15 pb built-in speaker not working

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by kagawa, Jan 27, 2006.

  1. kagawa macrumors newbie

    Joined:
    Oct 24, 2005
    #1
    hi there,

    i've got a usb external speaker which works fine. the problem is if i unplug the speaker, there is no sound coming out and there is a red light coming from the audio-out port. :confused:
     
  2. calebjohnston macrumors 68000

    calebjohnston

    Joined:
    Jan 24, 2006
    #2
    I don't know anything about powerbooks specifically, but it sounds like the internal speakers aren't getting any power. Probably a wiring fault. Have an apple store near you?
     
  3. kagawa thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 24, 2005
    #3
    i called the technical support they pushed me back 2 a retail store. and more funny, i couldnet get a appointment with the store unless i pay for ProMac Care.:eek:
     
  4. calebjohnston macrumors 68000

    calebjohnston

    Joined:
    Jan 24, 2006
    #4
    I assume that costs a good amount of money? I wouldn't do it in that case if I was you... how often do you really use those speakers anyway? Headphones/External Speakers works fine for me :).
     
  5. kretzy macrumors 604

    kretzy

    Joined:
    Sep 11, 2004
    Location:
    Canberra, Australia
    #5
    Which model of PB do you have? Because there is no red light that I'm aware of. Also check in system prefs that you have "Built in audio" selected as your output option.
     
  6. faintember macrumors 65816

    faintember

    Joined:
    Jun 6, 2005
    Location:
    the ruins of the Cherokee nation
    #6
    Also check: System Preferences->Sound->Output and make sure that the balance slider is in the middle. One known bug of 10.3 and 10.4 is that sometimes this setting gets set either all the way to the left or the right for some reason.
     
  7. mad jew Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #7
    Does the sound come back after a restart? Is all sound gone or can you get some apps to work? What are the settings for Audio Output in the Audio MIDI Setup app, in the Utilities folder? What brand are the speakers? :)

    Like max_altitude, I'm not sure I understand where this red light is coming from either. :confused:
     
  8. kagawa thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 24, 2005
    #8
    thx people, the powerbook i've got is the one updated in oct 2005. it's 15 inch, 1.67hz, 1g memory, and 7200rpm hard drive. i've attached the a picture shows where is the red light and a pic shows my current output sound configuration. i phoned them again they said probably the build in speaker havs been overridden by the external speaker, but they have no idea how to get the sound back:eek:
     

    Attached Files:

  9. bensycamore macrumors newbie

    Joined:
    Aug 11, 2006
    #9
    Did anyone figure this out?

    I am experiencing the same exact problem, has anyone come to any conclusion on what the problem is and how to fix it?

    thanks!
     

Share This Page