G5 power Mac trouble: Not loading osx

Discussion in 'PowerPC Macs' started by s33n, Oct 31, 2007.

  1. macrumors newbie

    Joined:
    Oct 31, 2007
    #1
    Hi folks looking for a bit of help here, My mates just got himself a g5 mac of ebay and brang it to me to help him get it working.
    Im no mac expert just use them at work and have a mac book, but no more than him on the subject so trying to help!

    In the product description of the item it said it just needed a start up disk to work, i have no start up disk for it so cant test this right now.

    Is this common with macs? im sure my book came working right away with out this trouble?

    when i press the power button the led lights up and makes 'the mac on noise'
    and apears to be working, the display doesnt do anything and it sits there sounding on but doing nothing.

    is it possible that the machine has no os installed?

    has my mate been ripped off and paid for a broken mac?

    any help would be ideal, as im out of my depth here, ta

    Edit: the monitors a Apple Cinema Display.
     
  2. macrumors G5

    Sun Baked

    Joined:
    May 19, 2002
    #2
    The PowerMac G5's video card may have shifted during shipping, it was a common issue at one point.
     
  3. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 31, 2007
    #3
    When you say shifted do you mean come loose? have just had a look and it apears to be firmly in its slot.
    :)
     
  4. macrumors 68010

    JesterJJZ

    Joined:
    Jul 21, 2004
    #4
    Is there a hard drive inside at all? Do you see anything on your monitor?
     
  5. macrumors G5

    Sun Baked

    Joined:
    May 19, 2002
    #5
    I mean shifted, but still firmly in the slot.

    Moved just enough to break the signal on a few traces, in the slot.

    Apple's first couple repair tips beyond is it plugged in, check the cable/and card socket for bent pins, and resetting PRAM is -- reseat the video card. But there is/was a site on diagnosing video problems on the G5, but I have no idea where anymore.
     
  6. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 31, 2007
    #6
    The Monitor apears to be powerless, no display at all.

    there is a hard drive in there yes and its connected.
     
  7. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 31, 2007
    #7

    Ok will give this a go :)
     
  8. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 31, 2007
    #8
    Took the card out and put it back in, still no joy :confused:
     
  9. macrumors 68000

    disconap

    Joined:
    Oct 29, 2005
    Location:
    Portland, OR
    #9
    Ok, from reading your opening, are you trying to boot without an OS? Macs don't boot into "bios" without a bootable hard drive present, they actually do nothing (or at least the G4s did, so I assume the G5s do the same).

    Try this--download the bootable disc image for the PPC version of Ubuntu, burn it to disc (CD size), and try to boot from it. Here is a link to the disc image. The try booting from this disc (hold down the C button after the Apple tone). This should test whether or not everything is working if you don't have an OS disc, but you're eventually going to need a hard drive and an OS...
     
  10. macrumors 68010

    JesterJJZ

    Joined:
    Jul 21, 2004
    #10
    Yeah, looks like the drive is just blank. Buy Leopard. :)
     

Share This Page