Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jun 30, 2009, 09:48 PM   #1
EngramAgility
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2009
Location: Vermont
G4 MDD Unique booting issue

So I have searched the internets for a problem like mine, but haven't come across it.

I last started my computer in August of 2008 (bought a MBP) and now am trying to sell this one and had a large problem:

I plugged it in, all the peripherals and everything and booted, the light came on, the power supply fan went on and then the obscenely loud cooling fan came on but nothing came up on the display. I thought it was a display issue and checked and replaced all the cables and used a different display.

Now when i turn it on the power supply fan comes on, the main fan comes on but no light. the light comes on when i press and hold it but as soon as it is released it fades out. the little red light on the motherboard is on however

I took out all my PCI cards and unplugged everything from the mac, i followed instructions on apple.com to reset that button on the motherboard. Im not sure what else to do.

I would put specs up here but i have no idea what they are, haven't used this computer in years.
EngramAgility is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 1, 2009, 05:32 AM   #2
Dave H
macrumors 6502
 
Join Date: Mar 2008
Location: California
Quote:
Originally Posted by EngramAgility View Post
the light comes on when i press and hold it but as soon as it is released it fades out.
Have you tried a PMU reset?

It also might need a new PRAM battery.
__________________
Borrowed Mac Mini 2011.
R.I.P. G4 DA, 1.33GHz 7455B, 1.5GB RAM, Radeon 9800XT, Pioneer DVR-A15J, upgraded case + PSU fans.
Dave H is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 1, 2009, 08:02 PM   #3
EngramAgility
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2009
Location: Vermont
Quote:
Originally Posted by Dave H View Post
Have you tried a PMU reset?

It also might need a new PRAM battery.
Did both just now, same issue!
EngramAgility is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 1, 2009, 09:21 PM   #4
kellen
macrumors 68020
 
kellen's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Seattle, WA
Battling the same thing. Seems like half of people have it fixed with a new battery, others with a new power supply.

I fixed mine by buying a EOL Mac Pro.

If you find out a fix, please post here.

To get it to boot for a quick fix that won't stay working, unplug it from the wall for a good hour. That seems to let it boot once and then you have to repeat to get it to boot again.

Best of luck.
__________________
Octo MP 2.8. 23" ACDs.
kellen is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 1, 2009, 09:37 PM   #5
Halethorpe
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2008
Just had this problem.

I have a 1.25 MDD Windtunnel. I am the original owner, and it's seven years old now.

I just recently had this problem. The screen just went black. I thought it was the video card. I restarted to no avail, . . . at first, but it eventually came back. Soon, it died again.
I called a nearby Mac repair service seeing if they could help me with a card. After a quick consultation, they came back :"It sounds like bad RAM."
I had added another gig of after-market, so this sounded plausible. It took two weeks of pulling and replacing modules, but eventually I found the culprit. It was one of the Apple originals.
I had the red light light and all.

Good luck.
Halethorpe is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 1, 2009, 10:36 PM   #6
Keniff
macrumors 6502a
 
Join Date: Dec 2008
Location: United Kingdom
Try this procedure below it may fix your problem:


1) Unplug the tower from the wall.

2) Open the side and locate the battery on the motherboard that folds out in front of you; it's a 1/2 length AA and is the only thing that looks anything like a battery on there.
Removing it should be pretty obvious.

3) Push the power button on the front of the computer.
This is to drain any power left in the computer; the button will probably light up briefly; this is normal.

4) Leave it sitting there for at least 10 minutes.
I've heard of people having luck with 24 hours instead of a few minutes, but I'm skeptical that'll make any difference so long as you press the power button after unplugging it.

5) Put the battery back in the same direction you removed it.

6) Push the CUDA button; this Apple Support document explains:
http://support.apple.com/kb/HT1939

7) Plug it back in, turn it on, (and hope for the best) :-)

It's also possible that replacing that battery could help; the computer will usually work even if it's dead (although the clock will be reset if you ever unplug it), but I've seen some that just plain refuse to start when it's dead. You can find them at most electrical shops.
Google will help you find the exact one, or you can just take it in somewhere and find one with the same size and voltage.


I hope this helps?

K.
__________________
Mac Pro. Two 2.26GHz 8-Core. Radeon HD 4870. 24" Apple LED Display. 1TB Internal HD. 1TB External HD. 1 Girlfriend. 2 Cats. 1 Massive Cockerel
Keniff is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 1, 2009, 10:46 PM   #7
Halethorpe
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2008
Dead screen problem

I hope I made it clear.
My problem was caused by a bad RAM module.
Shut-down, pull a module, and re-start. Do that until you find the right one. If it displays that behavior again after it was fixed, you just pulled the wrong module. Start over.

P.S. Sometimes the RAM cradles get dirty or corroded. You may just have to void a position, or find a method for cleaning.
Halethorpe is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 9, 2009, 04:52 PM   #8
EngramAgility
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2009
Location: Vermont
Thanks for the help everybody! I really appreciate it. I am trying out all of your suggestions. Will update with the results later!
__________________
Engram: A hypothetical permanent change in the brain accounting for the existence of memory; a memory trace.
EngramAgility is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 1, 2012, 01:54 PM   #9
EngramAgility
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2009
Location: Vermont
Quote:
Originally Posted by EngramAgility View Post
Thanks for the help everybody! I really appreciate it. I am trying out all of your suggestions. Will update with the results later!
Just in case anybody looks back at this thread for information, I never replaced the power supply on the tower and for now it is just sitting in my office unused

If I ever get around to fixing the problem, I will try to remember to post here.
__________________
Engram: A hypothetical permanent change in the brain accounting for the existence of memory; a memory trace.
EngramAgility is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
G5 booting issue yawl PowerPC Macs 4 Feb 24, 2014 09:59 PM
Unique issue with AppleTV and Mac Mini jthesssin Apple TV and Home Theater 8 May 17, 2013 05:47 AM
iPhone: Unique Boot logo issue Mindstormer Jailbreaks and iOS Hacks 10 May 4, 2013 07:31 PM
Unique Macbook Pro Keyboard Hardware Issue Joel M Mac Basics and Help 0 Dec 5, 2012 05:47 AM
Weird G4 MDD Cache Issue!? adcx64 PowerPC Macs 4 Aug 5, 2012 03:30 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 09:41 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC