Dual Displays. HELP

Discussion in 'Macintosh Computers' started by sjpetry, Feb 5, 2005.

  1. sjpetry macrumors 65816

    sjpetry

    Joined:
    Oct 28, 2004
    Location:
    Tamarindo, Costa Rica
    #1
    I have an iMac G5 and have plugged a CRT monitor into the video out on the back. The iMac's screen and the CRT's and now low resolution and the iMac's screen is at a 4:3 aspect ratio. Also both screens show the same things at the same time, Is their a way to change this so I can have two screens that have different content on both (like in the Apple store where they have dual screens on the same computer).

    Please Help Me,
    Spencer :)
     
  2. Bear macrumors G3

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    Sol III - Terra
    #2
    Apple only supports video mirroring on iMacs/eMacs/iBooks.

    Full multiscreen support is on the PowerMacs and PowerBooks.

    If you had bothered searching the forums, you would've found several threads on how to enable it. This is one forum thread that came up on a search for "imac dual screen".
     
  3. Sun Baked macrumors G5

    Sun Baked

    Joined:
    May 19, 2002
    #3
    That's called mirroring, and that is what is built in to the iMac G5...
    What you want to do is spanning, the video card is capable of it -- but you'll need to install a hack to do it.
     
  4. Platform macrumors 68030

    Platform

    Joined:
    Dec 30, 2004
  5. john1123 macrumors regular

    john1123

    Joined:
    Jan 26, 2005
    Location:
    Down Under
    #5
    here is the link: Spanning doctor

    i am using spanning doctor with my ibook G3 and a 17" CRT and it works fine for me. but for others the patch killed their mac. just be aware of the risk.
     
  6. sjpetry thread starter macrumors 65816

    sjpetry

    Joined:
    Oct 28, 2004
    Location:
    Tamarindo, Costa Rica
    #6
    It works..........Kind of. :(

    But since my iMac has a wide screen and the CRT is 4:3 it looks distorted. Is their a way way to fix that and make my CRT a wide screen (by cropping, I don't mind losing some screen space).
     
  7. john1123 macrumors regular

    john1123

    Joined:
    Jan 26, 2005
    Location:
    Down Under
    #7
    in the monitor preferences you should be able to select different resolutions for your external screen. hope this helps.
     

Share This Page