Can Apple TV Remote Control a TV?

Discussion in 'Apple TV and Home Theater' started by GarrettL1979, Mar 11, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. GarrettL1979, Mar 11, 2013
    Last edited: Mar 11, 2013

    GarrettL1979 macrumors 6502

    Joined:
    Feb 15, 2012
    #1
    We are getting close to cutting the cord, and one of our TVs will only have an ATV3 connected to it. Is it possible to use the ATV remote to power on/off our Samsung TV and adjust its volume? That's all we really need!
     
  2. mic j macrumors 68020

    Joined:
    Mar 15, 2012
    #2
    Nope.
     
  3. GarrettL1979 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Feb 15, 2012
    #3
    That's a shame.
     
  4. FreakinEurekan macrumors 68030

    FreakinEurekan

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Location:
    Eureka Springs, Arkansas
    #4
    Not exactly, however you can probably use your TV's remote to control the Apple TV. See this article:

    http://www.tuaw.com/2012/03/30/how-to-control-apple-tv-with-a-third-party-remote/
     
  5. heisenberg123 macrumors 603

    heisenberg123

    Joined:
    Oct 31, 2010
    Location:
    Hamilton, Ontario
    #5


    its a horrible remote, get a logitech harmony and it will be the only remote you will ever need
     
  6. GarrettL1979 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Feb 15, 2012
    #6
    I have a Harmony for our more complicated media setup. I think it would definitely be overkill in this particular instance though. Oh well.

    ----------

    That's not a bad idea. Thanks!
     
  7. applemike68 macrumors regular

    Joined:
    Mar 18, 2011
    #7
    Learning my new panasonic remote worked great except for the menu button, other than that thanks for the tip
     
  8. haxrnick macrumors 6502

    haxrnick

    Joined:
    Aug 4, 2011
    Location:
    Seattle
    #8
    I had the same issue. Realized I already had AV1 setup for something else. I just deleted it and used AV2 and it worked flawlessly.
     
  9. Amazing Iceman macrumors 68040

    Amazing Iceman

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Location:
    Florida, U.S.A.
    #9
    I remember hearing at the Apple Event that it was going to be possible to control the TV power and Volume.
    Perhaps, not as a Universal Remote, but instead using some special functionality built into the HDMI-ARC port.
    Modern sets should have such port.

    See this link for more information: http://www.digitaltrends.com/home-theater/hdmi-arc-explained-works-care/
     
  10. mattopotamus macrumors G4

    mattopotamus

    Joined:
    Jun 12, 2012
    #10
    ARC is just "Audio Return Channel". I think what you mean is CEC. That will basically make it so if you turn the ATV on, the input will change to the ATV input and also power on the TV. Not sure if it has CEC, but I think that is what you mean.
     
  11. waw74 macrumors 68030

    Joined:
    May 27, 2008
    #11
    this post is from 2 1/2 years ago.
    so the remote it mentions, is a no.
     
  12. Amazing Iceman macrumors 68040

    Amazing Iceman

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Location:
    Florida, U.S.A.
    #12
    Lol! Thank you for pointing that 'small detail' out. I just saw the thread in a rush and didn't check on the date. The topic seemed very up to date at that moment.
     
  13. Amazing Iceman macrumors 68040

    Amazing Iceman

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Location:
    Florida, U.S.A.
    #13
    Probably... All I can say is that it the capability was mentioned at the event last Wednesday.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page