Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Nov 2, 2008, 12:56 PM   #1
emericaskater06
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2008
Garageband Ringtone problem

whenever i try to make a ringtone for my iphone in garageband, i always run into the same problem

Ill import the song, pick a section of 40 seconds or less that i want and but whenever i go to put it back into itunes i always get the message that my ringtone is too long and i need to shorten it, even though it is less then 40 seconds.

it gives the option of shortening it for you so i clicked that just to see how short it wanted it and it made it only about 6 seconds long.
emericaskater06 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 2, 2008, 01:06 PM   #2
paulsalter
macrumors 68000
 
paulsalter's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: UK
Send a message via ICQ to paulsalter Send a message via AIM to paulsalter Send a message via MSN to paulsalter Send a message via Yahoo to paulsalter
Quote:
Originally Posted by emericaskater06 View Post
whenever i try to make a ringtone for my iphone in garageband, i always run into the same problem

Ill import the song, pick a section of 40 seconds or less that i want and but whenever i go to put it back into itunes i always get the message that my ringtone is too long and i need to shorten it, even though it is less then 40 seconds.

it gives the option of shortening it for you so i clicked that just to see how short it wanted it and it made it only about 6 seconds long.
I have seen similar, when it shortens it for you to 6 seconds, have a look at the headers, there is a yellow bar which shows the length of the ringtone, drag this across to extend the ringtone to 40 seconds instead of 6 seconds
__________________
Macbook C2D 2.16 GHz, 16GB 3G iPhone, 64GB iPod Touch & MobileMe
paulsalter is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 2, 2008, 01:10 PM   #3
emericaskater06
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2008
well im trying to make a ringtone right this minute, the ringtone is only 27 seconds long but still when i try to send it to itunes it says its too long and when it auto adjusts it brings it back down to only 20 seconds. this is really frustrating
emericaskater06 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 2, 2008, 01:15 PM   #4
paulsalter
macrumors 68000
 
paulsalter's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: UK
Send a message via ICQ to paulsalter Send a message via AIM to paulsalter Send a message via MSN to paulsalter Send a message via Yahoo to paulsalter
Quote:
Originally Posted by emericaskater06 View Post
well im trying to make a ringtone right this minute, the ringtone is only 27 seconds long but still when i try to send it to itunes it says its too long and when it auto adjusts it brings it back down to only 20 seconds. this is really frustrating
Just had a look at one I did today

Turn on Cycle region
this will give you a bar at the top to select your region
Make sure this covers the selection you want to use (i stick to 30 secs)
export it to iTunes as ringtone

just tried this again and this seems to be ok
__________________
Macbook C2D 2.16 GHz, 16GB 3G iPhone, 64GB iPod Touch & MobileMe
paulsalter is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 2, 2008, 01:20 PM   #5
emericaskater06
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2008
yea i use the cycle region button and even after i pick the region that i want, ill go back and trim of the extra music, so there isnt even 40 seconds of music left. ive followed multiple online walkthroughs for this and it isnt hard but it simply wont work for me
emericaskater06 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 2, 2008, 01:34 PM   #6
Demosthenes X
macrumors 68000
 
Demosthenes X's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Try exporting to disk instead of sending to iTunes. It'll save the file as a .m4a - just change the extension to .m4r and iTunes will recognize it as a ringtone.
Demosthenes X is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 2, 2008, 01:40 PM   #7
emericaskater06
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2008
Once i make the ringtone and export it to disk, will i have to move it manually to the iTunes ringtone folder or anywhere specifically?

thanks
emericaskater06 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 2, 2008, 01:43 PM   #8
emericaskater06
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2008
i just noticed something

even though the ringtone only shows up as 27 seconds long in garageband, when i exported it to disk and brought it up in itunes it showed up as 56 seconds long? how could this be
emericaskater06 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 3, 2008, 11:05 AM   #9
emericaskater06
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2008
anyone have ideas of what cold be causing this?
emericaskater06 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 3, 2008, 11:09 AM   #10
nanvinnie
macrumors regular
 
Join Date: Feb 2007
i think that you might have a open track that extends beyond 40 seconds. check all the tracks and make sure you don't have any open tracks. there might be some loop sitting in there.
__________________
15" 2.4 SR MBP
nanvinnie is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 3, 2008, 11:11 AM   #11
emericaskater06
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2008
that isnt the problem, only 1 track and its less then 40 seconds
emericaskater06 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 3, 2008, 11:36 AM   #12
anjinha
macrumors 604
 
anjinha's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: London, UK
I think I know what the problem is. Check to see if in the bottom of the Garage Band window if it says measures or time. It should be time. If it isn't Garage band adjusts the ringtone to 20 measures, which is the same as 40 seconds.
Attached Images
  
__________________
Thank you Steve.
anjinha is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 3, 2008, 04:30 PM   #13
emericaskater06
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2008
anjinhamarota - it was in measures. so as long as i keep i under 20 measures, i think ill be fine
emericaskater06 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Garageband iCloud problem cfbnsw Mac Applications and Mac App Store 3 Feb 23, 2014 10:38 PM
Problem's exporting from Garageband for iOS potejam iPhone and iPod touch Apps 0 Dec 15, 2013 05:22 PM
Please help! Worrying problem in Garageband Lamius Digital Audio 0 Nov 2, 2012 08:35 AM
Garageband: How do I fix this volume problem? TaraW Mac Applications and Mac App Store 0 Jul 6, 2012 06:43 PM
Ringtone Genius - iPhone's ringtone professional maker bright.wang iPhone and iPod touch Apps 1 Jun 6, 2012 10:28 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 02:47 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC