how do i get an ipod to show up as in the startup disk menu on 10.2.8?

Discussion in 'macOS' started by tuker, Jun 12, 2005.

  1. tuker macrumors newbie

    Joined:
    Jun 12, 2005
    #1
    i want to be able to boot from the ipod but it wont show up in that menu at all! i even tried carbon copy cloner and it still wont show up. how do i boot from my ipod on 10.2.8? thanks
     
  2. Plymouthbreezer macrumors 601

    Plymouthbreezer

    Joined:
    Feb 27, 2005
    Location:
    Massachusetts
    #2
    You must install a copy of the OS on the iPod.
     
  3. Plymouthbreezer macrumors 601

    Plymouthbreezer

    Joined:
    Feb 27, 2005
    Location:
    Massachusetts
    #3
    Oh, and you will also need to enable disk use.
     
  4. James Philp macrumors 65816

    James Philp

    Joined:
    Mar 5, 2005
    Location:
    Oxford/London
    #4
    Have you tried rebooting (with iPod attached) and holding down the option key as you do, and see if it comes up in the list?

    P.S. You may wanna think about upgrading your OS - everything gets a bit easier if you are up to date.
    P.P.S - The iPods aren't really intended for this - i remember reading that they require something special to be enabled as a bootable volume. A Google of "Boot from iPod" turned up this as the top result:
    http://www.engadget.com/entry/8817137592535661/
    I really wonder why people ask questions on a forum when google turns up the solution to 90% of the problems.
     
  5. James Philp macrumors 65816

    James Philp

    Joined:
    Mar 5, 2005
    Location:
    Oxford/London
    #5
    In fact, I'm going to quote from the site I posted above:
    You may want to re-think the whole thing.
     
  6. Plymouthbreezer macrumors 601

    Plymouthbreezer

    Joined:
    Feb 27, 2005
    Location:
    Massachusetts
    #6
    I used my iPod for two months running the dev builds of Tiger, and it's still fine today. The key is to not run off the iPod for too long (30 min max, it gets really hot after that).

    That site seems to have a longer way of doing so. By just placing your install disk of the OS (I don't believe that the disk that came with the computer will work, only a real OS disk) and rebooting under the installer will allow you to install the OS. Just be sure to choose to install on the volume iPod and not your hard drive. Once installed, reboot and hold option, which will allow you to pick what startup disk to use.
     
  7. James Philp macrumors 65816

    James Philp

    Joined:
    Mar 5, 2005
    Location:
    Oxford/London
    #7
    Yeah, the method on that site did seem long winded to me too, but the risks are real, and I probably would only use my iPod like this in a REAL emergency. (As I have 2 Macs something would have to be seriously wrong!)
    If I were to do this I would have done the method you described above.
    Question:
    Does this take away the actual functionality of iPod (I mean playing music that is!?).
     
  8. tuker thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 12, 2005
    #8
    That's the whole point. I'm using the iPod to upgrade to Tiger since I can't read dvds on this ibook. And I tried holding option at start up and it wouldn't work. I'm trying to install tiger to the ibook using my ipod but i cant get it to boot up on the ipod so i can install tiger.
     
  9. Plymouthbreezer macrumors 601

    Plymouthbreezer

    Joined:
    Feb 27, 2005
    Location:
    Massachusetts
    #9
    It was quite a walk-around method.

    If you choose to erase and install the OS, yes, it will erase your music (granted it will still be in your iTunes Music Library). However, if you have enough space on the 'Pod, then you can install a copy of the OS right on it in addition to your music and other files that may be on it.

    The only real issue I had was frequent kernel panics when running off the iPod. Otherwise, everything was fine, albeit slow.
     

Share This Page