External Hard Disk Problem...

Discussion in 'General Mac Discussion' started by JohnathanSmith, Sep 23, 2004.

  1. JohnathanSmith macrumors newbie

    Joined:
    Jul 29, 2004
    #1
    Hi,

    just received my new Lacie Porsche 160GB external hard disk and once I connected it I saw that only 149GB are available. I would like to know if this is normal... :confused:

    Does it have a problem and I need to send it back? Any help will be truly appreciated.

    Regards
    Jonathan
     
  2. JFreak macrumors 68040

    JFreak

    Joined:
    Jul 11, 2003
    Location:
    Tampere, Finland
    #2
    hard drive manufacturers calculate with 10-base and operating systems calculate with 2-base numbers; therefore, lacie states that 160GB = 160*1000*1000*1000 Bytes, but operating system sees 160000000000/2^10/2^10/2^10 = 149GB

    so, it is normal.
     
  3. JohnathanSmith thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 29, 2004
    #3
    thanks for the info guys, really appreciated.

    One more thing that confused me is that the hard disk didn't need a format, neither the software that came with it in order to work. I know, that's even better, but I've been told that all new hard disks need a format in order to work. Any ideas how did this happen?

    Regards
    J.
    ______________________________________________
    Blue and white G3, 450 mhz, 512 mb ram, Mac Os 9.1
     
  4. tomf87 macrumors 65816

    tomf87

    Joined:
    Sep 10, 2003
    #4
    It sounds to me like that hard drive had been used before. All of the external drives I have were never formatted when purchased.
     
  5. JFreak macrumors 68040

    JFreak

    Joined:
    Jul 11, 2003
    Location:
    Tampere, Finland
    #5
    lacie drives are pre-formatted
     
  6. JohnathanSmith thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 29, 2004
    #6
    actually, the drive was never used. Bought it new/sealed from a local computer store.

    so, jfreak do you think that's normal. I didn't even have to instal the software that came with it it in order for it to work...

    thanks in advance.
     
  7. JFreak macrumors 68040

    JFreak

    Joined:
    Jul 11, 2003
    Location:
    Tampere, Finland
    #7
    that lacie software is for backups, i think, and i have never installed that even though i have two lacie D2 hard drives and several of my friends have one too.
     
  8. tomf87 macrumors 65816

    tomf87

    Joined:
    Sep 10, 2003
    #8
    Oh... I didn't know that. I have two of those LaCie 1TB drives, and I can't recall if they were pre-formatted or not. I guess my mind is going.
     
  9. JohnathanSmith thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 29, 2004
    #9
    thanks for letting us know about your possessions Tom.
    cheers mate, really useful information.

    regards
    J.
     
  10. tomf87 macrumors 65816

    tomf87

    Joined:
    Sep 10, 2003
    #10
    They aren't mine. My employer owns them, and I don't have direct access to them, so it isn't all that great. The point of my post was that after going through two LaCie drives, I couldn't recall whether they were pre-formatted.
     

Share This Page