Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Mac Basics and Help

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Oct 5, 2008, 06:53 AM   #1
Crown16
macrumors regular
 
Join Date: Mar 2008
Faxing with my mac

Hi,

I have a imac with leopard on it and i want to fax. We just got this new fax/printer/some other stuff thing. and i wanted to try and send a fax from my mac to the fax machine. my mac is connected to internet via wifi. i have adsl. I just opend a random pdf file i had and went to file>print>pdfpopup>fax pdf i typed our phone number and sent it. but my fax never received it. so i checked google which directed me to apple.com which told me the fax would be sent when i disconnected form internet..? i did and still no go... what am i doing wrong?
__________________
MacbookPro 13'' 2010 iMac 17'' 2006 iPhone 4 iPod Nano 2013 Ipod Hifi
Crown16 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 6, 2008, 08:53 AM   #2
Crown16
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Mar 2008
anyone:P?
__________________
MacbookPro 13'' 2010 iMac 17'' 2006 iPhone 4 iPod Nano 2013 Ipod Hifi
Crown16 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 6, 2008, 08:58 AM   #3
sammich
macrumors 601
 
sammich's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Sarcasmville.
Okay...when you send a fax using your new All-In-One machine, that machine sends the fax...so that machine can't be the one receiving it. That machine is like any other fax machine in the way it sends the fax, it's just that it has a new feature that lets you send a fax without putting in a piece of paper that it scans.

That out of the way, I don't think you need to disconnect from the internet to send a fax. And my experience with a computer sending a fax (with my HP OfficeJet) is pretty unreliable at best.
__________________
Official MR IRC
Look at me, I'm own a bunch of things and everyone must know about every single one.
sammich is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 6, 2008, 10:30 AM   #4
maccompaq
macrumors 65816
 
maccompaq's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
I used to fax from my Mac with OS 8 back in the day when I had dial-up. Faxing was easy and reliable. Now I have a fax machine, so I have not tried using the computer for that. For sure you cannot fax from a computer connected to a dial-up modem to a fax machine in your house connected to the same phone line. To accomplish that, you would need two separate phone lines.

Since I have not used my cable modem to fax, I cannot offer any advice about broadband faxing.
maccompaq is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 6, 2008, 10:46 AM   #5
kkat69
macrumors 68020
 
kkat69's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Atlanta, Ga
I am going to try to break this down a bit.
(and as stated already)
Quote:
Okay...when you send a fax using your new All-In-One machine, that machine sends the fax...so that machine can't be the one receiving it.
Your iMac is connected WiFi to the internet.. yes?
Your AIO (all in one) is connected to your iMac.. yes?
You ran through the steps and entered a phone number.. yes?

(the million dollar question here)
Where is your phone line to dial out the number you entered connected to?

If it's to the AIO then are you using the supplied software to send the fax?
__________________
iMac 27",MB (White),80g iPod Classic,2g iPod Nano,8g iPhone3G,16g iPhone3G,16g iPhone4(x2),1.83ghz Mac Mini(x4),32g iPad White,16g Nexus 7(x2),8g iPod 4th Gen(x2),16g Nexus 4 White (x2)
kkat69 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 6, 2008, 12:00 PM   #6
DianeL19
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2007
Quote:
Originally Posted by kkat69 View Post
Your iMac is connected WiFi to the internet.. yes?
Your AIO (all in one) is connected to your iMac.. yes?
You ran through the steps and entered a phone number.. yes?
Where is your phone line to dial out the number you entered connected to?
If it's to the AIO then are you using the supplied software to send the fax?
These are two confused replies from sammich and kkat69. Read people, (sammich and kkat69) before trying to answer a question! The AIO is the iMac. He is trying to fax from the iMac to a stand alone fax machine.
DianeL19 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 6, 2008, 02:23 PM   #7
Crown16
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Mar 2008
Your iMac is connected WiFi to the internet.. yes
Your AIO (all in one) is connected to your iMac. No The AIO is seperatly connected to the phone line.
You ran through the steps and entered a phone number.. yes

(the million dollar question here)
Where is your phone line to dial out the number you entered connected to?
We have ADSL which means we have a phone and internet line. An I sent the fax from my mac. with my mac. de fax machine is NOT connected..
the AIO is not connected to any computer, it is connected to a phoneline. that it. hope i cleared it up a bit:P[/QUOTE]
__________________
MacbookPro 13'' 2010 iMac 17'' 2006 iPhone 4 iPod Nano 2013 Ipod Hifi
Crown16 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 6, 2008, 02:25 PM   #8
Crown16
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Mar 2008
Quote:
Originally Posted by DianeL19 View Post
These are two confused replies from sammich and kkat69. Read people, (sammich and kkat69) before trying to answer a question! The AIO is the iMac. He is trying to fax from the iMac to a stand alone fax machine.
Almost right. the standalone fax machine is tha AIO... and the mac is seperate. so i tried to send a fax from my mac(only connected to the internet via wifi) to the AIO(fax) in my house which is connected to a phone line.
__________________
MacbookPro 13'' 2010 iMac 17'' 2006 iPhone 4 iPod Nano 2013 Ipod Hifi
Crown16 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 6, 2008, 02:57 PM   #9
kkat69
macrumors 68020
 
kkat69's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Atlanta, Ga
Quote:
Originally Posted by DianeL19 View Post
These are two confused replies from sammich and kkat69. Read people, (sammich and kkat69) before trying to answer a question! The AIO is the iMac. He is trying to fax from the iMac to a stand alone fax machine.
I read and understood his post quite well no thank you very much and the same back at you, your only half right in your attempt to bash. My post was not a confussed one but more of a troubleshooting question session in an attempt to help the OP not a bash thread like yours. Now that we've eliminated the sensless postings on to the original question...

Quote:
Originally Posted by Crown16 View Post
Almost right. the standalone fax machine is tha AIO... and the mac is seperate. so i tried to send a fax from my mac(only connected to the internet via wifi) to the AIO(fax) in my house which is connected to a phone line.
Here's the thing Crown. Regardless of DSL or cable, your iMac is connected to a 'network' via wifi.

So, hoping you can see the fax and I assume you can (from your description) it sounds like it should work. However, I would suggest looking at the manufacturer's site for any OS X specific drivers applications that might help with remote faxing. Straight faxing (not using the supplied printer software) will attempt to send a fax through a phone modem which it will look for on the Mac.

What AIO do you have?
__________________
iMac 27",MB (White),80g iPod Classic,2g iPod Nano,8g iPhone3G,16g iPhone3G,16g iPhone4(x2),1.83ghz Mac Mini(x4),32g iPad White,16g Nexus 7(x2),8g iPod 4th Gen(x2),16g Nexus 4 White (x2)
kkat69 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 9, 2008, 08:56 AM   #10
Crown16
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Mar 2008
Quote:
Originally Posted by kkat69 View Post
I read and understood his post quite well no thank you very much and the same back at you, your only half right in your attempt to bash. My post was not a confussed one but more of a troubleshooting question session in an attempt to help the OP not a bash thread like yours. Now that we've eliminated the sensless postings on to the original question...



Here's the thing Crown. Regardless of DSL or cable, your iMac is connected to a 'network' via wifi.

So, hoping you can see the fax and I assume you can (from your description) it sounds like it should work. However, I would suggest looking at the manufacturer's site for any OS X specific drivers applications that might help with remote faxing. Straight faxing (not using the supplied printer software) will attempt to send a fax through a phone modem which it will look for on the Mac.

What AIO do you have?
the thing is we dont have a ''network'' too much hassle + mac pc and stuff. so every computer (mac or pc) is connected to the same router/modem via wifi or cable. the AIO is a lexmark x 8350 i believe
__________________
MacbookPro 13'' 2010 iMac 17'' 2006 iPhone 4 iPod Nano 2013 Ipod Hifi
Crown16 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 9, 2008, 12:57 PM   #11
Pomeroy
macrumors 6502
 
