Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 21, 2009, 11:30 PM   #1
whynot83706
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
iPhone doesn't ring when people call

First I must say that I love my iPhone but I have been having so much problem and I dont know what else to do. I lived in Idaho and now I moved to Arizona and I am having same problems.

My phone drops calls and I can live with that, the problem that i have is:

- People will call me and they will hear rings and after so many rings (6-7) my answering machine is going to pick up. However, phone is sitting next to me but is not ringing at all, I dont see anything on my phone, my phone is not ringing nor I see missed calls and I do have all bars. So unless they leave me message I have no clue that they even called me.

- People will call me and they will hear 2 rings and my answering machine is going to pick up. However, phone is sitting next ti me but is not ringing at all, I dont see anything on my phone, my phone is not ringing nor I see missed calls and I do have all bars. So unless they leave me message I have no clue that they even called me.

This has been happening in Idaho, Arizona and all over the place in those two states. Its not happening all the time but it does almost everyday that I know about.

- I got new SIM CARD two weeks ago
- I replaced my iPhone 3G
- Second phone on the account iPhone (first generation) works fine
- I pay $200 for service that doesn't work

I really dont know what to do.....I am not crazy my phone simply does not ring,
__________________
iMac 20 - iPad 4 - iPhone 5S - TV - Nikon D7100
New Mac User - Since 11.08.2007
www.cookmagic.net
whynot83706 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 12:09 AM   #2
davyreins
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2008
Location: Ann Arbor
I had a similar problem with my first iPhone 3g. I had the phone replaced (not the SIM) and the issue stopped. If you have replaced your phone and SIM card then I'm not sure what the deal is....unless you got two lemon iPhones.
__________________
15" Macbook Pro, 160GB Black iPod classic , White iPhone 3G
davyreins is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 12:17 AM   #3
whynot83706
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Quote:
Originally Posted by davyreins View Post
I had a similar problem with my first iPhone 3g. I had the phone replaced (not the SIM) and the issue stopped. If you have replaced your phone and SIM card then I'm not sure what the deal is....unless you got two lemon iPhones.
Likelihood of that is just to low...anyone else had problems like this?
__________________
iMac 20 - iPad 4 - iPhone 5S - TV - Nikon D7100
New Mac User - Since 11.08.2007
www.cookmagic.net
whynot83706 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 01:45 AM   #4
Phxscott
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2009
I've had the exact problem. It occurs when the phone is in sleep mode. I replace the phone yesterday, problem persisted. So I deleted all content and settings (took an hour) and then used the option "set up as a new phone" in iTunes. I still have the issue. Browse the boards, we are not alone.
Phxscott is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 01:53 AM   #5
davyreins
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2008
Location: Ann Arbor
Sounds like there is no good answer. If you want to waste a minute, maybe try resetting your network settings? Still, that probably won't work.
__________________
15" Macbook Pro, 160GB Black iPod classic , White iPhone 3G
davyreins is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 02:55 AM   #6
whynot83706
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Quote:
Originally Posted by Phxscott View Post
I've had the exact problem. It occurs when the phone is in sleep mode. I replace the phone yesterday, problem persisted. So I deleted all content and settings (took an hour) and then used the option "set up as a new phone" in iTunes. I still have the issue. Browse the boards, we are not alone.
Yes, my phone is also in the sleep mode. I did try setting up as new phone and still same problems.
__________________
iMac 20 - iPad 4 - iPhone 5S - TV - Nikon D7100
New Mac User - Since 11.08.2007
www.cookmagic.net
whynot83706 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 02:56 AM   #7
whynot83706
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Quote:
Originally Posted by davyreins View Post
Sounds like there is no good answer. If you want to waste a minute, maybe try resetting your network settings? Still, that probably won't work.

It doesn't help.....
__________________
iMac 20 - iPad 4 - iPhone 5S - TV - Nikon D7100
New Mac User - Since 11.08.2007
www.cookmagic.net
whynot83706 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 03:01 AM   #8
Rayfire
macrumors 68020
 
Rayfire's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Interesting, it just happened to me earlier. I was at Best Buy and apparently my iPhone never rang even though someone was calling me - which was my brother trying to look for me. I thought it was just a glitch, so I'm not alone it looks like...

If I may add, same situation as OP too, it was directed to voicemail. No vibrates or ring tones were played considering it wasn't on silent. I've had this iPhone since the first day of release, hmm. I'll check with a local Apple store on my next free time.
__________________
Are you a new subscriber to AT&T? You could get a $25 gift card, pm me for details
13'' MBP iPhone 5 32GB White iPod Nano 5th Gen
Rayfire is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 03:11 AM   #9
whynot83706
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Quote:
Originally Posted by Rayfire View Post
Interesting, it just happened to me earlier. I was at Best Buy and apparently my iPhone never rang even though someone was calling me - which was my brother trying to look for me. I thought it was just a glitch, so I'm not alone it looks like...

If I may add, same situation as OP too, it was directed to voicemail. No vibrates or ring tones were played considering it wasn't on silent. I've had this iPhone since the first day of release, hmm. I'll check with a local Apple store on my next free time.

I have the same problem when phone is on silent or ring.
__________________
iMac 20 - iPad 4 - iPhone 5S - TV - Nikon D7100
New Mac User - Since 11.08.2007
www.cookmagic.net
whynot83706 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 03:14 AM   #10
Rayfire
macrumors 68020
 
Rayfire's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Quote:
Originally Posted by whynot83706 View Post
I have the same problem when phone is on silent or ring.
I'll probably be at the Apple Store this Friday, I suggest you visit your local Apple store too and make sure you back up your iPhone with iTunes first. Mine was just a first time, yours is somewhat more.
__________________
Are you a new subscriber to AT&T? You could get a $25 gift card, pm me for details
13'' MBP iPhone 5 32GB White iPod Nano 5th Gen
Rayfire is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 03:19 AM   #11
whynot83706
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Quote:
Originally Posted by Rayfire View Post
I'll probably be at the Apple Store this Friday, I suggest you visit your local Apple store too and make sure you back up your iPhone with iTunes first. Mine was just a first time, yours is somewhat more.
I have already replaced my phone and the sim card.....still the same problem I really don't know what to do.
__________________
iMac 20 - iPad 4 - iPhone 5S - TV - Nikon D7100
New Mac User - Since 11.08.2007
www.cookmagic.net

Last edited by whynot83706; Jan 22, 2009 at 03:31 AM.
whynot83706 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 03:21 AM   #12
Rayfire
macrumors 68020
 
Rayfire's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Quote:
Originally Posted by whynot83706 View Post
I have already exchanged my phone and the sim card.....still the same problem I really don't know what to do.
Explain it to them, that that was your second(?) phone exchanged already and still defective. I haven't seen any from Arizona posting with issues of no-rings on iPhones at the forums (yet?) so I'm assuming it's a hardware issue.
__________________
Are you a new subscriber to AT&T? You could get a $25 gift card, pm me for details
13'' MBP iPhone 5 32GB White iPod Nano 5th Gen
Rayfire is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 10:36 AM   #13
whynot83706
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Quote:
Originally Posted by Phxscott View Post
I've had the exact problem. It occurs when the phone is in sleep mode. I replace the phone yesterday, problem persisted. So I deleted all content and settings (took an hour) and then used the option "set up as a new phone" in iTunes. I still have the issue. Browse the boards, we are not alone.
Phxscott, I did call ATT tech support and guy that I was talking to told me that sometimes call forwarding may be set on on the number side (not phone), so he told me to punch #002# and he told he did the reset call forwarding from their side. I am going to wait and see, try calling them and see if for some reason you had call forwarding set on the account.....let us know.
__________________
iMac 20 - iPad 4 - iPhone 5S - TV - Nikon D7100
New Mac User - Since 11.08.2007
www.cookmagic.net
whynot83706 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 10:43 AM   #14
Small White Car
macrumors G3
 
Small White Car's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Washington DC
Quote:
Originally Posted by whynot83706 View Post
- Second phone on the account iPhone (first generation) works fine
Is the new phone using 3G? Can you turn that off for a day or two and see if that works?

