Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Aug 28, 2008, 09:41 AM   #1
scalnajim
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
3GB of Ram in a G4 Quicksilver?

I was hoping to install 3-1GB PC-133 168-Pin Non-ECC non-Reg SDRAM Memory in a Quicksilver G4. Would this memory work?

G4 Quicksilver 1.8 GHZ 2TB Sata Raid.

Thanks
Scott
scalnajim is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 12:05 PM   #2
m1stake
macrumors 68000
 
Join Date: Jan 2008
Location: Philly
It has a 1.5GB limit.
__________________
UMBP/2.4/9600GT/4GB/160GB X25-M
iPhone 4/16GB/Black
m1stake is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 02:03 PM   #3
UltraNEO*
macrumors 68040
 
UltraNEO*'s Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: 近畿日本
Send a message via AIM to UltraNEO*
You can try installing them but the hardware won't see them.
__________________
i7-3060X @4.9Ghz/RIVE/16Gb/BDRE/GTX580SLI/RAID5/3008WFPx2 | 光
UltraNEO* | follow me
UltraNEO* is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 03:52 PM   #4
Lord Zedd
Banned
 
Join Date: Oct 2007
Location: Denver, Colorado
1.5GB is the limit. Adding more is a waste of money since the hardware won't use it all.
Lord Zedd is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 04:01 PM   #5
Firefly2002
Banned
 
Join Date: Jan 2008
It can only address modules of a maximum of 512 MB density, hence the 1.5 GB limit. Be sure to get low-density 512 MB chips, btw.
Firefly2002 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 07:10 PM   #6
California
macrumors 68040
 
California's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
I thought it was a 2 gb limit in QS PMs.

1.5 is only if you boot in OS9?
California is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 07:37 PM   #7
m1stake
macrumors 68000
 
Join Date: Jan 2008
Location: Philly
It's a hardware limit, not a software issue.
__________________
UMBP/2.4/9600GT/4GB/160GB X25-M
iPhone 4/16GB/Black
m1stake is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 28, 2008, 10:28 PM   #8
Firefly2002
Banned
 
Join Date: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by California View Post
I thought it was a 2 gb limit in QS PMs.

1.5 is only if you boot in OS9?
The QS G4s have only three memory slots, unlike the earlier (and later) G4s. They can only address 1.5 GB due to the maximum 512 MB DIMM density.

Mac OS 9 did indeed have a 1.5 GB memory limit, and a maximum of 999 MB for any given application.
Firefly2002 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Will Mountain Lion run with 3GB RAM? 2012Tony2012 OS X 10.8 Mountain Lion 9 Apr 2, 2013 08:33 AM
Mac Mini 3.3GB of RAM nickn Mac mini 5 Aug 10, 2012 01:47 PM
3GB ram late 2008 MacBook xmarcuswildx MacBook 8 Aug 9, 2012 02:03 PM
A performance bump by increasing from 3gb to 4gb RAM? wehokev iMac 5 Aug 8, 2012 05:57 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 11:32 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC