Firewire port won't work on my PowerMac G4

Discussion in 'PowerPC Macs' started by xiaoxu5101, Nov 1, 2006.

  1. macrumors member

    Joined:
    Aug 20, 2003
    Location:
    San Francisco
    #1
    I have a PowerMac G4, AGP model. I connect one external hard drive and one external DVD writer to my computer through the two built-in firewire ports.

    However, the computer mount any of my firewire devices on the afternoon (they still working fine on the morning). I had try three way to fix this problem. I did try reinstall the external devices, I did try un-plug every thing include the power of the computer and reconnect them back, and I also reinstall my OSX.

    However, all three ways still not fix that problem. Both of my external hard drive and DVD writer have USB port. I did try to connect them with the USB, and they work find.

    So my question is does this problem cause to the firewire port or the mother board of the computer (I don't think this problem is cause by my devices because they still work with USB). How can I find out which part cause this problem? And also how can I fix?

    Thank you very much.
     
  2. macrumors G5

    CanadaRAM

    Joined:
    Oct 11, 2004
    Location:
    On the Left Coast - Victoria BC Canada
    #2
  3. thread starter macrumors member

    Joined:
    Aug 20, 2003
    Location:
    San Francisco
    #3

    No, both ways still won't wake the ports. What should I do next?

    Thank you.
     
  4. macrumors G4

    Chundles

    Joined:
    Jul 4, 2005
    #4
    Hey mate, I've done a couple of PMU resets and I still can't get my Firewire port to work. Will the Open Firmware thing do anything else to my computer? I hadn't know about this method till now I just want to know what I should expect?
     
  5. Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #5
    Yu might just lose your clock settings until you reconnect to the 'net, but that's unlikely. Here's more on resetting the PRAM/NVRAM. :)
     
  6. macrumors G4

    Chundles

    Joined:
    Jul 4, 2005
    #6
    Yeah, gave it a burl, no dice.

    Reckon the thing's just buggered.
     
  7. thread starter macrumors member

    Joined:
    Aug 20, 2003
    Location:
    San Francisco
    #7
    no, reset the NRVAM with Command-Option-P-R keys or open to Fireware Command-Option-O-F still won't wake the ports.

    Should be the bettery dead? or still something wrong with the logic board? If the problem cause by the logic board, will a firewire PCI card work?
     
  8. macrumors Penryn

    Eidorian

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Location:
    Indianapolis
    #8
    Sounds like fried FireWire ports. A PCI card will work just fine.
     
  9. thread starter macrumors member

    Joined:
    Aug 20, 2003
    Location:
    San Francisco
    #9
    Does any kind of PCI card will wrok with PowerMac G4 AGP? or is there any particular PCI card that can work with? Any suggestion?
     

Share This Page