Can Activity Monitor Page Ins/Out , More Memory?

Discussion in 'Buying Tips and Advice' started by Flynnstone, Jul 10, 2006.

  1. Flynnstone macrumors 65816

    Flynnstone

    Joined:
    Feb 25, 2003
    Location:
    Cold beer land
    #1
    Hi Y'all,
    Can Activity monitor's Page ins/outs tell/signify that you need more memory?

    When I switch users, there is a lot of disk activity. Once the activity subsides, the computer is usable. I think I need more RAM.
    I presently have 1 G in a single proc PowerMac G5.

    Top reports :
    Processes: 163 total, 3 running, 160 sleeping... 605 threads 22:08:43
    Load Avg: 1.12, 0.48, 0.37 CPU usage: 19.9% user, 26.9% sys, 53.2% idle
    SharedLibs: num = 234, resident = 42.3M code, 4.63M data, 6.21M LinkEdit
    MemRegions: num = 33144, resident = 370M + 23.5M private, 161M shared
    PhysMem: 150M wired, 372M active, 305M inactive, 827M used, 196M free
    VM: 14.9G + 152M 779865(0) pageins, 1033305(0) pageouts

    Uptime is 6 days.
     
  2. WildCowboy Administrator/Editor

    WildCowboy

    Staff Member

    Joined:
    Jan 20, 2005
    #2
    Your page outs are higher than your page ins...you could definitely use some more RAM.
     
  3. bradc macrumors 6502

    Joined:
    Mar 17, 2006
    Location:
    Canader eh
    #3
    You said it! More RAM will definitely help as it won't have to write to the hard drive.
     
  4. Flynnstone thread starter macrumors 65816

    Flynnstone

    Joined:
    Feb 25, 2003
    Location:
    Cold beer land
  5. bousozoku Moderator emeritus

    Joined:
    Jun 25, 2002
    Location:
    Gone but not forgotten.
    #5
    It would help but it looks like you need a minimum of 4 GB until it will run really smoothly. Thank goodness your hard drive is quick.
     
  6. Abstract macrumors Penryn

    Abstract

    Joined:
    Dec 27, 2002
    Location:
    Location Location Location
    #6
    1 Million pageouts in 6 days? That's crazy.


    Get another 2 GBs, minimum.
     

Share This Page