First Install on a New HDD

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by Knapan, Feb 7, 2007.

  1. Knapan macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007
    #1
    So I bought a new quiter hdd for my g3 iMac, and I started it up, inserted the PSX 10.3 cd's and it doesnt seem to be doing anything. A very simple text thing came up and told be to type boot-mac and now its just sitting there with a folder icon flashing from the mac sign to a ?.

    Can someone help me!? :confused:
     
  2. Eidorian macrumors Penryn

    Eidorian

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Location:
    Indianapolis
    #2
    Did you hold down 'C' to boot off of your CD?
     
  3. Knapan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007
    #3
    I tried doing that, just now, and nothign happens. It brings me to like a bootscreen and tells me to type "boot-mac" or "shut-down"

    is there a boot cd command I should type?
     
  4. Knapan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007
    #4
    Hmmm...Ive tried fooling around a bit more and I have no idea. I am a first time mac user, so feel free to post really obvious stuff! :p
     
  5. Knapan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007
  6. Eidorian macrumors Penryn

    Eidorian

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Location:
    Indianapolis
    #6
    That is odd. Did you make sure the drive was set to Master? You can partition and format the drive using your installer disc but it sounds like your Mac can't see the drive you've installed.

    I don't understand why the Open Firmware command line comes up.
     
  7. Knapan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007
    #7
    Oh god...Awww...Damn.

    Im 99% sure its set to slave :rolleyes:

    Well, ugh. What a pain in the butt.

    Thanks Ill try that! :eek:
     
  8. Eidorian macrumors Penryn

    Eidorian

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Location:
    Indianapolis
    #8
    Yeah you only have one IDE bus on there. The hard drive is master and the CD/DVD-ROM is slave.
     
  9. Knapan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007
    #9
    OK, now to the next problem.

    I have the jumper switched and it detects the hdd, and I can boot to the OSX 10.3 cd and stuff. I also went into Disk Utility and formatted the hdd as Mac OS Extended (Journaled). So I go to install OSX, get to the select disc drive part, and theres a red ! . It says it cannot have OSX installed on it. :mad:

    Help! :eek:
     
  10. Knapan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007
    #10
    According to this disc info its Device 0....

    This from a bit of reading might be a problem?
     
  11. Eidorian macrumors Penryn

    Eidorian

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Location:
    Indianapolis
    #11
    Are you sure it's a universal PowerPC installer disc and not an upgrade or machine specific version of 10.3?
     
  12. Knapan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007
    #12
    Looks like a normal one to me. :confused:
     
  13. Eidorian macrumors Penryn

    Eidorian

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Location:
    Indianapolis
    #13
    1. It's black
    2. It doesn't say DVD drop-in.
     
  14. Knapan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007
    #14
    Its black and is a 3 part cd collection! :cool:
     
  15. Knapan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007
    #15
    Awww. Thanks anyways for the IM style help though! ;)
     
  16. Knapan thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 1, 2007

Share This Page