G4 startup and big fan problems

Discussion in 'PowerPC Macs' started by jtimageg, Nov 21, 2010.

  1. macrumors newbie

    Joined:
    Mar 29, 2008
    #1
    I have a G4MDD that has start up issues.
    When I push the start up button, nothing happens. If I pull the power plug then reconnect it, the computer will start using the start up button on the front, but I noticed the start up chime is different (like older G4's) and the big fan doesn't start. Also icons in the dock don't bounce. If I then restart using the apple menu, the normal chime comes on, icons react normally, but the big fan still doesn't work.
    Just had the big fan replaced so I wondering if I have bigger issues lurking.
     
  2. macrumors 6502

    Dave H

    Joined:
    Mar 2, 2008
    Location:
    California
  3. macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #3
    I think PRAM batt lasts only around 5 years? MDD's are more than 5 years old, might be the PRAM batt.
     
  4. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Mar 29, 2008
  5. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Mar 29, 2008
    #5
    The repair tech said he replace the pram battery when he replace the fan. I replace the pram battery as per your recommendation and now at least it starts so thanks Dave H and Nameci for that.

    Still think I have a fan problem, tho.
     
  6. macrumors 6502

    Joined:
    Jul 23, 2010
    #6
    If you have a multimeter, test DC Volts on the motherboard fan connector.
     

Share This Page