Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

View Poll Results: How much memory on your Power Mac?
Less than 1 Gig? 9 12.16%
1<2 Gigs? 10 13.51%
2<3 Gigs? 6 8.11%
3<4 Gigs? 5 6.76%
4<5 Gigs? 4 5.41%
5<6 Gigs? 10 13.51%
6<8 Gigs? 7 9.46%
8 or more Gigs? 23 31.08%
Voters: 74. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Aug 23, 2008, 04:47 AM   #1
rafacq
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2007
Poll: How much memory on your Power Mac?

Just wondering what is the average amount of RAM people install in their Power Macs?
rafacq is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 23, 2008, 04:49 AM   #2
macwall
macrumors 6502
 
Join Date: Nov 2007
Location: Cupertino, CA
3gb
macwall is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 23, 2008, 05:43 AM   #3
NJuul
macrumors 6502
 
Join Date: Mar 2006
Location: Boston
My powermac is getting pretty old, a pm G4 400, AGP, but acting primarily as a file server it still runs quite well. It even runs Tiger. And it holds a 64mb, a 128 mb, a 256 mb and a 512 mb RAM chips, for a total of ~950 MB (it has been slowly upgraded over the years ). And I still say it is one of the most well-made computers in existence, >8 years old and still going strong.
NJuul is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 23, 2008, 12:55 PM   #4
Hrududu
macrumors 68000
 
Hrududu's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Wichita KS
My dead G5 has 1.5Gb in it, and my faster B&W G3 has 1Gb in it.
__________________
Quad 2.5 G5, MBP 2.6 17", DP 2.0 G5, DP 1.42 MDD, 17 PowerBook 1.67, 12" PowerBook 1.5, TiBooks 867 & 667, iMac G3 500, Cubes 500 & 450, B&W G3 450 & 350, iBook 300's & 366, Beige G3 350, PDQ G3 233
Hrududu is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 23, 2008, 04:12 PM   #5
Firefly2002
Banned
 
Join Date: Jan 2008
My main machine.... maxed out 768 MB Beige G3..... 512 MB in a 733 MHz QS, and 512 MB interleaved in a PowerMac 9600
Firefly2002 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 23, 2008, 05:29 PM   #6
monkey86
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2008
Location: London
512 x 4 = 2Gb in my G4 FW800 xD
__________________
13.3" Blackbook Late 2008 2.4C2D,4,320,OSX/WinXP - iPhone 2G 16Gb Orange
monkey86 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 23, 2008, 11:12 PM   #7
MultiFinder17
macrumors 65816
 
MultiFinder17's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tampa, Florida
896 megs in my G4/500DP, 768 megs in my G4/400, 96 megs in my 6500/225
__________________
2011 iMac, iMac G5, 2012 13" rMBP, ThinkPad X200, iPad mini, iPhone 5.
"...But there is one more thing - your patience was worth it. Introducing the PowerBook G5!" - Steve Jobs Hologram @ WWDC 2014
MultiFinder17 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 23, 2008, 11:17 PM   #8
Dane D.
macrumors 6502a
 
Join Date: Apr 2004
Location: ohio
1GB on my 1.1GHz PowerPC 750 B/W RevB has 1GB of PC100 RAM.
__________________
B/WG3/1.1GHzRevB,OS9.2.2,OS10.4.6
iMacG3/600,OS9.2.2,OS10.2.8
eMacG4/USB2.0,OS10.4.11
MacBookPro 13",OS10.8
Dane D. is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 24, 2008, 12:03 AM   #9
disconap
macrumors 68000
 
disconap's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Portland, OR
6gb on a PPC G5 dual 2.0 ghz. And it runs great.
__________________
Mac Mini 4x2gHz i7/16gb/240gb R0 OCZ Vertex450/10.9.2
Mac Mini 2x2.5 gHz i5/8gb/120gb OCZ Vertex4/10.9.2/server
Macbook Pro retina 2x2.4gHz i5/8gb/256gb/10.9.2
disconap is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 24, 2008, 05:34 AM   #10
Djmckee
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
Location: Northumberland, UK
829MB in My G4 I think
Djmckee is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 25, 2008, 06:55 PM   #11
Thiol
macrumors 6502a
 
