ).

As a side note, ANY intel based iMac would be a lot cheaper and faster then your G5....
__________________
iMac 20" 2.66 C2D|9400M|4GB RAM|320GB HD ;; MacBook Pro 15" 2.4 Ci5|GT330M|4GB RAM|320GB HD
HP w2558hc 25.5" - not quite an ACD, but damn awesome.

Last edited by zmttoxics; Aug 15, 2008 at 10:43 AM.
zmttoxics is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 15, 2008, 10:39 AM   #11
rdp5008
macrumors regular
 
Join Date: Jun 2006
Location: Florida
I got my logic board replaced by an apple certified tech for $400. Hopefully you can get by under $500
__________________
PowerMac G5 1.6 GHz, Macbook 13" Al (2008), iPhone 4
rdp5008 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 15, 2008, 12:51 PM   #12
Mhaddy
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2005
Location: Canada
Send a message via ICQ to Mhaddy Send a message via MSN to Mhaddy
Aye, I'm hoping for an inexpensive fix, but I'm not holding my breath.

The only problem for me going to an iMac is that I've already invested in a pair of LCD monitors (both in my signature). I could depart with the smaller one and get the 24" iMac instead. Upgradability-wise, can I put in my own RAM and HDD?
__________________
2008 dual 2.8 Mac Pro; 30" 3007 WFP-HC; 1.6/80 MBA, week 10; 64GB iPhone 5
Mad Dog Studios; graphics & web dev
Mhaddy is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 15, 2008, 02:37 PM   #13
CaptainChunk
macrumors 68020
 
CaptainChunk's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Los Angeles, CA
Quote:
Aye, I'm hoping for an inexpensive fix, but I'm not holding my breath.

The only problem for me going to an iMac is that I've already invested in a pair of LCD monitors (both in my signature). I could depart with the smaller one and get the 24" iMac instead.
I guess it really depends on your uses and needs. The iMac only supports one internal hard disk and you'll be limited to FW800 for external hard disk arrays (no eSATA). But it will be faster than your old PMG5 and you can at least connect a second monitor with a mini-DVI to DVI adapter. If you're not totally worried about future expandability, the iMac is a very capable machine. I have a white 20" C2D iMac that I use at home; the Mac Pro sits at the office where I actually need it.

Quote:
Upgradability-wise, can I put in my own RAM and HDD?
The RAM is easily upgradable in the iMac, but upgrading the hard disk requires removing the back panel and I'm pretty sure that isn't considered a DIY procedure by Apple.
__________________
MP 8x2.8GHz, 16GB RAM, flashed 8800GT; Early '08
15" MBP 2.6GHz, 4GB RAM; Early '08 (RIP)
13" MBP 2.3GHz, 8GB RAM; Early '11
CaptainChunk is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 15, 2008, 02:45 PM   #14
agentphish
macrumors 65816
 
agentphish's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
A friend of mine had this happen to him. Apple told him that he needed a new logic board and one of the processors was no good.

They wanted like 1300 bucks or something. He argued the high failure rate that was mentioned earlier, and complained that he was treated quite poorly on the phone and by the genius he saw (which he was, I was there, and I was as surprised as he was at the poor service.). He ended up mailing sjobs and they worked out a price that seemed more fair to him.

I think he ended up paying about 600...That said, I think if I had nothing to lose, I'd try to get the parts myself, and do the replacement...it can't be THAT hard.
__________________
agentphish is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 15, 2008, 10:51 PM   #15
Mhaddy
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2005
Location: Canada
Send a message via ICQ to Mhaddy Send a message via MSN to Mhaddy
Quote:
Originally Posted by CaptainChunk View Post
I guess it really depends on your uses and needs. The iMac only supports one internal hard disk and you'll be limited to FW800 for external hard disk arrays (no eSATA).
This would be a concern for me as I already have two SATA drives in the PM along with an external FW400 drive (that I use for b/u). With the purchase of an iMac, I would either have to consolidate/ditch drives or purchase additional enclosures, all of which adds to the purchase price - not to mention it wouldn't be as quick as an internal option would be.

Quote:
Originally Posted by CaptainChunk View Post
If you're not totally worried about future expandability, the iMac is a very capable machine.
Aside from adding a couple extra sticks of RAM and swapping some HDD's, I didn't touch the PMG5 for upgrades in the just under 3 years that I owned it. When I buy hardware, I always buy for the future so that I won't have to upgrade every couple of years. Mind you, while the PM was a bit sluggish at times for some of my tasks, it did last me three years and given that the iMacs are already faster than it and I only see my computer usage becoming less intensive, it might not be a bad option.

Quote:
Originally Posted by agentphish View Post
A friend of mine had this happen to him. Apple told him that he needed a new logic board and one of the processors was no good.

They wanted like 1300 bucks or something. He argued the high failure rate that was mentioned earlier, and complained that he was treated quite poorly on the phone and by the genius he saw (which he was, I was there, and I was as surprised as he was at the poor service.). He ended up mailing sjobs and they worked out a price that seemed more fair to him.

I think he ended up paying about 600...That said, I think if I had nothing to lose, I'd try to get the parts myself, and do the replacement...it can't be THAT hard.
Indeed. I will be taking the PM in for a quote tomorrow so I will report back with how much they think it's going to cost. If it's anything over $500, I will be walking away with a big paper weight. Before jumping on the Mac wagon 3 years ago, I was a pretty hardcore PC enthusiast, building my own machines and maintaining friends'. That said, I will definitely be looking into DIY repair options because like you said, I haven't anything to lose.
__________________
2008 dual 2.8 Mac Pro; 30" 3007 WFP-HC; 1.6/80 MBA, week 10; 64GB iPhone 5
Mad Dog Studios; graphics & web dev
Mhaddy is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 15, 2008, 11:04 PM   #16
zmttoxics
macrumors 65816
 
zmttoxics's Avatar
 
Join Date: May 2008
Quote:
Originally Posted by Mhaddy View Post

Indeed. I will be taking the PM in for a quote tomorrow so I will report back with how much they think it's going to cost. If it's anything over $500, I will be walking away with a big paper weight. Before jumping on the Mac wagon 3 years ago, I was a pretty hardcore PC enthusiast, building my own machines and maintaining friends'. That said, I will definitely be looking into DIY repair options because like you said, I haven't anything to lose.
From what I gather you would need a matching cpu + motherboard. Apparently they have to be 1:1 as they are very picky. Could get expensive... :\
__________________
iMac 20" 2.66 C2D|9400M|4GB RAM|320GB HD ;; MacBook Pro 15" 2.4 Ci5|GT330M|4GB RAM|320GB HD
HP w2558hc 25.5" - not quite an ACD, but damn awesome.
zmttoxics is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 16, 2008, 10:32 AM   #17
Mhaddy
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2005
Location: Canada
Send a message via ICQ to Mhaddy Send a message via MSN to Mhaddy
And expensive it is! Just dropped it off at my authorized Apple dealer and while he still has to run the diagnostics to find out what's wrong, he quoted me prices on the 2.0 DC CPU: just under $600... on the logic board: just under $900. Then factor in an hour or two of service and that's $100 + tax and whatever else.

I'm normally an optimist, but I am finding it extremely hard to turn this situation around. I don't want to invest (at minimum) $600+ on this machine... so it looks like I have to start shopping. An iMac would more than likely fulfill my needs (though I would have to sell one of my LCD's), but the HDD situation described above is a bit worrisome. 24" 3.06 GHz iMac for $2100 (CDN EDU) or the 8-core 2.8 GHz MP for $2700 (CDN EDU)? Or a refurbished of either one? I don't have the money for any of them, lol. Oiy.
__________________
2008 dual 2.8 Mac Pro; 30" 3007 WFP-HC; 1.6/80 MBA, week 10; 64GB iPhone 5
Mad Dog Studios; graphics & web dev
Mhaddy is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 16, 2008, 10:47 AM   #18
zmttoxics
macrumors 65816
 
zmttoxics's Avatar
 
Join Date: May 2008
Quote:
Originally Posted by Mhaddy View Post
And expensive it is! Just dropped it off at my authorized Apple dealer and while he still has to run the diagnostics to find out what's wrong, he quoted me prices on the 2.0 DC CPU: just under $600... on the logic board: just under $900. Then factor in an hour or two of service and that's $100 + tax and whatever else.

