Anyone have dualx1900xt

Discussion in 'Mac Pro' started by digitaltrader, Sep 15, 2006.

  1. digitaltrader macrumors newbie

    Joined:
    Aug 22, 2006
    #1
    I have a single x1900xt and now have 3 monitors I need to power. Is it possible to combine NVIDIA cards and ATI or do I need to pruchase another x1900xt? Anyone have a similar configuration yet?
     
  2. Renovatio macrumors regular

    Renovatio

    Joined:
    Jul 21, 2006
    Location:
    Granger, IN; USA
    #2
    If I recall correctly, you can't have more than one x1900xt because it using the 16x PCI slot and there is only one 16x slot in the Mac Pro. I believe your only option would be to buy one of the NVIDIA cards.
     
  3. digitaltrader thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 22, 2006
    #3
    Is there possibly a cheaper ATI video card I could use to run the 2 smaller 20 inch monitors and then the x1900xt to power the 30 inch. I have read elsewhere that nvidia and ati cannot be combined.
     
  4. Spanky Deluxe macrumors 601

    Spanky Deluxe

    Joined:
    Mar 17, 2005
    Location:
    London, UK
    #4
    If there's enough space in the top PCIe slot then two ATI X1900s should work since you can set it up so that the slots have x16 x1 x1 x8 bandwidth and the x8 bandwidth would be enough. It might be slightly bandwidth limited but not that badly.
     
  5. digitaltrader thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 22, 2006
    #5
    Im surprised no one else has ran into a similar problem. Would it be better to run the 2 20inch of the 8x and the 30inch off the 16x or reversed.
     
  6. YoYoMa macrumors 6502

    Joined:
    Aug 3, 2006
    #6
    Does the Mac Pro motherboard have multiple places to plug the video card power cord up to?
     
  7. Spanky Deluxe macrumors 601

    Spanky Deluxe

    Joined:
    Mar 17, 2005
    Location:
    London, UK
    #7
    Yes, it has two power connectors for video cards. I'd run the 30" on the primary display (i.e. the x16 speed slot) and the other two in the x8 slot. Both cards should perform very similarly, I doubt the bandwidth difference will have much of a slowdown. You would, however, want your main display (the 30") powered by its own graphics card.
     
  8. studiox macrumors regular

    Joined:
    Aug 3, 2004
    Location:
    Stockholm / Sweden
    #8
    **** didn't know that. Now i need a cable for that i guess
     
  9. Pressure macrumors 68040

    Pressure

    Joined:
    May 30, 2006
    Location:
    Denmark
    #9
    The Mac Pro has 4 PCI-Express 16x slots.

    However, if other cards are inserted it will divide these amongst the used PCI-Express 16x slots e.g. if two PCI-Express graphic cards are inserted they both will be set to 8x and so forth. Thus dividing the available bandwidth between the cards.
     
  10. omfgninja macrumors member

    Joined:
    Aug 9, 2006
    #10
    uh....

    I might be wrong. But I thought there was some kinda utility that let us do the lane changes ourselves?
     
  11. Spanky Deluxe macrumors 601

    Spanky Deluxe

    Joined:
    Mar 17, 2005
    Location:
    London, UK
    #11
    What Pressure said was wrong. I believe there are a total of 26 PCIe lanes available which you can set up in various configurations.
     
  12. Neurorad macrumors newbie

    Joined:
    Aug 28, 2006
    #12
    Yes - But Windows . . ..

    I have two Apple XT1900 upgrade kits. Installing the second card can be hazardous - it is a tight fit for slot 3. Removing the adjacent SATA drives will help. The release tabs on the slot sockets can be easily broken off if you do not have good access - I have proven that.

    1. Yes, you can install two ATI cards, one in the 16 lane slot 1 position, and the other in either slot 2 or 3. It will not fit in slot 4. Slot 2 shares bandwith with slot 1 and can give you up to 8 lanes each. Slot 3 can give your 4 lanes at most for a card, but leaves slot 1 at 16 - probably the best if a secondary monitor is used on the slot 3 card. BUT - only the Mac OS works properly. Windows XP Pro get confused and the device manager has several additional unusable system components, including the 16 lane PCI express slot. Bootcamp 1.1.1 does not correct this. In Windows, you cannot properly activate a monitor on the second card or properly adjust to monitor attached to the slot 1 card. Not very useful. The grossly reduced bandwith of the second card in Mac OS X and the conflicts in Windows makes this useless for anyone who wants to boot into Windows.

    More info: http://developer.apple.com/document...l/HWtech_PCI/Articles/pci_implementation.html

    There is an application that helps manage the card settings called "Expansion Slot Utility" that appears after you add a card. It is in the /System/Library/CoreSerivces folder.

    2. You CAN run the ATI X19000XT in slot 1 and put a Nvidia 7300 in slot 4. Again, Mac OS X handles this without a problem, but - surprise - Windows chokes and cannot use both at the same time.

    Next, an RMA for the second card. Any suggestions from anyone??
     
  13. jroad macrumors member

    Joined:
    Mar 24, 2006
    #13
    So you say windows cannot use both at same time, does this mean windows will not boot/run? In other words, can you still use windows, but can only get it to use one card at a time such as the ATI x1900xt or will windows refuse to boot properly?

    Thanks for your insight because I am interested in a triple monitor setup.
     
  14. Neurorad macrumors newbie

    Joined:
    Aug 28, 2006
    #14
    Dual Cards

    Windows does boot. WIth two ATI cards, only one the slot 1 card is active (tested with only one monitor hooked to each). The resolution is too low and cannot be properly set. With an ATI and Nvidia card, I was able to boot into the ATI card on one monitor, again only is low resolutions. I reinstalled the Nvidia drivefr then windows would boot only to the Nvidia card,a lthough at decreased resolution. I did not try the Nvidia card in slots 2 or 3.
     
  15. jroad macrumors member

    Joined:
    Mar 24, 2006
    #15
    Thanks for the information. Regarding the ATI + Nvidia combination you have shown that in OS X you can use both cards with one monitor attached to each.

    In Bootcamp, it seems you have shown that in your setup:
    1) Windows will detect only one display at a time
    2) Resolution was very low

    My hope is that this is just a driver issue that can be sorted out. So, I have some additional questions if you (or anyone else with similar setup) could possibly answer.

    In XP, with both video cards installed:
    * Does the Device Manager properly recognize one or both cards?
    * In Display Properties->Settings:
    - is your display properly recognized?
    - are you able to fix your resolution problem with the slider?
    - does it show both displays, but one is disabled?
     
  16. Neurorad macrumors newbie

    Joined:
    Aug 28, 2006
    #16
    ATI and Nvidia

    With an ATI XT1900 in slot 1 connected to a 30" ACD and a Nvidia 7300 in slot 4 connected to a 23" ACD:

    -Only one monitor at a time was recognized. At first, only the 30" ACD connected to the ATI was seen, but a a low resolution. Moving the slider to a higher resoltion actually magnified the desktop! The resolution was not any greater. Very strange behavior. The Nviia card was not seen by Windows at this point.

    -I ran an Nvidia driver installer, which upon rebooting, only the 23" ACD connected to the Nvidia was active, also with low resolution similar to the ATI. The ATI card was not visible by Windows at this point.

    In summary, only one card at a time could be recognized and only at a low resolution.
     

Share This Page