GBA emulator for OS X Lion

Discussion in 'Mac OS X Lion (10.7)' started by Kinger2010, Jul 20, 2011.

  1. macrumors newbie

    Joined:
    Jul 20, 2011
    #1
    I had been happily using Visual Boy Advanced for sometime now until today. I updated my MacBookPro to Lion and I went to open VBA and now I get a message saying "You can't open the application VisualBoyAdvance because PowerPC applications are no longer supported." :mad:

    Any ideas on how I can continue to use this? Or any other Game Boy Advanced emulators out there?
     
  2. TSE
    macrumors 68030

    TSE

    Joined:
    Jun 25, 2007
    Location:
    St. Paul, Minnesota
    #2
    It would be really handy and a good idea if someone made a PowerPC emulator. Hell, I would pay $10 for it if it were on the App Store.
     
  3. macrumors 68000

    -tWv-

    Joined:
    May 11, 2009
    Location:
    Ohio
    #3
  4. macrumors 68030

    Watabou

    Joined:
    Feb 10, 2008
    Location:
    United States
    #4

    There is actually a intel version of Visual Boy Advance called Mac Boy Advance which is what I'm using. Here: http://mac.softpedia.com/get/Games/Mac-Boy-Advance.shtml

    It's exactly the same as Visual Boy Advance except it runs on Intel and it's a bit faster. :)
     
  5. Kinger2010, Jul 20, 2011
    Last edited: Jul 20, 2011

    thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 20, 2011
    #5
    Watabou that works perfectly! Thank you so much. Another quick question is there a way I can get my saved game from the other version to load up? Got some time into that :D

    Actually I figured it out myself, just copied the save state from the first version I had to the folder in the new one you just gave me
     
  6. macrumors 68030

    Watabou

    Joined:
    Feb 10, 2008
    Location:
    United States
    #6
    Yeah its pretty easy, just copy it over to the Battery Saves folder.
     
  7. macrumors regular

    Joined:
    Feb 5, 2011
    #7
    FailFailFailFailFailFailFail

    No$GBA=Crap…
    It hasn't been updated in ages…

    Use VBA-M (What VisualBoy Advance has become)

    And use Desmume for DS games…

    "But NO$GBA is faster!"


    Yeah, but desmume and VBA-M have better GFX and Audio quality… And they can both export saves into the standard .sav format…
     
  8. macrumors newbie

    Joined:
    Mar 23, 2009
    #8
    I've tried building VBA-M from the latest source several times, and it never seems to work. Is that possible with Lion, or do I need to settle for older builds?
     
  9. macrumors newbie

    Joined:
    Sep 18, 2011
    #9
    this did not work for me on OS X LION any suggestions?
     
  10. macrumors newbie

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Location:
    Florida
    #10
    Question about this!

    Hey, the emulator works brilliantly! Thanks! But is there any way I can make the screen bigger? Because right now I am playing on a Gameboy Sized screen =]

    Let me know!
     
  11. Moderator

    Nermal

    Staff Member

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Location:
    Whakatane, New Zealand
    #11
    In Preferences, set the video size to 4x, then press Esc to switch between windowed and fullscreen.
     
  12. macrumors 6502a

    sou1 so1di3r

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Location:
    Denver, CO
    #12
    I was using the snesx or something and that doesn't work now that I've upgraded to lion either.

    I've ways been looking for a PS1 emulator, never played FFXII and always wanted too.

    Where would I find one of those?
     
  13. macrumors newbie

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Location:
    Florida
    #13
    =]

    Thanks Nermal! Love the Shaman logo, haha...makes me miss WoW
     
  14. macrumors newbie

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Location:
    Florida
    #14
    Saving Issues

    Hey Mac Gurus!

    I got my screen nice and large and its a beautiful thing to play gameboy on my mac. However I am having issues with save states and battery saves. I honestly don't even know what either of those things means exactly. But either way, when ever I start up Fire Red Pokemon on Virtual Boy it returns me to the beginning as if I have never played, although I did save in the previous attempt to play. I'm going to search around on google to figure out if I am doing something wrong, but just in case I don't find an answer, I figured I would post here and see if any of you can help me! Thanks in advance for whatever info you can give me!
     
  15. macrumors 6502

    Joined:
    Feb 12, 2008
    #15
    What we really need is Pokemon on iOS! :D
     
  16. Moderator

    Nermal

    Staff Member

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Location:
    Whakatane, New Zealand
    #16
    Which OS are you on? I've heard that 10.7 protects the Applications folder and may be preventing the state from being saved (I'm on 10.6 so I can't say whether that's true or not).
     
  17. ChristisKing33, Oct 12, 2011
    Last edited: Oct 12, 2011

    macrumors newbie

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Location:
    Florida
    #17
    I am running OS 10.7, so I guess that could be it. Any idea of a solution to that?

    edit: And thanks for responding! =]
     
  18. Moderator

    Nermal

    Staff Member

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Location:
    Whakatane, New Zealand
    #18
    Wouldn't have a clue, I'm afraid; I don't have 10.7.
     
  19. macrumors newbie

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Location:
    Florida
    #19
    No worries! I appreciate all the help man, have a good one!
     
  20. macrumors newbie

    Joined:
    Oct 13, 2011
    #20
    Christisking33, since all of the data is stored inside the folder you placed in the applications folder of your computer. You *should* be able to just move it to the desktop or another folder and it'll work. If the emulator works, but it still doesn't save then it is some other more specific problem. I can't check for certain though as I'm still on 10.6.8, hope this helps you.
     
  21. macrumors newbie

    Joined:
    Sep 5, 2011
    Location:
    San Diego, Ca
    #21
    I'm running OSX 10.7.2 and MacBoyAdvance crashes every time I try to open roms that ran perfectly on VisualBoyAdvance on Snow Leopard :( any help on how to fix this or a way to work around it would be greatly appreciated!
     
  22. macrumors 68030

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Location:
    Terra
    #22
    The latest version of SNES9X runs perfectly under Lion.

    FFXII (12) isn't a PS1 game...
     
  23. macrumors 68000

    seenew

    Joined:
    Dec 1, 2005
    Location:
    Brooklyn
    #23
    So... VBA and VBA-M both don't work in 10.7... Has anyone found another solution? I need my Pokemon fix.... :(
     
  24. macrumors newbie

    Joined:
    Jul 22, 2011
    Location:
    CANADA
    #24
    Restore windows?

    Hi, im kind of a techno-peasant, and id like to start playing the Macboy Advance contraption. I downloaded it but every time i try to open it, it asks me if id like to restore the windows. Ive tried both options but is doesnt seem to work. Does anyone have any insight as to what i can do?
     
  25. macrumors newbie

    Joined:
    Dec 16, 2011
    #25
    So I just joined this site. I have wanted to play pokemon for a while now ever since I upgraded to lion. I am using the intel version of VisualBoyAdvance that was put out (THANK YOU!:D) and I still am having problems saving files? Did anyone find out why it won't save? I'm running 10.7 and I seem to be out of luck. Sorry that I'm not all techy and stuff but I just wanted to play pokemon the other night.
     

Share This Page