AirPort Utility for Mac and iOS Updated with Bug Fix

Discussion in 'Mac Blog Discussion' started by MacRumors, Jul 11, 2013.

  1. macrumors bot

    MacRumors

    Joined:
    Apr 12, 2001
    #1
    [​IMG]


    [​IMG]
    Both the Mac and iOS versions of AirPort Utility have received an update today, fixing an issue that caused some AirPort Base Stations not to be recognized by the apps.

    The bug fix follows last month's AirPort Utility update that added support for Apple's new AirPort Extreme Base Station and Time Capsule, both of which support the faster 802.11ac Wi-Fi.

    The OS X update for AirPort Utility can be downloaded via the Software Update tool in the Mac App Store and the iOS version can be downloaded from the App Store. [Direct Link]

    Article Link: AirPort Utility for Mac and iOS Updated with Bug Fix
     
  2. macrumors regular

    Joined:
    Dec 12, 2011
    Location:
    Scotland, UK
    #2
    I Wish there was a new firmware to address 5GHz issues on older Extremes.
     
  3. macrumors member

    dyrer

    Joined:
    Feb 24, 2010
    Location:
    Greece
    #3
    There is also an update for Mavericks Recovery Update 1.0
     
  4. macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 9, 2013
    #4
    How about bringing back all the features of the old one? Whose bright idea was it to remove the "advanced" tab totally and not even let you use all of your AirPorts' features?
     
  5. macrumors 65816

    Joined:
    Mar 27, 2011
    #5
    Does OS X still artificially limit 802.11ac file transfer speeds over local networks?
     
  6. macrumors 65816

    designgeek

    Joined:
    Jan 30, 2009
    Location:
    "Town"
    #6
    Haha I'm still using the old version with all the nice settings, not this modern crap that gives me no control over my devices.
     
  7. macrumors 65816

    Joined:
    Oct 9, 2012
    #7

    I'm using my antique AE too :)
     
  8. macrumors 68000

    Parasprite

    Joined:
    Mar 5, 2013
    #8
    :confused: I'm surprised I've never heard of this bug before, the Airport utility/Airport Extreme has always been solid for me. Then again most of my troubleshooting with it had more to do with "How do I enable X" than "why isn't X working".

    Oh well, bug fixes are bug fixes.
     
  9. macrumors 68030

    macs4nw

    #9
    Does this update also address the issues with the new MacBook Airs timing out?
     
  10. MacDownunder, Jul 11, 2013
    Last edited: Jul 11, 2013

    macrumors newbie

    MacDownunder

    Joined:
    Jun 26, 2006
    Location:
    Melbourne, Australia
    #10
    Mine did it too

    My 2009 iMac running 10.8.4 exhibited the missing base stations using APU 6.3, however our MBP 2008 running same OS didn't.:rolleyes:

    Searching inline found a solution that involves setting IPv6 to "Local Link only" this fixed it for me.:)

    Having said that have downloaded the new version hope it still works ;)
     
  11. macrumors 65816

    Joined:
    Apr 5, 2009
    Location:
    Kyoto, Japan
    #11
    Had the same issue, setting IPv6 to anything but "off" solved it. :cool:
     
  12. macrumors regular

    Joined:
    Oct 28, 2012
    #12
    It would be great if they added an option to see (log) the amount of monthly internet traffic.
     
  13. macrumors 68000

    Joined:
    Oct 23, 2003
    Location:
    Brunswick, MD
    #13
    Maybe this was for more complex setups?

    I know I recently had to set up a wireless network at a convention center for a show, and we strung multiple Airport Extremes (5th. generation models) around the place as "extenders" to the primary unit, to get enough signal coverage.

    I had some issues with the iOS utility not detecting all of them properly in that arrangement.... Generally, the units with ethernet cables wired between them would show up fine, but wireless extenders were hit and miss.

    I think I wound up using the utility on my Macbook Pro to get one of them configured when the iOS one on my phone just refused to see it. (After it was set up, I think it finally appears in the iOS utility though.)

    Anyway, I completely agree that Apple taking away advanced features stinks.... I believe the new ac routers don't even let you configure SNMP on them anymore.
     
  14. macrumors 603

    bedifferent

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Location:
    NY
    #14
    Had a similar issue extending just the 5GHz channel from a new Airport Extreme ac to last generations placed in our other media room. Running 10.9 as a developer on my Mac Pro cut any use of Airport Utility 5.6 (which I dragged and dropped into 10.8 and ran well). I tried the new OS X utility, frustrated I resorted to running ver. 5.6 on my HTPC Mac Mini which remedied any errors.

    I don't understand why Apple doesn't include an "Advanced" section; keep the app simple for general users while allowing advanced users improved control and settings (esp. important to the enterprise sect). Simple.
     
  15. macrumors G4

    Joined:
    Jan 5, 2006
    Location:
    Redondo Beach, California
    #15
    You can still use the older software on the older hardware

    I figure this may be the last Airport router I buy. They don't have much of a feture set any more. Not worth the price. It's really dumb of Apple to remove software based features that don't add to the manufacturing cost.
     
  16. macrumors regular

    HenryAZ

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Location:
    South Congress AZ
    #16
    SNMP, and syslog, and time server syncing, are all missing from Airport Utility 6.x. At least with the prior base stations, you can still use AU 5.6.x and configure these items. The new AC base stations are only configurable with AU 6.3.x. SNMP might still be there, but you cannot configure it anymore.
     
  17. macrumors 603

    bedifferent

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Location:
    NY
    #17
    It's a shame as I copied version 5.6 into Lion as it ran on 10.7 and 10.8 (cannot install it on 10.8 or 10.9). 10.9 won't even run the copied app. Tried running it with plists and other modifications, it is somehow code dependent (similar to Rosetta based apps in 10.7+).
     
  18. macrumors regular

    HenryAZ

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Location:
    South Congress AZ
    #18
    Have you tried 5.6.1 (the Snow Leopard version)? I have that running on 10.8.4. It won't install, but you can copy the app from a Snow Leopard install, or extract it from the install package. In either case, just rename it so it doesn't collide with the current version. I don't have 10.9 available to try it on.
     
  19. macrumors 603

    bedifferent

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Location:
    NY
    #19
    It works in 10.8, but 10.9 won't even run the same app. See the attached image for the app icon in 10.9. Bummer. The best I can recommend is filing bug reports for "UI" or functionality, and non-developers to email Apple with requesting for unsupported features in the current Airport Utility. (I've tried 5.6.1 as well) Thanks any ways, here's hoping it improves :)
     

    Attached Files:

  20. macrumors 6502a

    Titanium81

    Joined:
    Jun 23, 2011
    #20
    Me too! The "old" one works flawlessly! :)

    New is NOT always BETTER.
     

Share This Page