If it works fine on EDGE (like your old phone did) then it may prove that there are problems with the 3G network in your area. That's not a solution, but at least you can stop trying to fix your phone.
Small White Car is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 10:53 AM   #15
whynot83706
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Quote:
Originally Posted by Small White Car View Post
Is the new phone using 3G? Can you turn that off for a day or two and see if that works?

If it works fine on EDGE (like your old phone did) then it may prove that there are problems with the 3G network in your area. That's not a solution, but at least you can stop trying to fix your phone.

I am going to wait day or two to see if this reset that ATT did is going to help if that does not help I am going to try turning off my 3G and see if that is going to help. Can it be problem with the 3G even if I have all signal bars? Also this has happening in both Idaho and Arizona on two new 3G iPhones.
__________________
iMac 20 - iPad 4 - iPhone 5S - TV - Nikon D7100
New Mac User - Since 11.08.2007
www.cookmagic.net
whynot83706 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 10:59 AM   #16
Small White Car
macrumors G3
 
Small White Car's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Washington DC
Quote:
Originally Posted by whynot83706 View Post
Can it be problem with the 3G even if I have all signal bars?
Sure. Any computer system can mess up, there could be something about your phone number that's being handled weird by AT&T's computers.

Quote:
Originally Posted by whynot83706 View Post
Also this has happening in both Idaho and Arizona on two new 3G iPhones.
It's obviously not the actual network, then, since it's happening everywhere. Nor is it likely the phone since you've replaced that. But I could very well imagine that there's something wrong in AT&T's software with your user ID/phone number/account... Something.

I'm just guessing here, but I think the problem will be solved by continuing to talk to AT&T, not Apple. So yes, at the moment, waiting to see if their last suggestion worked is what I would do too.
Small White Car is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 11:08 AM   #17
No1451
macrumors 6502
 
Join Date: Oct 2008
Location: Ottawa, ON
Its not limited to AT&T, I am in Canada(so Rogers) and it just happened to me.

My mom called and I have a missed call, I have a voicemail entry but the phone never rang or vibrated. Weird ****, and it has happened a number of times before to me.
__________________
Alu MacBook 2.0Ghz | 16GB iPhone 3GS
"...you play a mean banjo..."
No1451 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 11:14 AM   #18
Gbourla
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2009
Trouble in AZ too

I too am in Arizona and last night in fact I was on the phone with CS/technical, trying to find out why my phone wasn't ringing and sms messages weren't coming or going. My wife has an iphone too which seemed to be ok. As for mine the CS attributed it to a bad sim card which i need to get a new one today. Hopefully it helps because my iphone is awesome. At&t so far is a nightmare, here in Arizona anyways.
Gbourla is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 01:04 PM   #19
Phxscott
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2009
It's not the network

IMHO, it's not the AT&T network, here's why...

If I call my cell phone from my desk phone while the cell phone is in sleep mode... nadda. No ring, no vibrate, nothing (this is after it's been asleep for a minute or so).

However, if I then manually wake up the phone and call it, the call comes through.

Last, this problem happens no matter where I'm at in town.

So, it seems to me that the signal is clearing getting to the phone but there's a problem with the modem not waking the phone up. For whatever it's worth, the techie at the apple store told me I had experienced 60 modem resets in less than two days. According to the techie, that is unheard of and to him a clear indication of a hardware issue (they replaced my phone on the spot).

Unfortunately, as I said before, my new phone has the same issue! So, I'm marching back for another phone... Oh, I did replace my SIM card too.

Best of luck and please let me know if you learn anything !
Phxscott is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 01:14 PM   #20
whynot83706
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Quote:
Originally Posted by Gbourla View Post
I too am in Arizona and last night in fact I was on the phone with CS/technical, trying to find out why my phone wasn't ringing and sms messages weren't coming or going. My wife has an iphone too which seemed to be ok. As for mine the CS attributed it to a bad sim card which i need to get a new one today. Hopefully it helps because my iphone is awesome. At&t so far is a nightmare, here in Arizona anyways.
Gbourla, let us know if new SIM helps out.
__________________
iMac 20 - iPad 4 - iPhone 5S - TV - Nikon D7100
New Mac User - Since 11.08.2007
www.cookmagic.net
whynot83706 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 03:10 PM   #21
davyreins
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2008
Location: Ann Arbor
Yeah, even if you show full bars that doesn't necessarily correspond to the strength of the 3g signal you are getting. Like if you are in a building, 3g signals have a more difficult time getting through. It's kinda weird, but that's what a genius at the apple store told me
__________________
15" Macbook Pro, 160GB Black iPod classic , White iPhone 3G
davyreins is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 04:08 PM   #22
whlphil
macrumors member
 
Join Date: Sep 2008
Same problems in UK on O2 aswell both 2g and 3g

Yep i can confirm ive had this aswell, occasionally when in sleep - seems worse when on a weak signal. Ive had this happen on 3g phone and also on my Original 2g.

Ive also had another more common problem of it not notifying incoming calls when on ipod, now this only happens when connected to Bmw's idrive thro the usb+jack connector if its on headphones it's fine.

I got told by O2 in the UK to pull the sim while the phone was on which apparently resets network settings at there end, its been much better since that but does occasionally still do it. (I'd check with your provider before pulling the sim while live as it might not do the same on other networks).
__________________
2g Nano, iPhone 2.5g, iPhone 3g - and now a Macbook Pro switcher...
http://mygadgetlife.co.uk Ramblings for the Tech obsessed
whlphil is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 04:39 PM   #23
iFerd
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2007
I had this problem with a 2G phone a couple of weeks ago. I did a hard reset and it cured the problem. I haven't seen that mentioned in this thread, but it would be a good idea to try it for anyone who hasn't already.
iFerd is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 04:50 PM   #24
Tokiopop
macrumors 68000
 
Tokiopop's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: West Yorkshire, UK
Send a message via MSN to Tokiopop Send a message via Skype™ to Tokiopop
Uh-oh. My friend rang me the other day, when I next saw him he was asking why I never answered his call. I told him I never got a call, and even showed him my voicemail/missed calls and such
__________________
MBP 13", iPhone 3G, iPhone 4 32GB

I'm afraid your sarcasm detectors are broken, good sir.
Tokiopop is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 22, 2009, 05:35 PM   #25
jppotts
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2008
This happened to my wife's iphone several weeks ago. Talked to Apple, Att, Apple again. Finally tried ATT one more time and was eventually put in touch with their "expert", a nice lady who fixed the problem in about 10 minutes. The details were over my head, but she said something like "a call sometimes gets stuck in a cell tower acting as a block to any other calls" I think she completely took the phone off the ATT network and then put it back. Probably a real dumbed-down explanation but everything has worked well since.
jppotts is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cannot hear people when I call. iPhone 5 Znunn iPhone Tips, Help and Troubleshooting 3 May 5, 2014 04:20 PM
iPhone 4 won't call people first time DrPips iPhone Tips, Help and Troubleshooting 0 May 4, 2014 02:18 AM
FaceTime: iPhone doesn't receive incoming call, doesn't ring bence2005 iPhone 0 Feb 15, 2014 03:45 AM
iPhone 5 won't ring on incoming call chris566 iPhone 13 Oct 30, 2012 07:27 AM
calendar notes alert doesn't ring randomly miraishak iPhone 0 Oct 23, 2012 09:17 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 06:37 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC