Headphones not working

Discussion in 'iPhone' started by DMerg, Mar 16, 2012.

  1. macrumors newbie

    Joined:
    Mar 16, 2012
    #1
    When I plug in headphones or a speaker in to my iPhone 4 sound only can be heard in the right side. I have tried several different headphones and speakers and they all have the same problem. I have tried gently brushing the inside of the jack with tissue paper and I have even used a shop vac to try to get any dust out that may be lurking. Has anyone else experienced this and how did you resolve it?
     
  2. macrumors 6502

    Joined:
    Jul 21, 2004
    #2
    The issue never came up with my 4 or 4S, but it happened a lot with 3G (not sure why). Anyway, you're probably right that it's dust (pocket lint) that gets pushed very hard in there and packed down by putting the headphone plug into the jack. Grab a paper clip, bend it straight, stick it in, and fish around for a few seconds. Should get a big clump of lint, and you're done.
     
  3. macrumors 601

    PNutts

    Joined:
    Jul 24, 2008
    Location:
    Pacific Northwest, US
    #3
    Or a big clump of sparks. NEVER put anything conductive into something full of magic smoke.
     
  4. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Mar 16, 2012
  5. macrumors 6502

    Joined:
    Jul 21, 2004
    #5
    You mean don't put the headphone plug in either? It's designed to handle metal objects in that area of the phone. But fine, if you want to be completely safe, a toothpick will probably work fine.
     
  6. macrumors 6502a

    chambone

    Joined:
    Dec 24, 2011
    Location:
    Netherlands
    #6
    No, it isn't. It's designed to handle a 3.5mm trs plug.
     
  7. macrumors 6502

    Joined:
    Aug 17, 2011
    Location:
    Texas
    #7
    If not a toothpick, then maybe one of the little shish kabob sticks? I think they're thinner. Or consider using one of the plastic toothpicks. Maybe that would work and have less chance of breaking off inside the connector.
     
  8. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Mar 16, 2012
    #8
    That didn't work either! Any other suggestions?:confused:
     

Share This Page