Join Date: Sep 2008
Location: Arkansas
I don't believe there is anyway to receive a fax on the same machine you send it from. The Mac has to use the AIO to send the fax, it can't send it by wifi ( well easy or cheap ) The AIO is the only thing you have connected to the phone line, so your Mac tells your AIO to send the fax. I bet if you try to send a fax to another fax machine at a different phone number you will find your machine is working.
Pomeroy is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 28, 2008, 10:12 AM   #12
juanster
macrumors 68020
 
juanster's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: toronto
so noone here was able to help yu i see...Now i am in teh same situationa nd din't think it was right to start up anew thread with the same question can you fax with macosx? without an all in one or fax machine hooke dup to it?
__________________
Macbook.C2D.Video iPod.iPhone.Canon Rebel XT
Flickr
MRoogle
juanster is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 28, 2008, 10:36 AM   #13
kkat69
macrumors 68020
 
kkat69's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Atlanta, Ga
First off, lemme say I think all of us including myself probably failed to see the OP's true intention.

To "FAX" from the Mac (unless you have some special software to interface with your 'all in one') you'll need a "MODEM."

Otherwise, you'll use your All in One and use the keypad/scanner on it to actually send the fax and it HAS to be connected to a phone line (connection is usually in the back).

Some machines have an interface on the computer you can use but most do not. Consult your guide to see if it mentions it.

Quote:
Originally Posted by juanster View Post
so noone here was able to help yu i see...Now i am in teh same situationa nd din't think it was right to start up anew thread with the same question can you fax with macosx? without an all in one or fax machine hooke dup to it?
As stated above, to fax without any extra all in one device or fax device, you'll need a modem. Yes you can fax but (as stated above) you'll need a modem.

There are (or used to be) 3rd party websites that'll send the fax out for you (for a fee or you might find one free... google it) but in order to do it locally, you'll have to get a modem. It's a small adapter plug you can get directly from Apple, or get a 3rd party compatible USB modem device. All considering you don't have a modem built in to your machine. I know mine (sig) does not have a modem and have to purchase one.
__________________
iMac 27",MB (White),80g iPod Classic,2g iPod Nano,8g iPhone3G,16g iPhone3G,16g iPhone4(x2),1.83ghz Mac Mini(x4),32g iPad White,16g Nexus 7(x2),8g iPod 4th Gen(x2),16g Nexus 4 White (x2)
kkat69 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 28, 2008, 01:51 PM   #14
kennyli
macrumors regular
 
Join Date: Sep 2008
Location: Hong Kong
1) Buy a USB modem from Apple Store. The price is about US$40

2) Plug the USB modem to your iMac. Than you will have some fax software installed automatically

3) Plug your phone line (not wifi) to the USB modem

4) Enjoy faxing with your iMac
kennyli is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 28, 2008, 01:55 PM   #15
juanster
macrumors 68020
 
juanster's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: toronto
niceeeeee tahst great thanx ..modem...tahst the key/...
__________________
Macbook.C2D.Video iPod.iPhone.Canon Rebel XT
Flickr
MRoogle
juanster is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 28, 2008, 02:00 PM   #16
sickmacdoc
macrumors 68020
 
sickmacdoc's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: New Hampshire
After you connect the modem to your Mac, keep in mind that the intention from your original post of faxing from the Mac to the AIO will only work if each are connected to an individual phone number (line). If the Mac and AIO are using the same phone #, no can do! It would be like trying to call your cellphone number from your cellphone!
sickmacdoc is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 28, 2008, 08:27 PM   #17
highjumppudding
Banned
 
Join Date: Mar 2008
myfax.com
highjumppudding is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Mac Basics and Help

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Faxing a document from a Mac? Cubytus OS X 9 Mar 3, 2014 06:34 PM
Migration assistant (Mac - Mac). New mac has mutiple drives, can't pick the right one Daftones MacBook Pro 4 Aug 29, 2013 09:32 AM
Linux and mac shared Data partition. (paragon extFS-mac, ntfs-mac, ntfs-3G ?) HiDeHo OS X 10.8 Mountain Lion 15 Jul 17, 2013 05:09 PM
question on faxing through the iMac zan1976 OS X 8 Feb 13, 2013 01:50 PM
Faxing from my iMac iaddict Mac Applications and Mac App Store 11 Dec 13, 2012 08:58 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 10:43 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC