Does Genius work on first gen iPod Touch?

Discussion in 'iPod touch' started by superspiffy, Sep 11, 2008.

  1. macrumors 6502a

    Joined:
    Feb 6, 2007
  2. macrumors P6

    Tallest Skil

    Joined:
    Aug 13, 2006
    Location:
    1 Geostationary Tower Plaza
    #2
    Yes, with the new software. Nike+iPod does not.
     
  3. macrumors 68030

    Ivan P

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Home
    #3
    Yes. You need to update to 2.1. When on the Now Playing screen, tap the artwork to bring up the shuffle/repeat controls and lyrics; halfway between shuffle and repeat you should see the Genius logo. Select that and it will take you to a Genius playlist built around the track that was playing.
     
  4. macrumors member

    Griffter

    Joined:
    May 28, 2008
    Location:
    Exeter, UK
    #4
    I've updated my iPod to 2.1, but there is no genius feature... quite disappointing actually, I thought Steve had said that we would get Genius.
     
  5. macrumors G4

    Chundles

    Joined:
    Jul 4, 2005
    #5
    It does. The iPod touch software 2.1 on the first gen iPod includes Genius functionality. You need to have iTunes 8 and Genius turned on so the information will transfer over to the iPod but Genius is definitely a part of iPod touch software 2.1 and the 1G iPod touch. I have it and it's definitely there.
     
  6. macrumors member

    Joined:
    Aug 16, 2008
    Location:
    Bolton, England
    #6
    I've tried clicking the genius button, it's there for me but it never actually does anything - it'll just come up something like "No releated songs", every song it does it for. Do I need to create it on iTunes or something? I don't get this Genius thing, seems more hassle than it's worth.
     
  7. macrumors 68030

    Ivan P

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Home
    #7
    When it's working as it should, on both the iPod touch and in iTunes, it's really as simple as selecting the Genius button and a playlist should be automatically made within a second. Perhaps try restoring your iPod.
     
  8. macrumors 68030

    Joined:
    Jan 15, 2008
    #8
    I am having the same issue. I updated to 2.1 but don't see a genius feature.
     
  9. macrumors member

    Joined:
    Jun 4, 2008
    #9
    OK I got it to work. First you need to get genius running on iTunes then sync your iPod again. I won't work with new songs either, they need to be out for at least a week or so.
     

Share This Page