Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Windows, Linux & Others on the Mac

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Feb 7, 2010, 05:57 PM   #1
1beginner
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2010
Location: wa
Question winebottler help

hello, I downloaded winebottler on my mac book pro for helping me run one exe software ( related to writing). But I can't figure out how to use it. the software I bought have to be run on Microsoft .NET Framework Version 2.0 Redistributable Package (x86). i am very new to BETA and don't have an excpirience with parallels and boot camp. Boot camp will not work for me as I do a lot online work. Thanks for any help
1beginner is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 7, 2010, 11:45 PM   #2
balamw
Moderator
 
balamw's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: New England, USA
Launch Winebottler. Select Create Custom Prefixes from the left panel. prefix template, use the search box to select "dotnet" several options will become available. I'd probably select dotnet20sp2 to start with. Then use the select file box at the top of the dialog box to select the installer for your application (should be an EXE).

Hit Install.

You should be done and results may vary.

B
__________________
MBA (13" 1.7 GHz 128GB), UMBP (15" SD 2.8 GHz), UMB (13" 2.4 GHz), iMac (17" Yonah), 32GB iPad 3 WiFi+LTE, 64 GB iPad WiFi, 32 GB iPhone 5, Airport Extreme
balamw is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 8, 2010, 01:43 PM   #3
1beginner
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2010
Location: wa
Quote:
Originally Posted by balamw View Post
Launch Winebottler. Select Create Custom Prefixes from the left panel. prefix template, use the search box to select "dotnet" several options will become available. I'd probably select dotnet20sp2 to start with. Then use the select file box at the top of the dialog box to select the installer for your application (should be an EXE).

Hit Install.

You should be done and results may vary.

B
Thank you very much for your help!
I did as you said even I so that dotnet20sp2 requeres license windows ( somethig) It started ok but then give this log. I don't understand in this anything. If this is ot going to work what other option I have? Thank you again
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20100208-CaptureIt-Picture-1.jpg
Views:	829
Size:	163.1 KB
ID:	214026   Click image for larger version

Name:	20100208-CaptureIt-Picture-2.jpg
Views:	277
Size:	253.3 KB
ID:	214027   Click image for larger version

Name:	20100208-CaptureIt-Picture-3.jpg
Views:	262
Size:	248.6 KB
ID:	214028  

1beginner is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 8, 2010, 01:46 PM   #4
-aggie-
macrumors Demi-God
 
-aggie-'s Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Where bunnies are welcome.
Wine is what you use to run exe's. Winebottler is what you use to convert an exe to a dmg file.

Anyway, if you want to use winebottler, you'll also need to pick what windows you want. I'd pick XP. You can also tell it to be "self contained," so the app can be run w/o prior install of wine. I find it easier to just use Wine and run apps from there.
__________________
Google with site:macrumors.com as a parameter.
DFU Mode

Last edited by -aggie-; Feb 8, 2010 at 02:07 PM.
-aggie- is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 8, 2010, 02:57 PM   #5
1beginner
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2010
Location: wa
Quote:
Originally Posted by -aggie- View Post
Wine is what you use to run exe's. Winebottler is what you use to convert an exe to a dmg file.

Anyway, if you want to use winebottler, you'll also need to pick what windows you want. I'd pick XP. You can also tell it to be "self contained," so the app can be run w/o prior install of wine. I find it easier to just use Wine and run apps from there.
thanks for clearing up.
where do i say in the programm that i want to use xp? So basicely what do i input in the settings?
what i did is choosing the file .exe. then check mark in dotnet20sp2 below in the window, then install. so id it didn't convert it properly this means it can't?
1beginner is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 8, 2010, 03:02 PM   #6
-aggie-
macrumors Demi-God
 
-aggie-'s Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Where bunnies are welcome.
Quote:
Originally Posted by 1beginner View Post
thanks for clearing up.
where do i say in the programm that i want to use xp? So basicely what do i input in the settings?
what i did is choosing the file .exe. then check mark in dotnet20sp2 below in the window, then install. so id it didn't convert it properly this means it can't?

Where you checked dotnet20sp2 (i.e., under winetricks) go all the way down and there are different windows versions.

Below winetricks is the self contain option.

Edit: BTW, XP is the default version, so if you plan on running in XP, you don't need to check off anything for Windows.
__________________
Google with site:macrumors.com as a parameter.
DFU Mode

Last edited by -aggie-; Feb 10, 2010 at 04:42 PM.
-aggie- is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 10, 2010, 09:19 PM   #7
dvanderm101
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2010
Hello I am terrible with computers and I need help with winebottler. Earlier someone mentioned using wine bottler to convert .exe files into .dmg files and I'm interested in doing that. I'm mostly going to be using it for games and an engine to make games. Please make it as simple as possible because I'm not too good with computers. Thank you.
dvanderm101 is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 11, 2010, 02:10 PM   #8
balamw
Moderator
 
balamw's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: New England, USA
Quote:
Originally Posted by dvanderm101 View Post
Hello I am terrible with computers and I need help with winebottler. Earlier someone mentioned using wine bottler to convert .exe files into .dmg files and I'm interested in doing that. I'm mostly going to be using it for games and an engine to make games. Please make it as simple as possible because I'm not too good with computers. Thank you.
IMHO it does not sound like you want winebottler By it's nature it isn't that simple (unless you already know what you are doing) and if you are going to be developing and playing games you should either be looking for an engine/platform that works natively on OS X or boot a full Windows environment in a Virtual Machine or natively via Boot Camp.

You don't want to make a .exe using your engine, then have to convert it to .app with winebottler to run it every time you make a change. Sounds like a good way to get turned off development quickly.

I could be wrong though. Can you tell us what kind of games and what "engine" you plan to use?

B
__________________
MBA (13" 1.7 GHz 128GB), UMBP (15" SD 2.8 GHz), UMB (13" 2.4 GHz), iMac (17" Yonah), 32GB iPad 3 WiFi+LTE, 64 GB iPad WiFi, 32 GB iPhone 5, Airport Extreme
balamw is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 11, 2010, 04:37 PM   #9
dvanderm101
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2010
Thank you. I'm working on setting up boot camp as well I was just hoping I could get winebottler to work so I wouldn't have to buy a windows disk and save some money. The game development engine is really simple, it is just for making 2D platformer, "indy style" games with the keyboard equivalent of nintendo 64 controls. If you've ever heard of the freeware game Cave Story, it's the engine used to make that. My other friends use it to make games and I was hoping I could get my computer to run it. For more specific info I'd have to ask them. As for running games I would be using it to test the games my friends and I make, and play a few major ones like area 51 and the MMORG's which only work for windows etc. I'm guessing it's nothing particularly hard although I see your point on what a nuisance it would be to go through the process of converting these things every time I want to work with them. I'll probably just go with bootcamp in the end but thanks for all the help.
dvanderm101 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 30, 2011, 06:16 PM   #10
habebimus
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2011
Pinnacle instant DVD recorder

I'm trying to install Pinnacle instant DVD recorder on wine ..
This is what the Console is giving me:
###BOTTLING### default.sh
###BOTTLING### Gathering debug Info...

Versions
OS...........................: darwin10.0
Wine.........................: 1.1.44
WineBottler..................: 1.1.44

Environment
PWD..........................: '/Applications/Wine.app/Contents/Resources/bin'
PATH.........................: /usr/gnu/bin:/usr/local/bin:/bin:/usr/bin:.
WINEPATH.....................: /Applications/Wine.app/Contents/Resources/bin
LD_LIBRARY_PATH..............: /Applications/Wine.app/Contents/Resources/lib:/usr/X11R6/lib
DYLD_FALLBACK_LIBRARY_PATH...: /usr/lib:/Applications/Wine.app/Contents/Resources/lib:/usr/X11R6/lib
FONTCONFIG_FILE..............: /Applications/Wine.app/Contents/Resources/etc/fonts/fonts.conf
DIPSPLAY.....................: /tmp/launch-4hLTEz/org.x:0
SILENT.......................:
http_proxy...................:
https_proxy..................:
ftp_proxy....................:
socks5_proxy.................:

Hardware:

Hardware Overview:

Model Name: Mac Pro
Model Identifier: MacPro3,1
Processor Name: Quad-Core Intel Xeon
Processor Speed: 2.8 GHz
Number Of Processors: 2
Total Number Of Cores: 8
L2 Cache (per processor): 12 MB
Memory: 4 GB
Bus Speed: 1.6 GHz
Boot ROM Version: MP31.006C.B05
SMC Version (system): 1.25f4
Serial Number (system): G88076QNXYL
Hardware UUID: CB3520BD-4AAF-529D-BF5B-B915655112A6

###BOTTLING### Create .app...
mkdir: /Volumes/IDVDR/Pinnacle.app: Read-only file system
ditto: /Volumes/IDVDR/Pinnacle.app/Contents/Frameworks/: Read-only file system
ditto: /Volumes/IDVDR/Pinnacle.app/Contents/MacOS: Read-only file system
ditto: /Volumes/IDVDR/Pinnacle.app/Contents: Read-only file system
ditto: /Volumes/IDVDR/Pinnacle.app/Contents/Resources/: Read-only file system
/Applications/WineBottler.app/Contents/Resources/bottler.sh: line 152: /Volumes/IDVDR/Pinnacle.app/Contents/Info.plist: Read-only file system
###BOTTLING### Turn on Coreaudio...
wine: chdir to /Volumes/IDVDR/Pinnacle.app/Contents/Resources
: No such file or directory
### LOG ### Command '/Applications/Wine.app/Contents/Resources/bin/wine regedit /tmp/coreaudio.reg' returned status 1.



###ERROR### Command '/Applications/Wine.app/Contents/Resources/bin/wine regedit /tmp/coreaudio.reg' returned status 1.
Task returned with status 15.
habebimus is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 29, 2012, 03:52 AM   #11
RedRocket
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2012
Hi - I have also just downloaded the Wine Bottle combo - I have converted an exe. file to an app ok. ....... now it does nothing. It wont open the page, or the app or anything at all. I am hopeless with this sort of thing and just bought a new MacPro with lion. Haalp!!!!
RedRocket is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 2, 2013, 05:02 PM   #12
MineatronOrigin
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2013
Exclamation Oh God, HELP AT ONCE!!!

Who likes code? Because I don't

Process: WineBottler [437]
Path: /Applications/WineBottler.app/Contents/MacOS/WineBottler
Identifier: org.kronenberg.WineBottler
Version: ??? (???)
Code Type: X86-64 (Native)
Parent Process: launchd [100]

Interval Since Last Report: 337 sec
Crashes Since Last Report: 1
Per-App Interval Since Last Report: 0 sec
Per-App Crashes Since Last Report: 1

Date/Time: 2013-10-02 15:02:06.298 -0700
OS Version: Mac OS X 10.5.8 (9L31a)
Report Version: 6
Anonymous UUID: 921C49BA-F28C-4C2A-B875-93EE28A7F2F8

Exception Type: EXC_BREAKPOINT (SIGTRAP)
Exception Codes: 0x0000000000000002, 0x0000000000000000
Crashed Thread: 0

Dyld Error Message:
Library not loaded: @loader_path/../Frameworks/KBActionWindow.framework/Versions/A/KBActionWindow
Referenced from: /Applications/WineBottler.app/Contents/MacOS/../Frameworks/WBottler.framework/Versions/A/WBottler
Reason: no suitable image found. Did find:
/Applications/WineBottler.app/Contents/MacOS/../Frameworks/WBottler.framework/Versions/A/../Frameworks/KBActionWindow.framework/Versions/A/KBActionWindow: unknown required load command 0x80000022
/Applications/WineBottler.app/Contents/Frameworks/WBottler.framework/Versions/A/../Frameworks/KBActionWindow.framework/Versions/A/KBActionWindow: unknown required load command 0x80000022

MineatronOrigin is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 1, 2014, 06:43 PM   #13
EmilyCaitlin
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2014
Unhappy Winebottler: importing media.

So I bottled the "Adventure Maker" app so I can now run it on my mac, but i can't do anything in the application because i need to be able to "import" images and when the application searches, it searches on the FAKE pc that was "created" for bottling. Is there anyway I can get around this? or am I stuck not being able to use this application at all?
EmilyCaitlin is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Windows, Linux & Others on the Mac

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OS X: WineBottler/Wineskin help gretschdrummer Mac and PC Games 1 Oct 6, 2013 05:53 PM
Winebottler dhokes Windows, Linux & Others on the Mac 0 Apr 30, 2013 08:31 AM
Winebottler Question quincy819 Windows, Linux & Others on the Mac 3 Jan 30, 2013 07:24 PM
Problem with Winebottler unreal boy Windows, Linux & Others on the Mac 9 Sep 10, 2012 11:11 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 10:59 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC