Go Back   MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Mac Basics and Help

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Mar 17, 2010, 01:54 PM   #1
delux246
macrumors member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles
I need help printing to a Ricoh Aficio MP C2500

I work at a non-profit and I am the designated tech guy because everyone else knows less then I do. I'm trying to help 2 of my coworkers to print to a Ricoh Aficio MP C2500 from their late 2009 uMBP. The printer is set up in a network and the macs see it but can't print. I went to the Ricoh site and there aren't any drivers for 10.6 but there are 2 for generic Mac OS and others for 10.4-5. I've downloaded all of them but they haven't help. I connected 1 of the macs directly to the ricoh and the mac read it but when it printed i got this message "%!PS-Adobe-3.0
%APL_DSC_Encoding: UTF8
%APLProducer: (Version 10.6.2 (Build 10C540"
on 1 page with a ton of black pages... Can anyone help me?
__________________
2010 mbp 15" 2.4 i5 320 GB antiglare

Last edited by delux246; Mar 17, 2010 at 01:56 PM. Reason: misspelling
delux246 is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 18, 2010, 09:59 AM   #2
diGit:S
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2010
printing with Ricoh

Hi there.

First post here but anyway

I haven't tried it with Ricoh machines, but whenever I have issues printing I use the Gutenprint drivers => http://gimp-print.sourceforge.net/

Not 100% sure but those have helped me out until now, I never succeeded printing with natively provided Mac OS printers.
diGit:S is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 18, 2010, 10:23 AM   #3
freepeacesweet
macrumors member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cayman Islands
I am also trying to setup the same printer for our mac network at work. The printer is currently being used without any problem in a Windows environment our Macs can also see it but when printing i get 3 pages of code then unlimited blank.

So far i have found that the drivers are included in Mac OS 10.6 and you can also download them from the Afico site. If i change the print protocol i get nothing and when i look at the printer activity i am getting authentication error so i presuming it has something to do with the printer setup rather than the mac or the drivers.

I am working with our IT guy trying to get a fix. As soon as i know more i will post back.
__________________
27" Aluminum iMac, 2012 i7 Mac Mini HTPC running PLEX, Macbook Air 2012, 16GB iPhone 4S, 16GB iPad 3G and 32GB Ipad 3G, Ipad Mini, Apple TV 2
freepeacesweet is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 18, 2010, 11:51 AM   #4
delux246
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles
thanks. where are the 10.6 drivers on the ricoh website? I see the 10.5 and 10.4 and Mac OS but no 10.6...
__________________
2010 mbp 15" 2.4 i5 320 GB antiglare
delux246 is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 18, 2010, 01:31 PM   #5
Philinghorn
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2009
Location: Hampshire, England
Hi,

I could be wrong, but I think you need the PS (Postscript) option for this printer for it to be able to print from a Mac. I do know the option is very expensive & didn't come as standard. If you print out the config page from the MPC2500 it will be listed as an option if you have it.

On Ricoh's web site it lists an PPD Installer for OSX 10.6 is this the driver ?

Good Luck
Philinghorn is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 18, 2010, 03:36 PM   #6
delux246
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles
I finally found the link to the 10.6 drivers... Took me long enough! Today is my day off so tomorrow I will try installing the driver and if that doesn't work I'll contact Ricoh about the postscript. I sure hope it doesn't come down to that because the non-profit I work for won't be able to afford it. We got the printer under the previous administration and the lease is almost killing us...
__________________
2010 mbp 15" 2.4 i5 320 GB antiglare
delux246 is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 22, 2010, 01:33 PM   #7
delux246
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles
Quote:
Originally Posted by freepeacesweet View Post
I am working with our IT guy trying to get a fix. As soon as i know more i will post back.
any news from your IT guy?
__________________
2010 mbp 15" 2.4 i5 320 GB antiglare
delux246 is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 23, 2010, 07:59 AM   #8
freepeacesweet
macrumors member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cayman Islands
IT guy had no joy. I played around with the settings for several hours yesterday but no joy either. I emailed Ricoh support and got the following answer.

Thank you for contacting Ricoh Technical Support. Please do the following to verify that the postscript option is installed on the C2500:

1) Press User Tools/Counter
2) Press Printer Features
3) Press Config Page
4) Press User Tools/Counter

Look in the System Reference section of the configuration page. There will be a line that says Languages. Please make sure that PostScript is listed. If it is not, you will need to contact your Ricoh sales representative and request that the option be installed on the machine in order to be able to print from the mac.

We don't have the postscript installed on ours so I am back to the drawing board.

Good luck!
__________________
27" Aluminum iMac, 2012 i7 Mac Mini HTPC running PLEX, Macbook Air 2012, 16GB iPhone 4S, 16GB iPad 3G and 32GB Ipad 3G, Ipad Mini, Apple TV 2
freepeacesweet is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 23, 2010, 12:19 PM   #9
freepeacesweet
macrumors member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cayman Islands
Just found the Postscript 3 SD card on eBay and it's $400 so looks like i need to buy that to get it working happily with the macs.
__________________
27" Aluminum iMac, 2012 i7 Mac Mini HTPC running PLEX, Macbook Air 2012, 16GB iPhone 4S, 16GB iPad 3G and 32GB Ipad 3G, Ipad Mini, Apple TV 2
freepeacesweet is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 23, 2010, 03:25 PM   #10
freepeacesweet
macrumors member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cayman Islands
Success!

Finally i have an answer that will work takes about 5 mins and costs nothing.

Download the following in this order and install from here:

http://www.linuxfoundation.org/colla...macosx/pxlmono

Ghostscript for Mac OS X 10.3.x (Panther) - Mac OS X 10.6.x (Snow Leopard)
Foomatic-RIP for Mac OS X 10.3.x (Panther) - Mac OS X 10.6.x (Snow Leopard)
pxlmono 1.6 for Mac OS X 10.3.x (Panther) - Mac OS X 10.6.x (Snow Leopard)

Once installed add your printer and use the following driver Ricoh Aficio MX C2500 PXL and you should have a fully working colour printer:

Good luck and enjoy.
__________________
27" Aluminum iMac, 2012 i7 Mac Mini HTPC running PLEX, Macbook Air 2012, 16GB iPhone 4S, 16GB iPad 3G and 32GB Ipad 3G, Ipad Mini, Apple TV 2
freepeacesweet is offline   2 Reply With Quote
Old Mar 25, 2010, 12:53 PM   #11
jrnolan
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2010
I also work for a non profit, and came across this article while trying to get our printer (same model, and all) to work with the 2 mac computers that we have here. I am having no luck at all, the printer has user codes on it, and I was told that I HAVE to get postscript to make it work (an $800 purchase). Is there a way around it?

Thanks.

John Nolan
jrnolan is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 25, 2010, 02:19 PM   #12
freepeacesweet
macrumors member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cayman Islands
Our machine has did not use codes set but has users. Installing the software in my post above allowed all my macs running 10.6.2 to connect to the printer via ethernet and print without buying the postscript module.
__________________
27" Aluminum iMac, 2012 i7 Mac Mini HTPC running PLEX, Macbook Air 2012, 16GB iPhone 4S, 16GB iPad 3G and 32GB Ipad 3G, Ipad Mini, Apple TV 2
freepeacesweet is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 30, 2010, 10:33 AM   #13
jrnolan
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2010
Well it seems that you can't print to a ricoh that has user codes set up on it without a PS! witch sucks, however there is a setting that allows you to print without the user codes, and with the drivers installed from above, it prints in full color!!!

Thank's guys, ya'll were EXTREMELY helpful in this matter!!
__________________
13" Aluminum MacBook Pro 2.53 Ghz, 8 GB 1067 Mhz DDR3, 250 GB SSD HD 8 GB ipod Touch 21.5" Aluminum iMac, 3.06 Ghz, 8 GB 1067 Mhz DDR3, 500 GB HD
jrnolan is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 1, 2010, 11:44 AM   #14
pmullen
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
Thanks!!!
This worked and it didn't though. I am now able to print to a Ricoh 4500 but still can't print to a 2500.

Thoughts?

Thanks!

Quote:
Originally Posted by freepeacesweet View Post
Success!

Finally i have an answer that will work takes about 5 mins and costs nothing.

Download the following in this order and install from here:

http://www.linuxfoundation.org/colla...macosx/pxlmono

Ghostscript for Mac OS X 10.3.x (Panther) - Mac OS X 10.6.x (Snow Leopard)
Foomatic-RIP for Mac OS X 10.3.x (Panther) - Mac OS X 10.6.x (Snow Leopard)
pxlmono 1.6 for Mac OS X 10.3.x (Panther) - Mac OS X 10.6.x (Snow Leopard)

Once installed add your printer and use the following driver Ricoh Aficio MX C2500 PXL and you should have a fully working colour printer:

Good luck and enjoy.
pmullen is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 6, 2010, 03:20 PM   #15
delux246
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles
Quote:
Originally Posted by freepeacesweet View Post
Success!

Finally i have an answer that will work takes about 5 mins and costs nothing.
...
Once installed add your printer and use the following driver Ricoh Aficio MX C2500 PXL and you should have a fully working colour printer:

Good luck and enjoy.
Thank you sooooooooooooo much!!!!!!! After messing around with the printer I got it to work. This is a life saver!!! It really works!!!!!!
__________________
2010 mbp 15" 2.4 i5 320 GB antiglare
delux246 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 27, 2010, 12:33 PM   #16
Big Vince
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
Quote:
Originally Posted by freepeacesweet View Post
Success!

