Can I Use Panther Restore Discs To Install Classic On Tiger?

Discussion in 'Mac Apps and Mac App Store' started by Redline13, Oct 2, 2005.

  1. Redline13 macrumors 6502

    Joined:
    Feb 20, 2004
    #1
    Hello. Here is my situation. A couple of years ago I bought a 12 Inch 1Ghz Powerbook. I had some problems with it and it was replaced under warranty with a 12 Inch 1.5Ghz Powerbook. When I got the newer Powerbook all i got was the newer computer and I kept all the old accessories such as the powercord and Panther restore discs. I have never had a reason to use classic until recently. I can't use my Panther discs to install classic throught the front door so I was going to try and use Pacifist to extract it. Can I do this? What exactly do I look for on the disc? Can anyone offer any help?
     
  2. Sedulous macrumors 68000

    Sedulous

    Joined:
    Dec 10, 2002
    #2
    While I can certainly be wrong about this, I don't believe Panther includes Classic. Assuming this correct, I am not sure where you can pick up a copy of OS 9.2.

    Ah, I see what you might be meaning - You are talking about using one of the additional software discs? This link might be helpful.
     
  3. mrichmon macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 17, 2003
    #3
    With my Powerbook, Classic was installed from the extra applications disc that came with my powerbook. Classic was not installed as part of the OS X install.

    When I upgraded to Tiger I wiped my drive and did a clean install of Tiger.
    Under Tiger there were some problems running the applications installer since it would crash on startup. I think I ended up booting to an external disk that had 10.3 installed, installing a clean version of Classic and copying the classic folder to the Tiger disk. I know that I now have a zip file containing a clean classic install which I unzip on machines when I need to install classic.
     
  4. Redline13 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Feb 20, 2004
    #4
    Okay. I give up. I can't seem to find a classic install package on my Panther restore disc. Can I install classic from a os 9 install cd?
     
  5. Mitthrawnuruodo Moderator emeritus

    Mitthrawnuruodo

    Joined:
    Mar 10, 2004
    Location:
    Bergen, Norway
    #5
    Don't give up. :)

    You can use the original Panter System Restore disks to install Classic on Tiger. That's what I did on my iBook.

    Just use the first restore CD, and just deselect everything except Mac OS 9 when asked:

    [​IMG]
     
  6. Redline13 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Feb 20, 2004
    #6
    Well I wish it was that simple. I have a system restore disc from my old rev. B powerbook. It was relaced by Apple under warranty with a rev. D. When I try to use my system restore disc I get an error message stating that the disc is not compatible with this computer. This is why I am trying, unsucessfully, to use pacifist to extract classic. I just can't find it.
     
  7. Dr. No macrumors regular

    Joined:
    Sep 13, 2003
    #7
    Classic is sometimes located on the "Apple Hardware Test" CD. Just put it in, and look for the installer. You don't even have to boot from the CD.
     
  8. Sedulous macrumors 68000

    Sedulous

    Joined:
    Dec 10, 2002
    #8
    Yeah, as far as I know, you don't even really need to install classic... I think you just might be able to simply drag an OS 9 system folder to wherever you want.
     
  9. Redline13 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Feb 20, 2004
    #9
    It's all one cd. The software install and restore cd has the hardware test on it
     
  10. MisterMe macrumors G4

    MisterMe

    Joined:
    Jul 17, 2002
    Location:
    USA
    #10
    This is true.
     
  11. Redline13 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Feb 20, 2004
    #11
    I am a little out of it having never used a Mac with OS 9. Can I get an OS 9 system folder from and OS 9 install disc? 9.1 or later correct?
     
  12. MisterMe macrumors G4

    MisterMe

    Joined:
    Jul 17, 2002
    Location:
    USA
    #12
    I think not. The MacOS 9 installation CD needs to boot your Mac. If your computer can boot into MacOS 9, you are OK. However, if it cannot boot MacOS 9, then you have two options. The preferred option is to install MacOS 9 from the System Restore disk that shipped with your computer. The second option is to copy an installation from another installation onto your computer. You may copy the installation over an electronic network or you may use SneakerNet with a disk large enough to hold your MacOS 9 System Folder and Applications (MacOS 9) folder. A CD-R/RW, 750 MB Zip disk, or 1 GB flash drive will be more than up to the job.
     
  13. Redline13 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Feb 20, 2004
    #13
    I double give up. I am going to try and find someone selling a system restore disc.
     
  14. Sedulous macrumors 68000

    Sedulous

    Joined:
    Dec 10, 2002
    #14
    Yeah, at this point... why doesn't apple allow downloads of a classic installer? I seem to recall a point when you could get other EOL OSs. Nobody is going to buy it.
     
  15. nagromme macrumors G5

    nagromme

    Joined:
    May 2, 2002
    #15
    I was told Classic was an optional install off the Tiger DVD, needing no other discs. Not true?
     
  16. Redline13 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Feb 20, 2004
    #16
    It's my understanding that it's an optional install off the restore disc that ships with new Macs but not the retail version of Tiger.
     
  17. nagromme macrumors G5

    nagromme

    Joined:
    May 2, 2002
    #17
    Got it. I'll install retail Tiger, but use my original Panther disc to install Classic. Thanks.
     
  18. Dale Cooper macrumors regular

    Dale Cooper

    Joined:
    Sep 20, 2005
    #18
    It can be done. On the install disc there is a hidden folder containing a "Classic Disc Image". Mount it, copy the contents to your HD and voila... It should be working.
     
  19. Chundles macrumors G4

    Chundles

    Joined:
    Jul 4, 2005
    #19
    I used the restore disc marked "Apple Hardware Test and other Software" to install Classic on my iBook after I upgraded it to Tiger. Worked fine.
     
  20. MacFan26 macrumors 65816

    MacFan26

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Location:
    San Francisco, California
    #20
    I have a "System Folder" on my powerbook that was used fine with Classic on my old powerbook. But when it was copied to my knew one, it won't recognize this as a startup disk and Classic isn't installed (both were running Tiger). Is there a quick fix for this? Or do I have to install Classic? (I left my restore cd in another city and can't get at it right now, lol)
     
  21. mrichmon macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 17, 2003
    #21
    If you are trying to boot a new powerbook into OS 9 directly this will not work. The last powerbooks that successfully booted OS 9 were the last titanium powerbooks. (Maybe the first of the AlBooks.).

    I've never had success copying a "System Folder" from one machine to another. I have however been able to zip up a System Folder by right clicking (control-clicking) and making an archive of the folder. If you then unzip the folder on the new machine then open the Classic preferences pane and let it search for the classic folder you should be fine.

    I've done this a couple of times to copy a clean install of classic onto Tiger since my powerbook came with OS X 10.3 and the classic installer will not run under Tiger. So now I keep an archive of the clean classic install lying around for future versions of OS X.
     
  22. MacFan26 macrumors 65816

    MacFan26

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Location:
    San Francisco, California
    #22
    I managed to get it to work by copying the system folder off of an install CD on another computer I wanted to add classic to, but my powerbook still isn't working. The startup window for classic will show up but the bar won't progress.

    And yeah, it sucks that the new ones won't boot in 9. If they'll still run classic, why did they have to cut off startup abilities? Oh well. Another reason why I miss my titanium :( I'll have to fix it one day.
     
  23. mrichmon macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 17, 2003
    #23
    Have you tried holding down the space bar while starting classic to disable classic extensions? It's possible that one of the extensions you have installed in classic is failing.
     
  24. MacFan26 macrumors 65816

    MacFan26

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Location:
    San Francisco, California
    #24
    Yeah, I tried that by the space bar and by turning off extensions via the "advanced" tab in the system prefs. I think it's just not even getting that far, there's no gray screen or happy mac. Just this:

    [​IMG]
     
  25. Nermal Moderator

    Nermal

    Staff Member

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Location:
    New Zealand
    #25
    How come you have a US English restore CD when you're in Norway? :confused:
     

Share This Page