Could my G3 iBook 128Mb run Tiger (if I put more RAM in?)

Discussion in 'PowerPC Macs' started by carl201167, May 31, 2005.

  1. macrumors regular

    Joined:
    May 31, 2005
    Location:
    London, UK
    #1
    If so, is it easy to put additional memory in?

    I'm a newcomer to Macs and appreciate any help. Thanks
     
  2. macrumors 65816

    James Philp

    Joined:
    Mar 5, 2005
    Location:
    Oxford/London
    #2
    Maybe.
    More Specs?

    My PB G3 500 Pismo 384MB RAM 8MB VRAM 12GB HD runs it ok-good, last night had a barney, but ok with a quick re-start.
     
  3. macrumors 6502

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Location:
    Olde Englande
    #3
    And mine is pretty good too.

    Putting memory in is easy. There are guides on Apple's site, but basically you just unlock and lift up the keyboard, undo 2 screws, pop up the RAM shield and click in the chip. Takes a few minutes.

    As James said, you need to tell us a bit more about your iBook though. Click on the blue apple at top left and then on 'About This Mac' and tell us the processor speed.
     
  4. macrumors 68020

    Chrispy

    Joined:
    Dec 27, 2004
    Location:
    Avon, IN
    #4
    I'm running panther on the iBook in my sig and I have no problems. I would put Tiger on it but the lappy has no DVD-ROM to install it. With more ram I would imagine you would be just fine as long as it is 500MHz model or faster.
     
  5. macrumors 6502

    Joined:
    Feb 3, 2005
    #5
    I put tiger on my brothers G3 Powermac, it is a 400MHZ and has 640megs of RAM and it runs it just fine.

    trout
     
  6. macrumors 68000

    mklos

    Joined:
    Dec 4, 2002
    Location:
    My house!
    #6
    I put Tiger on my Mom's 233 MHz iMac G3 with 256MB of RAM and it runs pretty good. A little slow on startup, but it runs the basics just fine. She can run Safari, Mail, MS Word, iPhoto, etc without any problems at all.

    My brothers 333 MHz iMac with 256MB is also running Tiger without any problems.

    I had to use an external FW Case to install Tiger from my iMac G5 because neither has a DVD ROM drive. That would be another thing to consider as well unless you want to send in your Tiger installation DVD for CDs and pay AGAIN! I think thats a little rediculuous that Apple makes you pay twice for the CD version of Tiger. They have just make Tiger with CDs and a DVD in the box like they do iLife IMO.
     
  7. thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 31, 2005
    Location:
    London, UK
    #7
    I've done the "About this Mac" thing and it says:

    version 10.1
    memory 128Mb
    Processor PowerPC G3

    I don't know how to find the clock speed if that's important?

    Thanks again
     
  8. macrumors 6502a

    Jschultz

    Joined:
    Mar 14, 2005
    Location:
    Chicago, IL
    #8
    Well, we could use deductive reasoning to find your cpu speed!

    Tell us, is it a combo drive (CDRW/DVD) or CDROM?

    And, being that the OS is 10.1, that would mean it was an early iBook. My first iBook purchased was in May 2001, and it was a 500 mhz/96 mb ram/10 gig hdd. What size is the hard drive? Im going to say your iBook has either 500 or 600 mhz.
     
  9. macrumors regular

    Joined:
    Dec 14, 2003
    Location:
    a very kiwi place
    #9
    Tiger runs well on my wife's ibook, a G3 500Mhz with 640 MB ram.
     
  10. thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 31, 2005
    Location:
    London, UK
    #10
    Thanks again for your help everyone.

    It's definitely got a DVD drive. I'll check drive size tonight when I get home.

    So is the thinking that, if it's 500MHz I should be fine? Is there no way of telling processor speed in 10.1?
     
  11. thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 31, 2005
    Location:
    London, UK
    #11
    it's got a 20 Gb hard drive

    So... and sorry for the multiple postings, what processor speed do you think I have (or how do I find out?)

    Thanks
     
  12. macrumors 601

    Plymouthbreezer

    Joined:
    Feb 27, 2005
    Location:
    Massachusetts
  13. macrumors 601

    ITASOR

    Joined:
    Mar 20, 2005
    Location:
    Oneida, NY
    #13
    Apple menu....About this Mac...that should tell you!
     
  14. thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 31, 2005
    Location:
    London, UK
    #14
    apple menu... about this mac... doesn't show processor speed in 10.1

    so if it's likely I've at least a 500MHz machine, I should be ok to buy more memory and install tiger?

    would srill appreciate a way to confirm processor speed

    cheers
     
  15. macrumors 601

    ftaok

    Joined:
    Jan 23, 2002
    Location:
    East Coast
    #15
    Carl,

    You've got a 500 or 600 iBook. Go to "About this Mac", then click on the button that says "more info" or something. It'll run System Profile, which should tell you everything you need to know.

    Now, back to the original question.

    A 500mhz iBook will handle Tiger with no problems, as long as you have RAM. Get a 512 stick to bring it up to 640MB (or 576MB if you have a base iBook). Going from 10.1 to 10.4 will bring speed improvements.

    I went from 10.2.8 to 10.4 and noticed that everything goes faster. How refreshing for an OS to actually get faster with age.
     
  16. thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 31, 2005
    Location:
    London, UK
    #16
    Thanks ftaok

    In 10.1, there isn't an option to click "more info" so I still don't know how to confirm processor speed

    But - given it appears I have a 500 or 600MHz machine, I'll just order the memory and be done with it! Thanks
     
  17. macrumors 601

    ftaok

    Joined:
    Jan 23, 2002
    Location:
    East Coast
    #17
    Then try digging into the Utilities folder for an app called System Profiler or something like that. It'll take a few minutes for the app to scan the system, but you'll get all sorts of info about your system that you may not have known otherwise.
     
  18. macrumors Penryn

    Abstract

    Joined:
    Dec 27, 2002
    Location:
    Location Location
    #18
    Doesn't matter what the proc is. An assumption of 500MHz G3 is pretty good as we know its an iBook with 10.1.

    While we also know he will need more RAM, the important thing to know about his system, IMO, is that 20GB Hard-drive. He'll need a lot of free space on that HD if he's going to install Tiger and have 4 GB of extra space.

    How much hard-drive space do you have remaining on your hard-drive?

    Go into the Utilities folder in Finder and try to find any application that might tell us about your system's profile or hardware configuration. I honestly can't remember that far back to be able to help you.
     
  19. macrumors 6502a

    JD92

    Joined:
    Apr 14, 2005
    #19
    Tiger is also running fine on my 400hz G3 w/576mb RAM iMac

    (A little off topic): When you install Tiger, it'll give you a lot of language packs which you don't need, so download Monolingual to give you some space back, it gave me an extra 750mb! http://www.macupdate.com/info.php/id/7758
     
  20. macrumors 68030

    slooksterPSV

    Joined:
    Apr 17, 2004
    Location:
    Nowheresville
  21. thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 31, 2005
    Location:
    London, UK
    #21
    Hurrah. Ran the system profiler and it's a 600MHz machine with 12Gb free of the 20Gb drive
     
  22. macrumors 68000

    shadowmoses

    Joined:
    Mar 6, 2005
    #22
    add another 256 or even better 512 and tiger will run nicely.
     

Share This Page