Double-click won't open desktop items

Discussion in 'OS X Mavericks (10.9)' started by fhall1, Jun 15, 2013.

  1. macrumors 68030

    fhall1

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Location:
    NY State of mind
    #1
    Just started playing with 10.9 DP1 - upgrade from 10.8.3 on a test box. Issue I've run into is that I can't open anything placed on the desktop with a double-click.

    If I right-click and select "open", the item will open with no problem.

    If I double-click something in a Finder window it will also open...just items on the desktop won't open. I tried a restart with the same results. Any ideas?
     
  2. macrumors newbie

    Joined:
    Jun 15, 2013
  3. macrumors 6502a

    GreatDrok

    Joined:
    May 1, 2006
    Location:
    New Zealand
    #3
    I'm seeing the same - upgraded to DP1 from ML in VMWare Fusion, and then upgraded to DP2 and still no joy. Have to right click on desktop icons and choose 'Open'. Doesn't seem to be related to being in a VM, more likely an issue upgrading from ML.
     
  4. thread starter macrumors 68030

    fhall1

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Location:
    NY State of mind
    #4
    Just updated my Fusion VM from DP1 to DP2 and the bug is still there for me too. Re-installed Fusion Tools and it didn't help. I'm thinking it's probably a Fusion bug, but haven't seen anything in my quick look at their forums. When I get time I'll try to remember to post it there too.
     
  5. thread starter macrumors 68030

    fhall1

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Location:
    NY State of mind
    #5
    Posted the issue on the VMware forums...got a response that didn't say if they were aware of the issue or not, but they'd like me to try using the Fusion 2013 Preview Version. Kinda sucks since I don't want to install what will essentially be Fusion 6.0 to see if it fixes this bug.
     
  6. thread starter macrumors 68030

    fhall1

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Location:
    NY State of mind
    #6
    just received a more definitive answer from VMware:

    "We have reported the issue to Apple and they acknowledged that it is a bug in Mavericks, that they will fix in subsequent developer seed builds.
    In theory, you should be able to reproduce the issue without VMware Fusion, by running Mavericks on a physical machine and trying to double-click with a USB tablet.

    What is going on in the input stack is there is a field on all mouse events called click count. Some apps will perform double click actions when the click count is 2 and a button is pressed. Whereas other apps will look for two clicks within a small amount of time. The issue with this bug is that the click count field is not getting incremented inside of the Mavericks kernel's HID driver for absolute interface devices. The "mouse" VMware Fusion exposes to Mac OS guests is more like a "tablet", in the sense that it uses absolute, not relative, coordinates."
     
  7. thread starter macrumors 68030

    fhall1

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Location:
    NY State of mind
    #7
    Double-click bug in Fusion is still there in DP3 1.0.

    Note in the "known third party issues" it says:
    - Installation within a virtual machine is not supported for VMWare Fusion.

    But it installs (at least over DP2) - only bug seen so far is the double-click on desktop. DP3 actually allowed me to install the latest update to Flash so I can access more sites in Safari than I could with DP2.
     
  8. thread starter macrumors 68030

    fhall1

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Location:
    NY State of mind
    #8
    In case anyone else cares....DP4 has fixed this issue
     
  9. macrumors newbie

    nuutrinobot10

    Joined:
    Jul 30, 2015
    #9
    I had this problem after getting m logic board fixed. I just changed the speed of my trackpad's "double-click" in system preferences. It worked. sIMPLE FIX.
     

Share This Page