Thiol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
10 GB on the Mac Pro in my signature, but I have to admit that I rarely use more than ~5 GB at a time...
__________________
MacBookAir3,1, Intel Core 2 Duo 1.6 GHz
MacBookPro4,1, Intel Core 2 Duo 2.6 GHz
MacPro3,1 Quad-Core Intel Xeon 2.8 GHz
Thiol is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 26, 2008, 10:36 PM   #12
Lord Zedd
Banned
 
Join Date: Oct 2007
Location: Denver, Colorado
3.5GB in my G5.
Lord Zedd is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 26, 2008, 10:45 PM   #13
rockinrocker
macrumors 65816
 
Join Date: Aug 2006
Quote:
Originally Posted by Thiol View Post
10 GB on the Mac Pro in my signature, but I have to admit that I rarely use more than ~5 GB at a time...
WTF!?!?!?!?!?

A MAC PRO'S NOT A POWER MAC!!!!!
WHAT KIND OF APPLE GEEK ARE YOU?!?!?!?!!???
YOU SHOULD BE ASHAMED OF YOURSELF!!!
YOU'RE NOT DESERVING OF THE APPLE BRAND LIFE STYLE!!!!


(haha, totally kidding, i just had to say something since you were the first one to mention a non powerpc system )
__________________
MBP 2011 15" - Mac Mini 2011 2.3
iP6 - iPad 3
rockinrocker is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 26, 2008, 11:31 PM   #14
leekohler
Banned
 
leekohler's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Chicago, Illinois
5 gigs in my G5, soon to be 8 and then on to 16 eventually.
leekohler is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 27, 2008, 12:12 AM   #15
rafacq
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2007
Wow! i am surprised at how many people have 8 or more Gigs or memory! I am just bumping mine from 1.5G to 5.5G, but the comments I have heard, is don't expect miracles in performance improvement! If that is the case, why are so many people putting so much memory on their Macs? Games?
rafacq is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 27, 2008, 12:19 AM   #16
rockinrocker
macrumors 65816
 
Join Date: Aug 2006
Quote:
Originally Posted by rafacq View Post
Wow! i am surprised at how many people have 8 or more Gigs or memory! I am just bumping mine from 1.5G to 5.5G, but the comments I have heard, is don't expect miracles in performance improvement! If that is the case, why are so many people putting so much memory on their Macs? Games?
video/photoshop work lots of times.

i don't think games really use that much RAM typically.
__________________
MBP 2011 15" - Mac Mini 2011 2.3
iP6 - iPad 3
rockinrocker is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 27, 2008, 06:28 AM   #17
monkey86
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2008
Location: London
4 gig all you need for light usage!
__________________
13.3" Blackbook Late 2008 2.4C2D,4,320,OSX/WinXP - iPhone 2G 16Gb Orange
monkey86 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 27, 2008, 06:46 AM   #18
zmttoxics
macrumors 65816
 
zmttoxics's Avatar
 
Join Date: May 2008
I have 6, but I actually bought 4 of it for my windows box, turned out the motherboard didn't support 4 sticks of OCZ and it was a major issue. So the G5 for got the ram, and I got a new 4 gig kit for windows box.