Finally i have an answer that will work takes about 5 mins and costs nothing.

Download the following in this order and install from here:

http://www.linuxfoundation.org/colla...macosx/pxlmono

Ghostscript for Mac OS X 10.3.x (Panther) - Mac OS X 10.6.x (Snow Leopard)
Foomatic-RIP for Mac OS X 10.3.x (Panther) - Mac OS X 10.6.x (Snow Leopard)
pxlmono 1.6 for Mac OS X 10.3.x (Panther) - Mac OS X 10.6.x (Snow Leopard)

Once installed add your printer and use the following driver Ricoh Aficio MX C2500 PXL and you should have a fully working colour printer:

Good luck and enjoy.
Thanks. It seems to have worked, but then when I print, the queue keeps pausing itself. Any help is appreciated. I'm printing to a Ricoh MP C2500 by the way.

Last edited by Big Vince; Apr 27, 2010 at 01:29 PM.
Big Vince is offline   1 Reply With Quote
Old Apr 27, 2010, 01:52 PM   #17
delux246
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles
Quote:
Originally Posted by Big Vince View Post
Thanks. It seems to have worked, but then when I print, the queue keeps pausing itself. Any help is appreciated. I'm printing to a Ricoh MP C2500 by the way.
Do exactly what the person said. I have the MP C2500 also but when I used the driver the other person said to use, I had no problem. It has worked great on three different macs when I followed the instructions exactly.
__________________
2010 mbp 15" 2.4 i5 320 GB antiglare
delux246 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 27, 2010, 01:57 PM   #18
Big Vince
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
Quote:
Originally Posted by delux246 View Post
Do exactly what the person said. I have the MP C2500 also but when I used the driver the other person said to use, I had no problem. It has worked great on three different macs when I followed the instructions exactly.
I followed the directions exactly, used that driver, even installed in the order listed.
Big Vince is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 27, 2010, 02:00 PM   #19
delux246
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles
Quote:
Originally Posted by Big Vince View Post
I followed the directions exactly, used that driver, even installed in the order listed.
When you added the Ricoh, are you using an IP address? If so, are you putting under LPD or IPP?
__________________
2010 mbp 15" 2.4 i5 320 GB antiglare
delux246 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 27, 2010, 02:03 PM   #20
Big Vince
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
Quote:
Originally Posted by delux246 View Post
When you added the Ricoh, are you using an IP address? If so, are you putting under LPD or IPP?
IPP.
Big Vince is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 27, 2010, 02:09 PM   #21
delux246
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles
Quote:
Originally Posted by Big Vince View Post
IPP.
try changing it to LPD with the same address. I had it on IPP first and it just paused and I changed it to LPD and it worked. This may not work for you but its worth a shot.
__________________
2010 mbp 15" 2.4 i5 320 GB antiglare
delux246 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 27, 2010, 02:17 PM   #22
Big Vince
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
Quote:
Originally Posted by delux246 View Post
try changing it to LPD with the same address. I had it on IPP first and it just paused and I changed it to LPD and it worked. This may not work for you but its worth a shot.
No luck.
Big Vince is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 27, 2010, 02:18 PM   #23
delux246
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles
Quote:
Originally Posted by Big Vince View Post
No luck.
I'm sorry... We'll think of something...
__________________
2010 mbp 15" 2.4 i5 320 GB antiglare
delux246 is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 27, 2010, 02:29 PM   #24
Big Vince
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
Quote:
Originally Posted by delux246 View Post
I'm sorry... We'll think of something...
I hope so. it may help to know it is connected to our network, not directly to my mac.
Big Vince is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 27, 2010, 02:32 PM   #25
delux246
Thread Starter
macrumors member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles
Quote:
Originally Posted by Big Vince View Post
I hope so. it may help to know it is connected to our network, not directly to my mac.
Same with all the macs I worked with. I don't understand why yours hasn't worked yet...
__________________
2010 mbp 15" 2.4 i5 320 GB antiglare
delux246 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Systems and Services > Mac Basics and Help

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Printing to a Ricoh Aficio MP 2550 DMillerACS Mac Applications and Mac App Store 12 Aug 8, 2014 06:55 PM
Ricoh Aficio MP C3002 jamessezhi Mac Basics and Help 0 Oct 11, 2013 04:25 AM
Printing issues - keeps printing in reverse order! mikeqls iMac 6 Jun 4, 2013 10:27 AM
Ricoh Aficio MP C3500 only prints blank pages mayla iMac 0 Sep 19, 2012 08:21 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 07:34 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps