Help me out of SAFE BOOT...

Discussion in 'macOS' started by ecche, Jan 12, 2007.

  1. ecche macrumors regular

    Joined:
    Dec 14, 2003
    Location:
    a very kiwi place
    #1
    Help, I think I wrecked my PB (G4, 1.5Mhz, 1GB, Tiger 10.4.8)!
    It will only start up in safe boot, with limited extensions, and now it thinks it has no airport card anymore.
    I watched the Macworld keynote as QT film, but paused it when I had to answer a longish telephone call and also put the PB to sleep. When I returned to the PB an hour later and woke it up to resume watching the keynote, it kernel panicked.
    At first I thought oh well, knowing I have neatly backed up all my documents, but soon found I was extremely limited in safe boot mode.
    I tried disk repair etc, had a run with the original hardware test CD, nothing. Tried killing PRAM. Eventually tried reinstall of Tiger, but I git kernel panics every time the DVD starts.
    I must have somehow knocked out some system files , I guess. Unfortunately I do not have backups of those.
    Any ideas? ANY help appreciated.
     
  2. Littleodie914 macrumors 68000

    Littleodie914

    Joined:
    Jun 9, 2004
    Location:
    Rochester, NY
    #2
    Well, you could first try booting into single-user mode (hold Cmd + S at boot). Once you get to the black screen with the white-text command prompt, type "fsck -fy" without the quotes. This should check your hard drive, much like disc utility would, and let you know if anything is wrong with the filesystem.

    Let us know what happens! :)
     
  3. ecche thread starter macrumors regular

    Joined:
    Dec 14, 2003
    Location:
    a very kiwi place
    #3
    Thanks. This was strange! I did not even type anything in, but it started itself at the black screen, lots of tests doen obviously, so fast I could not make out anything of note, then it went right on into a regular boot, with the system being normal, Airport etc all working.
    When I then restarted it went into safe boot again......!
     
  4. Eraserhead macrumors G4

    Eraserhead

    Joined:
    Nov 3, 2005
    Location:
    UK
  5. ecche thread starter macrumors regular

    Joined:
    Dec 14, 2003
    Location:
    a very kiwi place
    #5
    I cannot get into single user or verbose mode without the automatically proceeding into a regular boot. At least then everything seems to work fine and the internet connection works as well.
    I have checked in the console system log, as suggested in on of the recommended articles , but I cannot find anything when I search for "parse failed".
     
  6. ecche thread starter macrumors regular

    Joined:
    Dec 14, 2003
    Location:
    a very kiwi place
    #6
    oh I forgot: no, the shift key works fine and is not stuck.
     
  7. Eraserhead macrumors G4

    Eraserhead

    Joined:
    Nov 3, 2005
    Location:
    UK
    #7
    Maybe an OS reinstall is worth doing then, make sure your data is backed up first (though you seem to be better than me at doing that already, I can't wait for Time machine)
     

Share This Page