FlashDrives and Mac's keyboard

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by AtHomeBoy_2000, Jan 20, 2006.

  1. AtHomeBoy_2000 macrumors 6502a

    AtHomeBoy_2000

    Joined:
    Feb 3, 2005
    #1
    I have a question about plugging a flashdrive into the Mac's Keyboard.
    I have a SanDisk Cruzer® Mini (1 GB). It works great when I plug it intot he USB ports on the back of my iMac, but when i try to plug it into the USB 1.1 port on my keyboard, it displays a message saying there isnt enough power to run this device. I've plugged it into USB 1.1 ports before and it's has worked just fine. Anyone else have this prolem?

    Just on a side note, why arent the ports ont he keyboard USB 2.0?
     
  2. zap2 macrumors 604

    zap2

    Joined:
    Mar 8, 2005
    Location:
    Washington D.C
    #2
    does not work for me eiither, just think the keyboard has enough power going to it
     
  3. AtHomeBoy_2000 thread starter macrumors 6502a

    AtHomeBoy_2000

    Joined:
    Feb 3, 2005
    #3
    See, to me that seems silly. For Macs that dont have front USB ports (basically, everything except the Powermac), that keyboard becomes a front USB port. I plug my digital camera into there without a problem. Just my USB flash drive wont work.
     
  4. grapes911 Moderator emeritus

    grapes911

    Joined:
    Jul 28, 2003
    Location:
    Citizens Bank Park
    #4
    Your camera has it's own battery source. I've used flash drives that do work in the keyboard. Most don't. It all depends on how much power they require and how many other devices you have plugged in.
     
  5. twopenn'orth macrumors newbie

    Joined:
    Apr 16, 2004
    #5
    On a similar note : I have the same flashdrive and it used to work when I was using it with Panther. But it no longer seem to be working when I plug it into my powerbook usb port (i.e. the powerbook doesn't recognise it being plugged in). Has anyone experience the same problem before? I hate to say it but it does work when I plug the flash drive into the PC at work :mad: It is not my powerbook usb port as other things are recognised when I plugged them in eg digital camera etc

    Thanks for any suggestions.
     
  6. grapes911 Moderator emeritus

    grapes911

    Joined:
    Jul 28, 2003
    Location:
    Citizens Bank Park
    #6
    ^ that a hardware problem based on the amount of power getting to the device. I don't see how it could be software related. Anyone see something I'm overlooking?
     
  7. discoforce macrumors 6502a

    discoforce

    Joined:
    Jan 27, 2004
    Location:
    Vermont, USA
    #7
    Sounds right to me. This is from Imation's FAQs re: flash drives:

    May I use my Imation Swivel Flash Drive or Imation USB Flash Drive Mini in a non-powered USB hub, or on the keyboard port on my Macintosh?

    No. The current power draw at idle state is about 95 mA (milliamps) for a 2GB drive. The current power draw during read/write is about 145 mA. The keyboard hub, like most un-powered USB hubs, provides up to 100mA and does not provide enough electrical draw for a Flash Drive. Typically all Flash Drives work well with an internal or a powered hub that supplies 500 mA.
     
  8. discoforce macrumors 6502a

    discoforce

    Joined:
    Jan 27, 2004
    Location:
    Vermont, USA
    #8
    That is strange. I have two Sancruzer flash drives (128mb & 256mb) and both continued to work on my powerbook after upgrading to Tiger.

    Does your flash drive light up when it's plugged in to the powerbook?
     
  9. AtHomeBoy_2000 thread starter macrumors 6502a

    AtHomeBoy_2000

    Joined:
    Feb 3, 2005
    #9
    Interesting... well, i learned somethng new today! :)
     
  10. twopenn'orth macrumors newbie

    Joined:
    Apr 16, 2004
    #10
    Yes it lights up and is flashing as if it is trying to read it. But nothing happens or rather nothing happens after a few minutes. But when I plug it into a PC it is picked up straight away.

    I have tried it on two powerbook running tiger, ibook running panther and an imac running panther? Anyway flash drive doesn't work.
    But it works on the first two PCs I have tried.

    Any suggestions welcome.
     

Share This Page