I'm normally an optimist, but I am finding it extremely hard to turn this situation around. I don't want to invest (at minimum) $600+ on this machine... so it looks like I have to start shopping. An iMac would more than likely fulfill my needs (though I would have to sell one of my LCD's), but the HDD situation described above is a bit worrisome. 24" 3.06 GHz iMac for $2100 (CDN EDU) or the 8-core 2.8 GHz MP for $2700 (CDN EDU)? Or a refurbished of either one? I don't have the money for any of them, lol. Oiy.
Dont forget there is the single cpu mac pro for 2300 (CDN EDU) brand new. Which meens you can put all 3 harddrives in it, and keep your lcds.
__________________
iMac 20" 2.66 C2D|9400M|4GB RAM|320GB HD ;; MacBook Pro 15" 2.4 Ci5|GT330M|4GB RAM|320GB HD
HP w2558hc 25.5" - not quite an ACD, but damn awesome.
zmttoxics is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 16, 2008, 04:28 PM   #19
rdp5008
macrumors regular
 
Join Date: Jun 2006
Location: Florida
There was the dual 2.0 ghz Mac Pro on the refurb section of the Apple Store for $1,799 today. That might be a good option for you.
__________________
PowerMac G5 1.6 GHz, Macbook 13" Al (2008), iPhone 4
rdp5008 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 18, 2008, 12:42 PM   #20
Mhaddy
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2005
Location: Canada
Send a message via ICQ to Mhaddy Send a message via MSN to Mhaddy
I think if I take the leap (back) up to a Mac Pro, I want to go 8-core. Given that my previous PM lasted me (almost) 3 years and still provided enough processing power for most tasks, I'd like to get at least another 3 years out of this next purchase.

I will keep monitoring the refurb section, as it seems I can save a good chunk of change by going that route. Has anyone had any experience in buying Apple certified refurbished computers?
__________________
2008 dual 2.8 Mac Pro; 30" 3007 WFP-HC; 1.6/80 MBA, week 10; 64GB iPhone 5
Mad Dog Studios; graphics & web dev
Mhaddy is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 20, 2008, 04:13 PM   #21
Mhaddy
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2005
Location: Canada
Send a message via ICQ to Mhaddy Send a message via MSN to Mhaddy
Update on the status of my PMG5: dead CPU. Just under a $1000 for the technician to fix it, so I'm definitely not going that route. Depending on the cost of the parts, I may try my hand at replacing the CPU myself. Aside from eBay, what are some other Mac parts websites?
__________________
2008 dual 2.8 Mac Pro; 30" 3007 WFP-HC; 1.6/80 MBA, week 10; 64GB iPhone 5
Mad Dog Studios; graphics & web dev
Mhaddy is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 20, 2008, 05:49 PM   #22
Techguy172
macrumors 68000
 
Join Date: Feb 2007
Location: Ontario Canada
Try here, I don't know if this is right but have a look.

Parts
__________________
Macbook 2.2 4GB 320GB 7200 Sony DSLR-A200
Follow Me On Twitter
Techguy172 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 20, 2008, 05:55 PM   #23
zmttoxics
macrumors 65816
 
zmttoxics's Avatar
 
Join Date: May 2008
Edit: Whoops! I was wrong. That one might work. But I think this 2.0 is the right one since its the same heat sink thats on my DC 2.0. http://www.dvwarehouse.com/Processor...5-p-34746.html
__________________
iMac 20" 2.66 C2D|9400M|4GB RAM|320GB HD ;; MacBook Pro 15" 2.4 Ci5|GT330M|4GB RAM|320GB HD
HP w2558hc 25.5" - not quite an ACD, but damn awesome.

Last edited by zmttoxics; Aug 20, 2008 at 06:03 PM.
zmttoxics is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 22, 2008, 11:42 AM   #24
Mhaddy
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2005
Location: Canada
Send a message via ICQ to Mhaddy Send a message via MSN to Mhaddy
Thanks for the links - I'll take a look around and see what I can find.
__________________
2008 dual 2.8 Mac Pro; 30" 3007 WFP-HC; 1.6/80 MBA, week 10; 64GB iPhone 5
Mad Dog Studios; graphics & web dev
Mhaddy is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 10:52 PM   #25
California
macrumors 68040
 
California's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Just read somewhere will link in a minute --

that someone with a dual Powermac had same problems and the 'processors needed to be reseated" and fixed the fan problems et all. Try it.
California is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PMG5 front right corner xtempo PowerPC Macs 9 Mar 26, 2014 06:22 PM
Fan Controller for PMG5 gavinstubbs09 PowerPC Macs 2 Mar 25, 2014 10:19 PM
Windows on a PMG5? KeegM480 PowerPC Macs 51 Dec 26, 2013 04:06 PM
PMG5 slow boot Zeke D PowerPC Macs 1 Sep 30, 2012 10:26 PM
EMI on a PMG5? Zeke D PowerPC Macs 5 Jul 10, 2012 12:38 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 12:15 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC