ATV 3 Won't Update

Discussion in 'Apple TV and Home Theater' started by RealEyes, Dec 5, 2012.

  1. macrumors regular

    Joined:
    Jun 23, 2012
    #1
    Apple TV Won't update.

    It always says 'not successful'. Restart.

    Then I restart it and it says the same thing again.
     
  2. macrumors 6502

    shadow puppet

    Joined:
    Dec 2, 2012
    Location:
    4th padded cell on the right
    #2
    RealEyes, can you give us more information on your upgrade? Like what method you are using, including steps taken? Did you upgrade through ATV or via connecting through your computer and iTunes?
     
  3. macrumors 6502

    Joined:
    Oct 17, 2008
    #3
    Mine is the same. I gave up! My ATV3 is connected via ethernet, i have heard some opinions on here that if you try again, but join a wireless network (if you have one) it will work.
    Have not tried it myself yet...
     
  4. macrumors 6502a

    chenks

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Location:
    UK
    #4
    remove the power cable to 15 seconds or so.
    reconnect and try again
     
  5. macrumors demi-god

    mmomega

    Joined:
    Dec 30, 2009
    Location:
    DFW, TX
    #5
    There were problems with some aTV3 not being able to update over Ethernet and the fix was to get on a WiFi network and update.

    I was actually able to update over Ethernet just fine.
     
  6. macrumors 68000

    Joined:
    Oct 20, 2007
    #6
    I'm jealous, I wish I hadn't updated mine. Home sharing issues with iTunes 11 mean, right now, my ATV3 is a hunk of junk. I rolled back iTunes but, alas, ATV insists on iTunes 11 now :(

    A visit to Apple TV support forums reveals I'm far from alone.
     
  7. macrumors regular

    Joined:
    Sep 5, 2012
    #7
    I'm having this problem too, but my toddler daughter lost the physical remote that came with the AppleTV, so I use the Remote app. I can't configure the wifi with the ethernet plugged in, and I can't reach the AppleTV with the app when the ethernet is unplugged because obviously it is off the network then.

    Any ideas?
     
  8. macrumors regular

    Wolffie

    Joined:
    Sep 6, 2008
    #8
    Has anyone tried to connect to iTunes and a computer via USB mini cord?
    Then update from there?
     
  9. shadow puppet, Dec 6, 2012
    Last edited: Dec 6, 2012

    macrumors 6502

    shadow puppet

    Joined:
    Dec 2, 2012
    Location:
    4th padded cell on the right
    #9
    Wolffie, I have. But one thing I recently read was to be sure and use a mini USB that's made for data transfer. Some have reported problems when using whatever mini USB they have on hand & if not made to handle data transfer, problems have occurred.

    If you go this route, be sure your ATV is disconnected from the TV and anything else first. Plug the mini USB first into your computer, then the ATV. Otherwise the ATV won't appear in iTunes.

    EDIT to drop need of power cable as per chenks reply below.
     
  10. macrumors 6502a

    chenks

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Location:
    UK
    #10
    no power is required when connecting to itunes via USB.
    you also can't connect the USB whilst an HDMI cable is cable, so no chance of connecting the USB whilst it is still connected to the TV.
     
  11. macrumors 6502

    shadow puppet

    Joined:
    Dec 2, 2012
    Location:
    4th padded cell on the right
    #11
    Thanks chenks, good to know. I didn't connect my HDMI cable though. I plugged in the power cable as that was listed in the instructions I found but appreciate knowing it's not needed. Thanks again.
     
  12. PaulKemp, Dec 7, 2012
    Last edited: Dec 7, 2012

    macrumors 6502

    Joined:
    Jun 2, 2009
    Location:
    Norway
    #12
    Had the same issue on ethernet, unplugged (my WIFI was setup earlier) updated and it worked!

    Great work by apple btw, a update that doenst work over ethernet! :eek:
     
  13. macrumors 6502a

    chenks

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Location:
    UK
    #13
    maybe it didn't work for you, but it worked fine for me over ethernet on my 2 ATV3's.
     
  14. macrumors member

    StumpyBloke

    Joined:
    Apr 21, 2012
    Location:
    England
    #14
    Didn't work for me either on wired connection. Reading the many posts here, it didn't work for countless others over Ethernet. A shambolic update even by Apple's standards!
     
  15. macrumors regular

    OddyOh

    Joined:
    Nov 29, 2005
    Location:
    Regina, SK, Canada
    #15
    Yeah, brutal experience with this. It's been 10 minutes, and the 'preparing' progress bar isn't even halfway.
    Apple's quality control has fallen off a cliff. #
     
  16. macrumors 68020

    Joined:
    Mar 15, 2012
    #16
    Some people have commented that they let their's go overnight and it was ready the next morning. So don't bail unless you are 100% sure.
     
  17. macrumors 6502

    Joined:
    Jun 2, 2009
    Location:
    Norway
    #17
    It didnt work for me over ethernet (quickly over wired) and countless others. A networked device update - not working over the preferred network connection? That is bad. And I've done the other update(s) over the same wired connection.
     
  18. macrumors regular

    OddyOh

    Joined:
    Nov 29, 2005
    Location:
    Regina, SK, Canada
    #18
    Ok, got it to work. I yanked the cables out, the 'preparing' progress bar had stopped altogether for several minutes.
    I then tried updating through iTunes, no dice, it wouldn't show up, or I don't know where to look.
    Plugged it back into the TV and Ethernet, tried the update again...then it went much faster...5 mins or so.
    Is this what we can expect from the real Apple television in the coming years?
    Anyway, works now! Rented The Dark Knights Rises. Hope everyone else can get theirs going.
     
  19. cww
    macrumors newbie

    Joined:
    Jun 3, 2011
    #19
    Tried this, didn't work. Updating over WiFi did np though
     
  20. macrumors regular

    Joined:
    Oct 18, 2011
    Location:
    Atlanta+35 miles
    #20
    Wow, reading all of these posts and considering my bad luck in the past with updates for my ATV3's makes me want to start looking at non-Apple products for future considerations.

    Maybe next we'll start hearing about apologies for ATV (a la Maps), then some Apple firings. :D
     
  21. macrumors newbie

    Joined:
    Jan 6, 2013
    #21
    I can confirm that the WiFi-only update method did work on my ATV3. I now have version 5.1.1.

    I had the same issue where it wouldn't get past step #1 of the update process.

    Thanx to those who suggested this work-around!

    JonnyBB1
    Sunny San Diego
     
  22. macrumors newbie

    Joined:
    Dec 26, 2012
    Location:
    Nowhere, Nebraska
    #22
    I picked up a refurb unit before Christmas and it updated while being connected with the ethernet without any problems. I am not sure how long it took but it was fine an hour or so after the update started.
     
  23. macrumors 604

    Joined:
    Mar 26, 2008
    Location:
    West Suburban Boston Ma
    #23
    Having same trouble with brand new ATV from Apple store. connecting via wired ethernet - I went to a lot of trouble to drag a cable from my router to the basement and back up to the living room where the ATV sits. Seemed to be working...next morning after waking it said "update available"...tried it..got to "update not successful".. Don't know if the Genius will even look at it - tried the make appointment area on the apple local store genius schedule..they don't even have an entry for apple Tv...have Mac...iPod..iPhone..iPad but no Apple TV....does the genius bar service the ATVs? or do I have to return it and buy a new one?

    The ATV does seem to be working, but if I can't do a software update I want to find out before my return window closes. Poking around via menus, it says "activation failed (skipped)", so perhaps that's the problem, but I see no way to go back to activation, so maybe I should just return it.

    First time I've had an apple product that was such a mess.
     
  24. macrumors 6502a

    BigDukeSix

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Location:
    34.6700N 118.1590W
    #24
    I have not tried to update mine to this recent one at all. But, I take it that the chance for the best success is to connect it via an ethernet cable and then do the update?
     
  25. macrumors 604

    Joined:
    Mar 26, 2008
    Location:
    West Suburban Boston Ma
    #25
    From other suggestions, I unplugged everything, then reconnected via wireless...rebooted...enabled wifi...and the update went fine. No idea why it would only work on wifi.

    Still complains about Activation failed (skipped) but couldn't find any way to fix that, but it doesn't seem to hurt anything.
     

Share This Page