How much do I use on average of the g5? No more then 2.
__________________
iMac 20" 2.66 C2D|9400M|4GB RAM|320GB HD ;; MacBook Pro 15" 2.4 Ci5|GT330M|4GB RAM|320GB HD
HP w2558hc 25.5" - not quite an ACD, but damn awesome.
zmttoxics is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 12:38 AM   #19
disconap
macrumors 68000
 
disconap's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Portland, OR
To give you an idea, I have 6gb and I usually end up with pageouts after an hour or two. Of course, I work extensively in CS2, ProTools, and Final Cut, sometimes simultaneously, so...
__________________
Mac Mini 4x2gHz i7/16gb/240gb R0 OCZ Vertex450/10.9.2
Mac Mini 2x2.5 gHz i5/8gb/120gb OCZ Vertex4/10.9.2/server
Macbook Pro retina 2x2.4gHz i5/8gb/256gb/10.9.2
disconap is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 12:59 AM   #20
TheReef
macrumors 68000
 
TheReef's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: NSW, Australia.
3GB, when working most of it is used. Still have four slots free.
Right now I've got 7 programs open, 1 Gig free, but can have as many as 15 open when multi tasking.
__________________
Swing by my gallery - Photos by Reef

Last edited by TheReef; Aug 28, 2008 at 01:07 AM.
TheReef is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 12:14 PM   #21
rafacq
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2007
Which tool is best to check memory usage?
__________________
Dual 1.0 G4/160G HD/1G Ram
Dual 2.5 G5/500G & 300G HD/5.5G Ram
AMD 64 PC
Drobo USB - iPod Touch 8G - Samsung Instinct
rafacq is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 12:22 PM   #22
grue
macrumors 65816
 
Join Date: Nov 2003
Location: Melbourne, Australia
Currently using 2x512MB factory modules and 6x1GB Kingston modules for a total of 7GB.

I'll likely yank it all out and replace with 4x2GB modules just to have room to grow as needed.

Last edited by grue; Aug 29, 2008 at 03:42 PM.
grue is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 06:11 PM   #23
TheReef
macrumors 68000
 
TheReef's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: NSW, Australia.
Quote:
Originally Posted by rafacq View Post
Which tool is best to check memory usage?
I just use Activity Monitor, found in Applications>Utilities.
__________________
Swing by my gallery - Photos by Reef
TheReef is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 06:13 PM   #24
gibbz
macrumors 68030
 
gibbz's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: National Weather Center
Send a message via AIM to gibbz
removed. I am a retard and didn't pay attention to Power Mac. My apologies.
__________________
64GB SG iPad Air 64GB Gold iPhone 6+
MP 8x2.8/16GB MP 8x2.93/32GB/2x24" MBA 1.7/8GB/256GB 2013 rMBP 16GB/512GB
Jeremy Gibbs | Gibbz
gibbz is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 06:17 PM   #25
MacHappytjg
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2008
Location: Winnipeg
Quote:
Originally Posted by NJuul View Post
My powermac is getting pretty old, a pm G4 400, AGP, but acting primarily as a file server it still runs quite well. It even runs Tiger. And it holds a 64mb, a 128 mb, a 256 mb and a 512 mb RAM chips, for a total of ~950 MB (it has been slowly upgraded over the years ). And I still say it is one of the most well-made computers in existence, >8 years old and still going strong.
lol i had a imac g3 350mhz no firewire 60gb hd 192mb and tiger, and gave it away to my aunt and its still running stong even runs garage band
__________________
iMac g5 Retired
Hackintosh, 2.5 GHz pdc, 4 GB DDR3, 250 GB HD, nVidia 210, gigabyte mobo, 10.7.4
Custom Gaming Rig 2.9 GHz i5 Quad Core (sandy), 8 GB DDR3, nVidia GTX 560 Factory OC, Windows 7
MacHappytjg is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Power Mac G5 power issues - Red lights on CPUs gavinstubbs09 PowerPC Macs 10 Mar 23, 2014 06:34 PM
OS X Mavericks power efficient but taking too little memory DoctorCrap OS X Mavericks (10.9) 1 Nov 16, 2013 11:44 AM
Blinking power LED on Power Mac G5 honam1021 PowerPC Macs 27 Jun 29, 2013 04:47 AM
Mac Pro RAM failed Power On Self-Test - Memory MythicFrost Mac Pro 4 Nov 7, 2012 07:49 PM
Power Mac G5 2.3 Ghz Wont Power On hectbp PowerPC Macs 15 Jun 28, 2012 04:57 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 05:48 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC