Help!!! my screen brightness cannot be adjusted

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by elisha cuthbert, Feb 2, 2007.

  1. elisha cuthbert macrumors 6502a

    elisha cuthbert

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Location:
    Melbourne
    #1
    OK so i was using my laptop and wanted a little more kickout of the screen so i tried to turn the brightness up and i can no matter how i try with the keys it wont work and there is no other way to do it (that i know of)
    can someone please help me with this problem.
    also the screen doesnot get lighter or darker when i connect or disconnect the power
     
  2. fivetoadsloth macrumors 65816

    fivetoadsloth

    Joined:
    Aug 15, 2006
  3. EricNau Moderator emeritus

    EricNau

    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Francisco, CA
    #3
    System Preferences > Displays > Display... just use the slider at the bottom.
     
  4. elisha cuthbert thread starter macrumors 6502a

    elisha cuthbert

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Location:
    Melbourne
    #4
    yes multiple times
    there is no slider there!
     
  5. EricNau Moderator emeritus

    EricNau

    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Francisco, CA
  6. fivetoadsloth macrumors 65816

    fivetoadsloth

    Joined:
    Aug 15, 2006
    #6
    hm, maybe trash the .plist file in library - preferences - sysyem configuraton and either preferences, or power managment though im not sure if eaither of these would be the problem Have someone else second this before you do anything.
     
  7. elisha cuthbert thread starter macrumors 6502a

    elisha cuthbert

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Location:
    Melbourne
    #7
    nope im just using the iBook screen

    ok i shall wait for a couple more replys before i do this, and add it to the "if all else fails" pile
     
  8. Chappers macrumors 68020

    Chappers

    Joined:
    Aug 12, 2003
    Location:
    At home
    #8
    system preferences - displays - display

    under the box of resolutions should be a slider (its not under the colour tab on my Mac)

    also I know its a hated question by some people but have you repaired permissions, run cron scripts etc
     
  9. EricNau Moderator emeritus

    EricNau

    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Francisco, CA
    #9
    Oops, you're right, sorry about that. I've fixed it now, thanks!
     
  10. elisha cuthbert thread starter macrumors 6502a

    elisha cuthbert

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Location:
    Melbourne
    #10
    tried all , but there is still no slider in the display tab or the colour tab.....
    also there is only one resolution to select and its the default 1024 x 768 and there is no 800 x 600 or anything else

    so if anyone knows how to fix this please help
     
  11. dogbone macrumors 68020

    dogbone

    Joined:
    Sep 16, 2005
    Location:
    S33.687308617200465 E150.31341791152954
    #11
    I don't know if trashing the prefs will solve the problem or not but you don't need to wait for a couple of days, it's not a big deal. You system will just make a new pref file as soon as you try to modify it. You are not trashing anything important. If it makes you feel more secure just drag it to your desktop then if the problem is not solved you can put it back if you want.
     
  12. elisha cuthbert thread starter macrumors 6502a

    elisha cuthbert

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Location:
    Melbourne
    #12
    didnt work
     
  13. dogbone macrumors 68020

    dogbone

    Joined:
    Sep 16, 2005
    Location:
    S33.687308617200465 E150.31341791152954
    #13
    How about if you log out and log in to your spare admin user account, and check it there. If you don't have a spare admin user account then you should make one.
     
  14. pseudobrit macrumors 68040

    pseudobrit

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    Jobs' Spare Liver Jar
    #14
    What is different from these photos on your preference pane?
     

    Attached Files:

  15. elisha cuthbert thread starter macrumors 6502a

    elisha cuthbert

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Location:
    Melbourne
    #15
    i shall log in as root in a minute im just finishing converting a couple of songs

    EDIT: its not any different in the root user
    also its not asif the volume adjustment keys dont work its just the brightness ones
    refer to attachment
     

    Attached Files:

  16. pseudobrit macrumors 68040

    pseudobrit

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    Jobs' Spare Liver Jar
    #16
    What happens if you click on "detect displays"?
     
  17. elisha cuthbert thread starter macrumors 6502a

    elisha cuthbert

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Location:
    Melbourne
    #17
    nothing happens
     
  18. pseudobrit macrumors 68040

    pseudobrit

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    Jobs' Spare Liver Jar
  19. elisha cuthbert thread starter macrumors 6502a

    elisha cuthbert

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Location:
    Melbourne
    #19
    so the best bet would be to take it to a service centre?
     
  20. Poeben macrumors 6502

    Joined:
    Jul 29, 2004
    #20
    I don't use my iBook much these days, but I recall that the screen is slightly dimmer when running on battery power than when plugged in, even with the brightness all the way up. I imagine this doesn't help you much but who knows.... Maybe check your energy saver prefs?
     
  21. elisha cuthbert thread starter macrumors 6502a

    elisha cuthbert

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Location:
    Melbourne
    #21
    checked, it does dimm when its been idle for a bit but does not change when i plug in or remove the power cord
     
  22. pseudobrit macrumors 68040

    pseudobrit

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    Jobs' Spare Liver Jar
    #22
    From what you've gone over, it seems like the display connector might be on the way out. Or the board. It's acting as though it's connected to an external display.
     
  23. Erasmus® macrumors member

    Joined:
    Oct 30, 2006
    #23
    quick question

    Hi guys, just a quick question: whenever I try to modify something on system preferences -> energy saver (something like the "automatically reduce the brightenss of the disbplay before sleep") my changes go back t the original defaults and tu a "custom" energy mode. Is there any option I have to uncheck to make sure I can customize everything and keep it as I want it? thx!!!
     
  24. PkennethV macrumors 6502a

    Joined:
    Aug 16, 2006
    Location:
    Toronto
    #24
    This is a long shot, but is the Shift key stuck? This will cause the computer "safe boot" and you won't be able to adjust the brightness.
     

Share This Page