GIMP.app and Tiger

Discussion in 'Mac Apps and Mac App Store' started by peterj1967, May 8, 2005.

  1. peterj1967 macrumors regular

    Joined:
    Aug 30, 2002
    #1
    Ok, these seems like it should be a no-brainer, so I must be missing something...

    I am running Tiger on a 1.33 PB G4

    Downloaded GIMP.app 2.2.6, tried to run it and is said I need X11.

    Remembered in earlier versions of OSX you installed X11 seperately.

    Downloaded X11 from Apple, tried to install it, it can't because it says it's already on my machine.

    I can't find X11 on my machine. Rebuilt permissions just in case.

    What simple step am I missing? How do I make this one happy app?

    Thanks in advance
     
  2. mkrishnan Moderator emeritus

    mkrishnan

    Joined:
    Jan 9, 2004
    Location:
    Grand Rapids, MI, USA
    #2
    If X is already installed, you should have an X11.app executable in your Utilities folder, and for Tiger it should v1.1, AFAIK. Launching it should start the X environment. You should not need to do that to start GIMP, but it is worth a try to make sure X is working correctly.

    The rest of the X install should be in /usr/X11R6.
     
  3. peterj1967 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Aug 30, 2002
    #3
    Fixed...

    I checked things on my DP 1.25, I had long ago installed X11 on that machine, and GIMP worked fine.

    I never had installed X11 on my PB so when I upgraded to Tiger, it didn't install. Re-ran the install, did a custom install and added X11.

    All works fine.

    I wonder why it thought I had X11 installed. Regardless, it works now and I have some new software to experiment with.

    Thanks
     
  4. mkrishnan Moderator emeritus

    mkrishnan

    Joined:
    Jan 9, 2004
    Location:
    Grand Rapids, MI, USA
    #4
    Peter, I'm glad it's working for you now. Have you had the font bug issue in GIMP before? (The one where, if you scroll quickly through the font list, it crashes GIMP?) I guess there's a fix that involves deleting a troublesome font, but I was wondering, if you had this before, if it's resolved in Tiger's new X11 version. It seemed like it was a 50-50 mix of fault -- the font had something wrong with it, and GIMP didn't catch exceptions correctly....
     
  5. peterj1967 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Aug 30, 2002
    #5
    Since this is the first time I have installed GIMP, I haven't had any bugs, but if I run into it, I'll let you know.

    Right now I am looking for a plugin to edit Nikon RAW files.
     
  6. mkrishnan Moderator emeritus

    mkrishnan

    Joined:
    Jan 9, 2004
    Location:
    Grand Rapids, MI, USA
    #6
    There seems to be a really nice raw plugin called UFRaw, that sadly does not appear to have been compiled or ported to Macs.... :(

    BTW, if you want to find out now if the bug affects you, it might be better than finding out mid-unsaved-project. :rolleyes: Open an image, insert a text box, and click on the font menu in the docked text tool, and scroll quickly back and forth through the list of fonts a couple of times. If GIMP is still running, you probably don't have the bug issue.
     
  7. IanC macrumors regular

    Joined:
    Jan 29, 2005
    Location:
    Essex
    #7
    Oh i have that problem. Im not sure what causes it tho, but i dont recognise any of the fonts from the Mac OS itself.
     
  8. mkrishnan Moderator emeritus

    mkrishnan

    Joined:
    Jan 9, 2004
    Location:
    Grand Rapids, MI, USA
    #8
    This thread has a potential fix, if you scroll to the bottom, that basically involves deleting a couple of fonts. It may or may not be serious, depending on the languages you use. Obviously, deleting the Devanagari font will seriously suck if you work in Hindi. :(
     
  9. nw43 macrumors regular

    Joined:
    May 8, 2005
    Location:
    UK
    #9
    Hi,

    I've just downloaded gimp.app too and find I get the same message, "Gimp.app requires Apple's X11"

    This is a brand new imac with Tiger so I would have thought it would have come preinstalled?
     
  10. mkrishnan Moderator emeritus

    mkrishnan

    Joined:
    Jan 9, 2004
    Location:
    Grand Rapids, MI, USA
    #10
    I think X11 is always considered an optional install. Just stick the install disk in and do the optional installs and you should be able to get it easily enough. :)
     
  11. nw43 macrumors regular

    Joined:
    May 8, 2005
    Location:
    UK
    #11
    Yeah, it was easy enough in the end! :)

    Thanks for the tip, got it working now.
     
  12. fayskelley macrumors newbie

    fayskelley

    Joined:
    Mar 25, 2009
    #12
    My install disk is locked in storage ... I found a site for the download for X11 without the install disk. THAT OPENS.

    Gimps tried to open but will not ....

    I followed the directions of which packet to open first ...

    Any way to get GIMP to run under Tiger ???? .... needs specifics please.

    thanX
     

Share This Page