Apple Releases Fix for NVIDIA Graphics Issue on New 15-Inch Retina MacBook Pro

Discussion in 'Mac Blog Discussion' started by MacRumors, Nov 7, 2013.

  1. macrumors bot

    MacRumors

    Joined:
    Apr 12, 2001
    #1
    [​IMG]


    Alongside today's release of a firmware update addressing keyboard and trackpad issues on Apple's new 13-inch Retina MacBook Pro, the company has released a separate firmware update for owners of the new 15-inch models. The 15-inch Retina MacBook Pro update addresses a separate issue related to performance of the discrete NVIDIA graphics included on higher-end models.

    [​IMG]
    The firmware update, which is 5.22 MB in size, can be downloaded either directly from Apple's support site or through the Software Update mechanism in the Mac App Store for users on affected machines.

    Article Link: Apple Releases Fix for NVIDIA Graphics Issue on New 15-Inch Retina MacBook Pro
     
  2. macrumors 6502a

    tuartboy

    Joined:
    May 10, 2005
    #2
    I have a terrible time waking my 15" rMBP after disconnecting from a Thunderbolt display. Here's hoping this helps.
     
  3. macrumors member

    Joined:
    Nov 21, 2003
    #3
    Maybe it'll fix the yellowish tint of some screens. :eek:
     
  4. macrumors 68040

    Watabou

    Joined:
    Feb 10, 2008
    Location:
    United States
    #4
    Hmm, not sure if I have that problem. I have no issues with my rMBP but eh, I guess the update won't hurt.
     
  5. macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 29, 2005
    Location:
    Texas
    #5
    That's not something a software update is going to be able to fix I'm afraid. How bad/noticeable is it? If it's bad take it back and get a replacement if you can or push for a new screen.
     
  6. macrumors 603

    rgarjr

    Joined:
    Apr 2, 2009
    Location:
    Los Angeles Area
  7. macrumors regular

    JorgeLomeli

    Joined:
    Nov 29, 2008
    Location:
    Monterrey, MEXICO
    #7
    Just did the update on my late 2013 15" rMBP and everything seems ok.

    Using GFXcardstatus, and it is also working fine, doing the switching flawless.
     

    Attached Files:

  8. macrumors newbie

    Joined:
    Jan 29, 2008
    #8
    Likewise, working between clamshell mode and notebook mode is temperamental at best.
     
  9. macrumors 6502a

    Joined:
    Aug 6, 2006
    Location:
    Birmingham, UK
    #9
    One thing I noticed, isn't this the iOS App Store logo, not OS X?

    [​IMG]
     
  10. macrumors 65816

    Joined:
    Sep 15, 2006
    #10
    I've had this issue with all my mbp's. The machine falls into a deep sleep if the machine is sleeping andI unplug the display. The solution is to open the lid and then unplug it and THEN close it. Such a hassle.
     
  11. macrumors 65816

    Joined:
    Apr 21, 2011
    #11
    OK, I've been asking this question yet no one has replied...do we know if there are two brands of screens like last years? Samsung and LG and everyone wanted the Samsung screen???
     
  12. macrumors 6502a

    Pakaku

    Joined:
    Aug 29, 2009
    #12
    Oh no you guys, iOS X confirmed :C
     
  13. macrumors 68030

    iSayuSay

    Joined:
    Feb 6, 2011
    #13
    It's been going on for a few years now. OSX slowly adopts things from iOS rather than the other way around.

    iOS tech has been increased significantly while OSX gets almost nothing. Mac days are numbered and eventually it'll be like iPod line. Slow development and sales will eventually declining too.
     
  14. macrumors newbie

    Joined:
    Nov 7, 2013
    #14
    Updated my 15". Restart was stuck on the grey Apple logo with a spinner. 30 mins on the phone with Apple Care, no restarts/resets would fix it.

    Now attempting Mavericks reinstall...and hoping for no data loss!!!
     
  15. macrumors newbie

    CaliAzian

    Joined:
    Jan 7, 2013
    Location:
    Arizona
    #15
    Interesting, I still had the OS X logo upon update.
     
  16. macrumors member

    Joined:
    Mar 11, 2011
    #16
    We had this with our first new 15" rMBP (we buy 2-3 13" a week but not many 15"). I tried everything including rebuild from another Mac's recovery partition over Thunderbolt cable, since the defective Mac's own recovery partition wouldn't get past Apple logo either. Nothing worked. Only Single User mode. I think it was a retina issue. It's been sent back for repair. Hopefully the firmware update will stop this breakage in future.
     
  17. macrumors member

    -Eden

    Joined:
    Nov 27, 2010
    #17
    Hurry up and release a fix for BootCamp Apple!!
     
  18. macrumors 6502a

    tuartboy

    Joined:
    May 10, 2005
    #18
    Post-update seems to actually be worse for me. I just connected back up to my display in clamshell and my rMBP rebooted. Sending the report to Apple in the hopes they get it right next time...
     
  19. macrumors newbie

    Joined:
    Apr 6, 2009
    Location:
    97222
    #19
    Funny the I don't have a NVIDIA card so why does my app store shows this as a update for me? 15" w/ Iris Pro chip.
     
  20. macrumors newbie

    Joined:
    Sep 21, 2012
    #20
    You're using custom icon pack for OS X, so the logo is custom too.

    No iOS X.
     
  21. macrumors 68000

    Joined:
    Oct 20, 2007
    #21
    Cheers for this. Took delivery of my new 15" the other day and hadn't got around to investigating such utilities.

    My last mbp was a late 08 15" which was a pain to switch gpu's on so I invariably used it's igpu. This is a big improvement to say the least. I'll use it in dynamic switching 90% of the time, but it's nice to have the option.
     
  22. macrumors G4

    daneoni

    Joined:
    Mar 24, 2006
    #22
    Pretty much.
     
  23. macrumors 68040

    Joined:
    Jan 15, 2008
    Location:
    Holocene Epoch
    #23
    Backups, people!
     
  24. macrumors 65816

    Joined:
    Apr 21, 2011
    #24
    Pretty much what?

    There are 2 types of displays in this gen?
     
  25. macrumors newbie

    Joined:
    Jan 25, 2013
    #25
    I know this isn't Apple Tech Support, but I'm seeing flickering in some random sections of my 2013 13" rMBP screen.

    I'm just wondering, should I return it and get another one or is this fixable by a patch?
     

Share This Page