DNS Question

Discussion in 'Mac Help/Tips' started by j763, May 19, 2002.

  1. j763 macrumors 6502a

    Joined:
    Nov 25, 2001
    Location:
    Champaign, IL, USA
    #1
    Hey,

    On my school's (regretably wintel) network, I've got Apache Web Server running on my mac just to piss our Wintel IT Services ppl off :D I host DivX movies and other stuff that circulates around our school's SMB with *a lot* faster transfer speeds than SMB... Other students visit my site often but it's hard for them to remember 10.1.15.165 I'm wondering whether over the network I can set up a domain or something which other students can just put into their browser and it redirects to my IP... Is this possible???? All of the students here have the school's proxy in their lan settings -- just thought i'd provide that info if that makes a difference somehow...

    Any advice much appreciated.


    j763
     
  2. firewire2001 macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 2, 2002
    Location:
    Hong Kong
    #2
    if your ip at school is static and real you can create a sub-domain for free at a number of places.

    a "real" ip is an ip address that can be accessed from outside your school.. ie at your house.

    if this is the case, you can go to a place like www.dyndns.biz and create an account. after doing this you create a subdomain under "static ip" and you have to type in ypour ip address and all.. the result is a domain ... like http://ishkabibble.dyndns.biz -- which is my subdomain from dyndns... you can also choose from a variety of domains like .dyndns.org, etc... youll see when you go there

    good luck! :)
     
  3. blackpeter macrumors 6502a

    Joined:
    Aug 14, 2001
    #3
    Might be a newbie question, but sue me. How can I play Divx movies on my Mac?
     
  4. Hemingray macrumors 68030

    Hemingray

    Joined:
    Jan 9, 2002
    Location:
    Ha ha haaa!
    #4
  5. j763 thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Nov 25, 2001
    Location:
    Champaign, IL, USA
    #5
    Thanks for that, firewire2001... I was wondering more whether I could run a domain internally on the network, but that dyndns info helps a lot. If someone does know whether you can run a domain on a network, please post or email (j763@mac.com)
     
  6. szark macrumors 68030

    szark

    Joined:
    May 14, 2002
    Location:
    Arid-Zone-A
    #6
    Re: DNS Question

    This should be possible, but it would require you to setup your computer as a DNS server, and have the users place your IP address in their network setup as a DNS server.

    The dyndns solution seems like it would work -- even on a "non-real" IP address (which yours is -- 10.x.x.x is for intranet use only)

    Probably easier just to give out the IP address -- after all, they only need to remember it once and can simply bookmark the site in their browser...

    (someday I'll get a sig :D )
     
  7. irmongoose macrumors 68030

    irmongoose

    Joined:
    Dec 3, 2001
    Location:
    Sometimes Tokyo, sometimes California
    #7
    if you want some more choices for the address, you can go to www.no-ip.com

    they have one good one which I'm considering using... sytes.net i think.

    well, just some extra info...




    irmongoose
     
  8. Ensign Paris macrumors 68000

    Ensign Paris

    Joined:
    Nov 4, 2001
    Location:
    Europe
    #8

Share This Page