Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Mac Peripherals

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 26, 2009, 03:21 PM   #1
wakerider017
macrumors 68000
 
wakerider017's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: US of A
Send a message via AIM to wakerider017
How to make Elgato Eyetv Hybrid work on Windows XP/Vista/7 - 32bit or 64bit

Hey guys, I know a lot of us have the Elgato Eyetv Hybrid and would love to use it on our Macs in conjunction with Bootcamp & Windows. Well I finally figured out how to do it! All I had to do is slightly modify some Windows drivers.

The hardware being used is very similar to the Hauppauge USB Sticks.

Elgato made 2 versions of the hybrid; the older version without QAM and the newer version with QAM. (It has been brought to my attention they also have a new version out with radio capabilities).

I have only been able to test this on the hybrid WITH QAM.

I was able to slightly modify the Hauppauge drivers which allowed the Elgato Eyetv Hybrid to work under windows using both the Windows Media Center and the standalone player by Hauppauge.

So here is what you need to do:

Go to Device Manager

Vista users: Right click on Computer > Click Properties > Click Device Manager

Now you should see some devices under "Other devices" with a yellow question mark next to them. Both should be called "EyeTV Hybrid" There are two because the USB stick has both a digital and analog tuner.

Right click on either device > Click Properties > Click Details tab > Where it says Property, scroll down to Hardware IDs

If the bold numbers match, these drivers will work for you. (If they don't match please provide me with your numbers so I can try and make drivers that will work for you.)
USB\VID_0FD9&PID_0008&REV_0005&MI_03

Now we can close the EyeTV Hybrid Properties windows which brings us back to Device Manager.

Download both the modified drivers (an attachment below) and the manufacturer software here:

http://hauppauge.lightpath.net/softw...d/cd_4.6a+.zip

Unzip and open the manufacturer software, navigate to the Drivers folder, and replace: HCWemBda.inf and HCWemBda64.inf with the modified drives you downloaded from me. (You also have to unzip and open the folder you downloaded from me).

Now go back to your Device Manager window, Right click on one of the EyeTV Hybrid devices with the yellow question mark next to it and click Update Driver Software...

Click Browse my computer for driver software > Click browse and navigate to the drivers folder from the manufacturer's software > Click Ok.

Do the same for the other device in Device Manager.

Now go to the manufacturer's software you downloaded earlier and double click Setup.

Finish the install and you should be Done



NOTE: People with a different version of the hybrid than me: Please let me know what your Hardware ID is as described in the steps above. Thanks
Attached Files
File Type: zip Driver.zip (27.6 KB, 2434 views)
__________________
-27" iMac
-3GS iPhone
-flickr
wakerider017 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 26, 2009, 11:49 PM   #2
mattcube64
macrumors 65816
 
mattcube64's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Missouri
Hi!

I've been trying to get this to work for a while, so I appreciate your post.

However, my eyetv doesn't show up under other devices. Heck, I can't get it to show up at all in Vista. Any ideas? It works fine in OSX.
__________________
15" rMBP - 2.4Ghz - 16GB - 512GB - 750M | iPad Air & iPhone 5S
Gaming PC: LD PC-V7 - RoG RIVF - i7 3820 @ 4.6 - GTX Titan +100 - 16GB @ 2333 - 700+GB SSD - Fully WC'd
mattcube64 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 27, 2009, 12:21 AM   #3
diazj3
macrumors 6502a
 
Join Date: Jan 2008
thanks

Great! Thanks for sharing, wakerider017

I'll try it with my Hybrid w/o ClearQAM in my Toshiba running XP Home Edition.

I'll post results as I get them.

cheers!
diazj3 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 27, 2009, 03:23 PM   #4
wakerider017
Thread Starter
macrumors 68000
 
wakerider017's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: US of A
Send a message via AIM to wakerider017
Quote:
Originally Posted by mattcube64 View Post
Hi!

I've been trying to get this to work for a while, so I appreciate your post.

However, my eyetv doesn't show up under other devices. Heck, I can't get it to show up at all in Vista. Any ideas? It works fine in OSX.
Which tuner are you using?
__________________
-27" iMac
-3GS iPhone
-flickr
wakerider017 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 28, 2009, 12:00 AM   #5
mattcube64
macrumors 65816
 
mattcube64's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Missouri
Quote:
Originally Posted by wakerider017 View Post
Which tuner are you using?
The same one as you- the Elagato EyeTv Hybrid (WITH QAM).
__________________
15" rMBP - 2.4Ghz - 16GB - 512GB - 750M | iPad Air & iPhone 5S
Gaming PC: LD PC-V7 - RoG RIVF - i7 3820 @ 4.6 - GTX Titan +100 - 16GB @ 2333 - 700+GB SSD - Fully WC'd
mattcube64 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 28, 2009, 01:03 AM   #6
wakerider017
Thread Starter
macrumors 68000
 
wakerider017's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: US of A
Send a message via AIM to wakerider017
Quote:
Originally Posted by mattcube64 View Post
The same one as you- the Elagato EyeTv Hybrid (WITH QAM).
Hmm strange, Try unplugging and using a different usb port. You are using a powered usb port right (Like one on the back of your Mac??)

While uninstalled it should show up under other devices.

after installation is appears under Sound, video and game controllers.


P.S. this trick is not just limited to Macs, but all PC's running Windows.
__________________
-27" iMac
-3GS iPhone
-flickr
wakerider017 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 28, 2009, 06:06 PM   #7
mattcube64
macrumors 65816
 
mattcube64's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Missouri
Quote:
Originally Posted by wakerider017 View Post
Hmm strange, Try unplugging and using a different usb port. You are using a powered usb port right (Like one on the back of your Mac??)

While uninstalled it should show up under other devices.

after installation is appears under Sound, video and game controllers.


P.S. this trick is not just limited to Macs, but all PC's running Windows.
Ah! Well, I must've done something a while back and installed it poorly, because it shows up there, already.

What steps should I take at this point? Uninstall, then install with your drivers?

And how do I access the TV tuner? Will there be a program shortcut?

Thanks!
__________________
15" rMBP - 2.4Ghz - 16GB - 512GB - 750M | iPad Air & iPhone 5S
Gaming PC: LD PC-V7 - RoG RIVF - i7 3820 @ 4.6 - GTX Titan +100 - 16GB @ 2333 - 700+GB SSD - Fully WC'd
mattcube64 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 29, 2009, 02:44 PM   #8
wakerider017
Thread Starter
macrumors 68000
 
wakerider017's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: US of A
Send a message via AIM to wakerider017
Quote:
Originally Posted by mattcube64 View Post
Ah! Well, I must've done something a while back and installed it poorly, because it shows up there, already.

What steps should I take at this point? Uninstall, then install with your drivers?

And how do I access the TV tuner? Will there be a program shortcut?

Thanks!
If you tried to install some drivers, yes uninstall all things eyetv related. I believe there are 3 things to uninstall. then restart.

Install everything using method above.

Yup there will be a program shortcut, but I recommend using WMC (Windows Media Center).

I think in windows you can only use digital or analog. You cant switch back and forth like you can on a Mac. So during setup you need to pick.
__________________
-27" iMac
-3GS iPhone
-flickr
wakerider017 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 31, 2009, 09:56 PM   #9
wakerider017
Thread Starter
macrumors 68000
 
wakerider017's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: US of A
Send a message via AIM to wakerider017
Anyone else do this yet?
__________________
-27" iMac
-3GS iPhone
-flickr
wakerider017 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 5, 2009, 01:42 PM   #10
tmisje
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2009
Hello

I have the following ID;

USB\VID_0FD9&PID_0018

I seem to able to install the driver, but WinTV won't install. I just get the message No device attached or no driver installed. Do I need another driver?

Thanks!

Tom
tmisje is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 6, 2009, 08:17 PM   #11
wakerider017
Thread Starter
macrumors 68000
 
wakerider017's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: US of A
Send a message via AIM to wakerider017
Quote:
Originally Posted by tmisje View Post
Hello

I have the following ID;

USB\VID_0FD9&PID_0018

I seem to able to install the driver, but WinTV won't install. I just get the message No device attached or no driver installed. Do I need another driver?

Thanks!

Tom
Tom see the post below
__________________
-27" iMac
-3GS iPhone
-flickr
wakerider017 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 6, 2009, 08:19 PM   #12
wakerider017
Thread Starter
macrumors 68000
 
wakerider017's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: US of A
Send a message via AIM to wakerider017
For the ID:

USB\VID_0FD9&PID_0018

Use these drivers.
Attached Files
File Type: zip Driver.zip (27.7 KB, 823 views)
__________________
-27" iMac
-3GS iPhone
-flickr
wakerider017 is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 16, 2009, 09:13 AM   #13
tmisje
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2009
Thanks for the drivers! They seem to install ok, but I'm not able to install the WinTV application. Prompts me about no device installed, then installs the drivers over again. Any suggestions?

Tom
tmisje is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 3, 2009, 10:57 AM   #14
ower
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2009
eyetv dtt

hey, your work seems very interresting! do you think it would be possible to change the drivers also for eyetv dtt? number I have is: USB\Vid_0fd9&Pid_0021&Rev_0100

many thanks in advance!
ower is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 6, 2009, 12:02 AM   #15
dotpage
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2009
One more request :)

Hello, if you could, please write a driver for:

USB\VID_2040&PID_6513&REV_0110

Thank you!
dotpage is offline   0 Reply With Quote
Old May 4, 2009, 02:15 PM   #16
yuyu8210
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
Can you write a drive for me please? my eyeTV ID is:

USB\VID_2040&PID_6502&REV_0110

Thanks!
yuyu8210 is offline   0 Reply With Quote
Old May 8, 2009, 10:05 AM   #17
pampashase
macrumors newbie
 
Join Date: May 2009
Thanks for the drivers, my eyeTV hybrid was recognized as a HVR-900.

But I still have one problem, there is only the DVB-T Tuner in my device list, no analog tuner

Any suggestions?
pampashase is offline   0 Reply With Quote
Old May 17, 2009, 01:56 PM   #18
faslane
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2006
Quote:
Originally Posted by wakerider017 View Post
Hey guys, I know a lot of us have the Elgato Eyetv Hybrid and would love to use it on our Macs in conjunction with Bootcamp & Windows. Well I finally figured out how to do it! All I had to do is slightly modify some Windows drivers.

The hardware being used is very similar to the Hauppauge USB Sticks.

Elgato made 2 versions of the hybrid; the older version without QAM and the newer version with QAM. (It has been brought to my attention they also have a new version out with radio capabilities).

I have only been able to test this on the hybrid WITH QAM.

I was able to slightly modify the Hauppauge drivers which allowed the Elgato Eyetv Hybrid to work under windows using both the Windows Media Center and the standalone player by Hauppauge.

So here is what you need to do:

Go to Device Manager

Vista users: Right click on Computer > Click Properties > Click Device Manager

Now you should see some devices under "Other devices" with a yellow question mark next to them. Both should be called "EyeTV Hybrid" There are two because the USB stick has both a digital and analog tuner.

Right click on either device > Click Properties > Click Details tab > Where it says Property, scroll down to Hardware IDs

If the bold numbers match, these drivers will work for you. (If they don't match please provide me with your numbers so I can try and make drivers that will work for you.)
USB\VID_0FD9&PID_0008&REV_0005&MI_03

Now we can close the EyeTV Hybrid Properties windows which brings us back to Device Manager.

Download both the modified drivers (an attachment below) and the manufacturer software here:

http://hauppauge.lightpath.net/softw...d/cd_4.6a+.zip

Unzip and open the manufacturer software, navigate to the Drivers folder, and replace: HCWemBda.inf and HCWemBda64.inf with the modified drives you downloaded from me. (You also have to unzip and open the folder you downloaded from me).

Now go back to your Device Manager window, Right click on one of the EyeTV Hybrid devices with the yellow question mark next to it and click Update Driver Software...

Click Browse my computer for driver software > Click browse and navigate to the drivers folder from the manufacturer's software > Click Ok.

Do the same for the other device in Device Manager.

Now go to the manufacturer's software you downloaded earlier and double click Setup.

Finish the install and you should be Done



NOTE: People with a different version of the hybrid than me: Please let me know what your Hardware ID is as described in the steps above. Thanks

hey Wakerider017!! ThankYou For this!! I have a different set of Drivers ID's any chance you can provide a workaround?
my ID's are:
USB\VID_2040&PID_6513&REV_0110
USB\VID_2040&PID_6513


I have the ElGato EyeTV Hybrid also....not sure on the QAM, but the numbers on the back of the usb coax/device are:
M/R 65201/A1C0 #4607
SECOND LINE SAYS: 000DFE3CC688

tHANKS A MILLION!!!

FASLANE

Last edited by faslane; May 17, 2009 at 01:56 PM. Reason: DESCRIPTION CHANGE
faslane is offline   0 Reply With Quote
Old May 20, 2009, 05:44 AM   #19
bobnugget
macrumors regular
 
Join Date: Nov 2006
Location: Kent, England
Interesting work, nice one. I think that the EyeTV cards are just rebranded Hauppauge ones. I have an early EyeTV Hybrid (without QAM) that is recognised as a Hauppauge WinTV HVR-900 when connected to any version of windows - without any driver change at all. It has worked like this since I got it. It's interesting that they have changed the Hardware ID's now.
bobnugget is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 3, 2009, 01:15 AM   #20
gigas65
macrumors member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Salonica, Greece
Quote:
Originally Posted by wakerider017 View Post
Hey guys, I know a lot of us have the Elgato Eyetv Hybrid and would love to use it on our Macs in conjunction with Bootcamp & Windows. Well I finally figured out how to do it! All I had to do is slightly modify some Windows drivers.

The hardware being used is very similar to the Hauppauge USB Sticks.
.................................................................................................... ....
NOTE: People with a different version of the hybrid than me: Please let me know what your Hardware ID is as described in the steps above. Thanks
Well done Wakerider, it seems i have a different version (2009 with fm radio) and

USB\Vid_0fd9&Pid_0018&Rev_0100
USB\Vid_0fd9&Pid_0018

showing only one device in device manager.
I would appreciate if you could help.
Thanks in advance, Alex
__________________
iMac 21,5 with 3,33 Ghz-6MB 2LC, 6GB DDR3 Ram, ATI HD4670 and 1TB HD & 256GB SSD, with 10.8.3 & Win 7 via BootCamp, Toshiba Satellite Pro, 1,86 Ghz, 2MB 2LC, 2 GB RAM, 320 GB HD, with 10.4.11 Tiger
gigas65 is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 5, 2009, 03:26 AM   #21
gigas65
macrumors member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Salonica, Greece
Quote:
Originally Posted by wakerider017 View Post
Hey guys, I know a lot of us have the Elgato Eyetv Hybrid and would love to use it on our Macs in conjunction with Bootcamp & Windows. Well I finally figured out how to do it! All I had to do is slightly modify some Windows drivers.

NOTE: People with a different version of the hybrid than me: Please let me know what your Hardware ID is as described in the steps above. Thanks
Forgive me for insisting but i need to get it working on XP. See its info. Thanks
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Hybrid info.jpg
Views:	99
Size:	68.0 KB
ID:	174168  
__________________
iMac 21,5 with 3,33 Ghz-6MB 2LC, 6GB DDR3 Ram, ATI HD4670 and 1TB HD & 256GB SSD, with 10.8.3 & Win 7 via BootCamp, Toshiba Satellite Pro, 1,86 Ghz, 2MB 2LC, 2 GB RAM, 320 GB HD, with 10.4.11 Tiger
gigas65 is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 11, 2009, 03:03 PM   #22
macpoupou
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2008
Quote:
Originally Posted by wakerider017 View Post
Hey guys, I know a lot of us have the Elgato
NOTE: People with a different version of the hybrid than me: Please let me know what your Hardware ID is as described in the steps above. Thanks
Hello, I have an EyeTV DTT and my Ids are :

USB\VID_0FD9&PID_0021&REV_0100
USB\VID_0FD9&PID_0021

Do you think that you can do something ?
macpoupou is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 14, 2009, 05:50 AM   #23
menola
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2009
EyeTV DTT

Quote:
Originally Posted by macpoupou View Post
Hello, I have an EyeTV DTT and my Ids are :

USB\VID_0FD9&PID_0021&REV_0100
USB\VID_0FD9&PID_0021

Do you think that you can do something ?
I have the same. Any progress with driver for this?

/ menola
menola is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 30, 2009, 06:21 PM   #24
luc911
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2009
Thank you wakerider017.

I'm using EyeTV Hybrid on a Mac book pro / bootcamp / Vista ultimate
and I get the hardware Ids:
USB\VID_0FD9&PID_0018&REV_0100
USB\VID_0FD9&PID_0018

Your help is very much appreciated.
luc911 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 3, 2009, 06:46 AM   #25
kaminsky
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2009
Hi.

I have the Hardware ID as follows:

USB\Vid_2040&Pid_7060&Rev_0100

any driver help would be much appreciated thanks.
kaminsky is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Mac Peripherals

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LibreOffice 32bit or 64bit for 64bit Mac with OS X 10.8 alex0002 Mac Applications and Mac App Store 3 May 10, 2014 10:58 AM
All iPads: Ipad available Storage capacity 64bit vs 32bit deaglecat iPad 6 Feb 9, 2014 02:04 PM
64bit safari vs. 32bit chrome heboil OS X 10.8 Mountain Lion 0 Sep 21, 2013 11:34 PM
32Bit vs 64Bit Gaming! HBen iMac 5 Dec 19, 2012 09:55 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 10:37 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC