Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Sep 29, 2009, 11:54 PM   #1
carimiah
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2008
Old imac G3

i've just inherited an old iMac G3.
Is there ANYthing i can do to this to make it a somewhat usable desktop just for surfing the net and playing the odd movie?

It's got 128 MG of ram and no airport card. Is there an airport card i can put in this little desktop, and can i upgrade the memory? At the moment, i can't even open hotmail messsages. And i can't seem to download a decent version of Firefox that will run.

It's a cute little desktop with OSX version 10.3.9
500 MHz processor G3
128 MG ram

I'll buy extra bits for it if i can. I just need some advice on what this little guy can safely hold.
carimiah is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 30, 2009, 12:12 AM   #2
Terminal.app
macrumors 6502
 
Join Date: Sep 2009
I would definitely install 10.4 Tiger on it.
Terminal.app is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 30, 2009, 12:18 AM   #3
Eric S.
macrumors 68040
 
Eric S.'s Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Santa Cruz Mountains, California
What about Firefox 2? Maybe from here:

http://fileforum.betanews.com/detail...2/1032985422/3
__________________
laptop: 2011 MBP Core i5 2.3GHz/8GB/750GB/Intel 3000/10.6.8
desktop: Core i7 920 2.66GHz/4GB/640GB/XFX GeForce 9600 GSO/10.6.3
previous: Mac Plus, IIci, PB 100, Quadra 840av, PowerMac G4, etc.
Eric S. is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 30, 2009, 12:38 AM   #4
ewilson6
macrumors 6502
 
Join Date: Nov 2006
dont waste your time updating this system. tiger will run so slow on this system because you don't have enough ram or a g5 processor. I would just try to use firefox or safari 2.o on this system.

You are better off leaving dinosaurs buried. You can watch movies if you invest in an external dvd player. imac g3's did not have dvd player built in.

You will find out that by syncing any amount of money in this system is definitley not worth it. Take it from a Mac User for 25 years.

--Eric
ewilson6 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 30, 2009, 04:36 AM   #5
MacHamster68
macrumors 68040
 
MacHamster68's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Quote:
Originally Posted by ewilson6 View Post
dont waste your time updating this system. tiger will run so slow on this system because you don't have enough ram or a g5 processor. I would just try to use firefox or safari 2.o on this system.

You are better off leaving dinosaurs buried. You can watch movies if you invest in an external dvd player. imac g3's did not have dvd player built in.

You will find out that by syncing any amount of money in this system is definitley not worth it. Take it from a Mac User for 25 years.

--Eric
hm i disagree ,it depends what you really wants to do ,and the
"imac g3 dv " models came with a dvd player as standard ,
airport cards are plenty on ebay for it , so internet ready
also as a music box for itunes its still usable,some people
play the old os9 games on it , ok you should upgrade the ram
which isn`t a big problem and doesnt cost a fortune for ~20
you should get 512mb , and you can surf the web send emails ,
use office
as i was told ,it might struggle playing youtube ,
but then nobody expects a imac g3 to be usable for everything ,as a graficard with 8 mb
should tell, that there are limits
so it should be used as what it is a classic design icon
for the living room, to use as a jukebox especially if you
could get hold of the subwoofer that was available for it
so its capabilities might be limited , but its still usable , and looks great
__________________
DANGER POST MAY CONTAIN SARCASM
Intelligence does not need Intel inside,
All it needs is good sense outside.

Last edited by MacHamster68; Sep 30, 2009 at 04:58 AM.
MacHamster68 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 30, 2009, 07:54 AM   #6
Chuck Fadanoid
macrumors member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Munich, Germany
Being 500 MhZ I assume it's one with a DVD drive. So you can use it to watch DVDs - some people still like the way colours and video look on a CRT as opposed to a flatscreen (myself included).

You can also surf the net, play old games (install OS 9 on it too), use it for mail. Just bump up the RAM as much as you can, it makes a lot of difference.

If you're really up for a challenge, try and install a PPC version of Linux on it. So far I've tried and failed to get usable versions of Ubuntu and OpenSuSE installed on mine, but you might have better luck. (Usable being the optimum word: Ubuntu didn't like the graphics card, so displayed everything in 8 bit colour, and OpenSuSE worked fine apart from the fact that it offset the screen by about an inch to the right).
__________________
PowerMac G5 dual 2.7, OS X 10.4.11; iMac DV 400mhz RIP
Chuck Fadanoid is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 30, 2009, 09:12 AM   #7
Terminal.app
macrumors 6502
 
Join Date: Sep 2009
Quote:
Originally Posted by Chuck Fadanoid View Post
If you're really up for a challenge, try and install a PPC version of Linux on it. So far I've tried and failed to get usable versions of Ubuntu and OpenSuSE installed on mine, but you might have better luck. (Usable being the optimum word: Ubuntu didn't like the graphics card, so displayed everything in 8 bit colour, and OpenSuSE worked fine apart from the fact that it offset the screen by about an inch to the right).
This is another option as well, Linux is supposed to be more efficient on older hardware. There is also a PPC version of Fedora, and of course the venerable Yellow Dog Linux. I use Fedora (the x86-64 version) quite frequently and I like it.
Terminal.app is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 30, 2009, 10:46 AM   #8
MacHamster68
macrumors 68040
 
MacHamster68's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
there is also Xubuntu and debian ,
but if you install 1gb ram
osx 10.4.11 should work fine
__________________
DANGER POST MAY CONTAIN SARCASM
Intelligence does not need Intel inside,
All it needs is good sense outside.
MacHamster68 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 2, 2009, 06:13 PM   #9
WardC
macrumors 68020
 
WardC's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Fort Worth, TX
Send a message via AIM to WardC
I had an old Blueberry 333MHz iMac. After coming to the conclusion that there was no way to get this machine up-to-par with good net-surfing capability, I took it over to Goodwill and got rid of it. It is 100% working and in excellent shape. I had installed Jaguar on there, but it was incredibly slow. No DVD drive to install Tiger. In OS 9, web surfing is just horrible, with no browsers able to properly render modern pages, everything is garbled. So, the old iMac is gone and we don't have to worry about it anymore...
__________________
iMac 27" 3.4GHz i7 SSD 16GB RAM
MacBook Pro 15-inch 2.6GHz i7 256GB SSD/ 16GB RAM

Thinking about Apple...
WardC is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 2, 2009, 09:13 PM   #10
TheAppFinder
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2009
RE: Old imac G3

Hey , what i would do to get the most out of your imac g3 is this.:
-update the memory to at least 512 if not 1 gb (which is what i did). that way you can install tiger on it, and it will run smoother.
-if your imac doesnt have a dvd drive , use an external dvd drive, using firewire, (usb is too slow) and install tiger from their. worked fine for me.
-install all the lates itunes ,quicktime, safari and system software to the max.
-to play any standard defintion dvd's, you'll have to get an internal slot-load dvd-rom. also their are a few third-party companies that offer super-drives for these imacs.
- a 500 MHz g3 is fairly fast for its age and will preform fine with simple tasks such as web browsing, itunes, and word processing.
- And finally YES you can have wireless internet using apples airport card (which is 802.11 b by the way) or you can use a usb dongle from for eg: belkin.
Hope that helps you get the most out your imac g3
TheAppFinder is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2009, 09:12 AM   #11
carimiah
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2008
hey, thanks a lot folks.
Your advice is of great help.

My imac DOES have a cd drive, so once i upgrade the memory i can install my tiger cd on it.
By the way, is changing the memory card about the same as changing them in the new imacs?
And as for graphics, I imagine i'll still run into problems trying to open certain sites, won't i? Like, i won't be able to play online games, will I.

Thanks again. I'll ask more questions once I get this desktop powered up.
Cari
carimiah is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 5, 2009, 01:47 PM   #12
mrsir2009
macrumors 604
 
mrsir2009's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Melbourne, Australia
You'll find, if you install Tiger it should open some windows in terms of it's capability
mrsir2009 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > PowerPC Macs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Just got an email from apple about my new iMac? I didnt buy a new iMac lol wtf? aPple nErd Community Discussion 19 Sep 16, 2014 11:20 PM
iMac SMC Firmware Update 1.1 - Fan Noise - Late 2013 27 iMac alksion iMac 139 Jan 17, 2014 09:51 AM
Help, Erased iMac HDD volume drive trying reset my iMac to factory conditions trueq iMac 12 Dec 23, 2013 09:27 AM
iMac clicking/static sound when screen if off but iMac still working in background MartinAppleGuy iMac 0 Dec 12, 2013 09:41 AM
Late 2009 27" iMac Graphics Card DYING AGAIN. Which new iMac to replace it? DracoDWS iMac 0 Sep 29, 2013 08:50 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 12:55 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC