do standard macbooks come with enough RAM?

Discussion in 'Buying Tips and Advice' started by miles01110, Jul 24, 2006.

  1. miles01110 macrumors Core

    miles01110

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Location:
    The Ivory Tower (I'm not coming down)
    #1
    or should I go up to 1 GB immediately with BTO?
     
  2. xfiftyfour macrumors 68030

    xfiftyfour

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Location:
    Clemson, SC
    #2
    most people prefer to up their RAM to at least a gig - OS X loves RAM, and you'll see a huge difference.

    I would probably suggest, though, to go third party for your RAM (OWC, Datamem, Newegg, etc) and install it yourself. The new macbooks make this very easy to do, and you'll save yourself quite a bit of money.
     
  3. aristobrat macrumors G4

    Joined:
    Oct 14, 2005
    #3
    Ditto to what xfiftyfour said.

    I personally don't think that 512MB cuts it, and it's easy enough to do the upgrade yourself. :)
     
  4. miles01110 thread starter macrumors Core

    miles01110

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Location:
    The Ivory Tower (I'm not coming down)
    #4
    thanks! I will upgrade myself then...saves me shipping time.
     
  5. zap2 macrumors 604

    zap2

    Joined:
    Mar 8, 2005
    Location:
    Washington D.C
    #5
    No.. The need at least 1Gb to help cover the IIG.... the should ship with 1Gb, as should Mac Mini and the 899 iMac*edu*. The iMac with out IIG, MacBook Pro and PowerMac do better with ony 512Mbs becase a) the fast computer all around b) have a GPU with its only RAM
     
  6. milo macrumors 604

    Joined:
    Sep 23, 2003
    #6
    You absolutely should go to at least a gig. 512 just doesn't cut it, Apple needs to up this ASAP for ALL models.
     
  7. ITASOR macrumors 601

    ITASOR

    Joined:
    Mar 20, 2005
    Location:
    Oneida, NY
    #7
    You should order it with 512MB RAM and buy the extra ram yourself at datamem.com in order to save money. :)
     
  8. QCassidy352 macrumors G3

    QCassidy352

    Joined:
    Mar 20, 2003
    Location:
    Bay Area
    #8
    I agree - going up to 1 GB is pretty much required, especially with integrated graphics and rosetta. I don't think you'll save that much money by buying 3rd party RAM, will you? Isn't the upgrade only $100 at apple, which is about what it would cost 3rd party? The 2 GB upgrade is where apple really gouges you...
     
  9. dukebound85 macrumors P6

    dukebound85

    Joined:
    Jul 17, 2005
    Location:
    5045 feet above sea level
    #9
    512 is not thaaaaat bad in my opinion. Sure more would be nice but 512 is definilty usable. And by usuable I don't mean painfully slow
     
  10. slackersonly macrumors 6502a

    slackersonly

    Joined:
    Apr 13, 2006
    #10
    depends on what you want to do.
    i think it is ironic that the mac/pc adds make fun of the pc "bundled" software of calculator and clock but then releases a mac standard with 512mb which is just enough to run calculaor and clock under osx.
    get 1gb extra and you will be lovin life. :rolleyes:
     
  11. miles01110 thread starter macrumors Core

    miles01110

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Location:
    The Ivory Tower (I'm not coming down)
    #11
    Do the slots have to be symmetric? Meaning, if I buy a 1 GB stick, can I leave the standard 256 MB in the other slot for a total of 1.2 GB of RAM?
     
  12. lcseds macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 20, 2006
    Location:
    NC, USA
    #12
    Yes, you can add just one 1GB stick for a total of 1.25GB. This is probably the smartest configuration. Down the road, if you think you need it, buy a second module. I think 1.25G is ideal, with 2.0G being overkill in most cases (but there are exceptions).
     
  13. benthewraith macrumors 68040

    benthewraith

    Joined:
    May 27, 2006
    Location:
    Miami, FL
    #13
    For the macbook, no, because of sharing of RAM with the graphics. With the Macbook Pro, I notice iWork lags while typing documents and the more text on screen the slower it lags. :(

    2 GB, I'm getting that for my birthday, and ordering it from OWC. :D

    Now, just curious, is EconoRAM any good, or should I definitely get the OWC?
     
  14. milo macrumors 604

    Joined:
    Sep 23, 2003
    #14
    Not in my experience. With 512 my mini is painfully slow, I assume the MB runs the same way.

    You might be OK if you only run one app at a time or never use rosetta or have tiny iPhoto and iTunes libraries. But it's so easy to exceed 512, I wouldn't ever want to run with that.

    Sure, but that's mostly because of rosetta. When you're doing hardware emulation, it will use more resources. If it makes you feel any better, once Vista ships, most PC users will probably want a gig (or more) as well.
     
  15. FleurDuMal macrumors 68000

    FleurDuMal

    Joined:
    May 31, 2006
    Location:
    London Town
    #15
    I actually didn't have that much of a problem with 512mb. If all you're going to do is surf the web, use basic office applications, and have a few songs, then 512mb should be OK.

    However, I only put on my huge iTunes library and iPhoto and other big apps after I put 2GB in, so I never really pushed 512mb to the limits. I'm also quite good at actually closing apps when I've finished with them (that's what being a Windows user does to you). Even with 2GB I still get the beachball for a couple of seconds when I load up iTunes.
     
  16. blackbook macrumors newbie

    Joined:
    Jul 25, 2006
    #16
    if i was to do a fair share of video editing in FCE 3.5, should i get the one GB stick to have a total of 1.25 GB (which would be easier on my wallet) or go all the way to 2 GB??
     
  17. sunfast macrumors 68020

    sunfast

    Joined:
    Oct 14, 2005
    Location:
    London
    #17
    Was painfully slow on my MB too. Got 1.25GB in at the moment which will be 2GB when I can afford it. I don't really think 512MB is enough to run the things that come with the MB properly - iLife certainly felt slow.

    Seems daft that Apple sell in this config. Sure, they save a bit of money but they aren't exactly showing what the computer can do.

    The uninitiated might just think MBs are slow.
     
  18. miles01110 thread starter macrumors Core

    miles01110

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Location:
    The Ivory Tower (I'm not coming down)
    #18
    Hmm, so is my 106 GB music library going to slow it down? :D
     
  19. Eraserhead macrumors G4

    Eraserhead

    Joined:
    Nov 3, 2005
    Location:
    UK
    #19
    For video I'd go up to the full 2GB, get it as a pair set and it will run as paired RAM (which doubles the bandwitdh)
     
  20. miles01110 thread starter macrumors Core

    miles01110

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Location:
    The Ivory Tower (I'm not coming down)
    #20
    Is there a certain brand that works better than others? I know certain brands dont jive well with others in PCs...same story for macs?
     
  21. FleurDuMal macrumors 68000

    FleurDuMal

    Joined:
    May 31, 2006
    Location:
    London Town
    #21
    If your iTunes library is that big, then there's no doubt about it. Get at least 1GB
     
  22. REDSRT4 macrumors regular

    Joined:
    Jul 20, 2006
    #22
    I would go with at least 1gb makes it easier than upgrading in the future
     

Share This Page