Help with Dead "Help" Program

Discussion in 'macOS' started by Monty236, Sep 16, 2005.

  1. Monty236 macrumors newbie

    Joined:
    Sep 25, 2004
    #1
    Not the end of the world, but somehow my "Help" program (on the main menu) does not work.,,,it just spins endlessly. I know the search term is OK as I tried it on another computer. And, yes, I repaired permissions. Do miss it when it's gone.

    Thanks for any help!
     
  2. jmufellow macrumors regular

    Joined:
    Jun 17, 2005
    #2
    This post won't help you much, but at least you will know that you're not alone. When I first got my eMac, whenever I went to the mac help program, it would just give me a blank window-- nothing. Somehow, I forget now, I got it to work again, so like I said this is no help but I remember something like that happening to me too. Hope others will know how to fix it. Good luck :)
     
  3. mad jew Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #3
    Try putting these two files in the trash:

    com.apple.help.plist
    com.apple.helpviewer.plist

    You don't necessarily have to delete them (although it is safe to do so) and if removing them from their original folder doesn't help, then you can place them back in the folder from whence they came. :)
     
  4. Mechcozmo macrumors 603

    Mechcozmo

    Joined:
    Jul 17, 2004
    #4
    They are in "~/Library/Prefrences/" or you can use Spotlight to find them.
     
  5. mad jew Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #5
    Yeah, thanks Mechcozmo. I forgot to mention that. Just out of interest, do you know which file would be causing the problem (if it is a preference issue)?

    I can't think why there is a help preference file and a help viewer preference file. :confused:
     
  6. Monty236 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 25, 2004
    #6
    Did as U suggested, but...

    ===

    Did as you suggested and it did not cure the problem. In addition, when I open the "small house" option on the "help" window, I get links (in blue), but none of the topics/links work. It does not connect to selected topic.
     
  7. Mechcozmo macrumors 603

    Mechcozmo

    Joined:
    Jul 17, 2004
    #7
    Don't know which one, and don't really know why... I could probably think of something but I won't.

    I don't know why... if you have AppleCare call 'em up?
     
  8. thomasp macrumors 6502a

    Joined:
    Sep 18, 2004
    Location:
    UK
    #8
    I found this on the Apple Discussion forums (sorry, don't have a link).


    I've found the first step works fine for me when Help stops being helpful
     
  9. stridey macrumors 65816

    stridey

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Location:
    Massachusetts, Connecticut
    #9
    Try removing the Finder preferences (com.apple.finder.plist). The help viewer has some odd Finder ties IIRC. Make sure you don't delete this one unless it actually helps, since there are a lot of prefs in it that you don't want to have to reset unless you have to.
     
  10. mersea macrumors regular

    Joined:
    Mar 28, 2005
    #10
    I had similar problems and somebody pointed me to a really good website.. I'm trying to find it..

    I think this is it: http://www.thexlab.com/faqs/helpviewer.html

    It didn't fully fix my problem (a clean install did.. but that was for other reasons), but it might help
     
  11. Monty236 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 25, 2004
    #11
    Have Pacifist...Which files?!?

    ======
    Acquired the app. Pacifist, but I'll be damned if I know which portion of OSX will reinstall the "Help" portion of the system.

    Any clues, ideas, help?

    Thanks!
     
  12. Omega3 macrumors newbie

    Joined:
    Aug 25, 2005
    #12
    just worked throught this problem myself...
    this is how it was fixed for me..

    using Onyx

    maintenance menu I believe.

    check off
    'reset mac help'

    uncheck everything else..

    click execute
     
  13. Monty236 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 25, 2004
    #13
    A BIG "YES!"

    -=-=-=

    It worked ! A lot easier than Pacifist! THANK YOU !!!!!!!!!!!!!!
     
  14. DerChef macrumors 6502

    DerChef

    Joined:
    Apr 29, 2005
    Location:
    Northern Ireland
    #14
    My main help is fine

    Sorry to head off in a slight tangent

    Whist main help is OK with me my Mail 2.0 Help does a very similar thing to what Monty236 describes. I cant see similar preferences files for Mail help.

    I have the feeling this might have been caused by a recent security update as it was Ok a few months back :rolleyes:
     
  15. inlimbo macrumors 6502

    Joined:
    Jan 29, 2005
    Location:
    Sydney, Australia
    #15
    Thanks for posting this question Monty236. I have also been having this trouble with Tiger and its been driving me nuts. Thanks for posting the solution Omega3. :D

    I have only had this problem since I installed Tiger. Does anyone know why this is happens?
     
  16. inlimbo macrumors 6502

    Joined:
    Jan 29, 2005
    Location:
    Sydney, Australia
    #16
    Weird. I had the same problemas Monty236 but it didn't affect iTunes help. Does Onyx fix your problem with Mail?
     
  17. DerChef macrumors 6502

    DerChef

    Joined:
    Apr 29, 2005
    Location:
    Northern Ireland
    #17
    smile

    :D Yes it did !

    clearly there must be some hidden cache or preference file somewhere
     

Share This Page