icons

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by daliscar55, Jan 4, 2006.

  1. daliscar55 macrumors member

    Joined:
    Jan 4, 2006
    #1
    id like to ask a few really basic questions.

    firstly i have just added an external hard drive to my computer and added a logo, but everytime i switch the computer off, it reverts back to original usb logo. why isnt it staying?

    also i have an external dvd drive which i was thinking would have an icon on the desktop (firewire connection), it works fine but no sign its linked. is there a way to get this sorted?

    thanks, and i bow to your knowledge...... daliscar55
     
  2. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #2
    How are you adding the icon?

    It doesn't work like that. When you put in optical media, THEY will show up on the Desktop.
     
  3. stevep macrumors 6502a

    stevep

    Joined:
    Oct 13, 2004
    Location:
    UK
    #3
    To change an icon:
    First get some icons. If you want some new ones try www.widgetwidget.com - they do a set of really nice icons. Also http://www.iconfactory.com.
    Then:
    1. Select the icon file you want to use in the Finder.
    2. Go to 'Show Info' in the Finder's File menu.
    3. An info window will appear. Select the icon in the top left hand corner. It will be highlighted in blue once you have done so, Press command-c. Or go to 'Copy' in the Finder's Edit menu.
    4. Select the application/document/file whose icon you want to change.
    5. Once more, select 'Show Info' from the File menu, or press command-i.
    6. Click on the icon in the window that has just popped up.
    7. Press command-v. You have just pasted in the icon that was on the clipboard.

    And what Yellow said about optical discs.
     
  4. daliscar55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 4, 2006
    #4
    it surprise me that lacie wouldnt have a icon for the dvd drive, just so i know its active???

    ive changed icons the way you described, everytime i reboot, it reverts back to original icon and name, almost like i need to do something to save the change.

    also is there also a way to keep icons in place on the desktop?, they keep reverting back to their original place when rebooting.
     
  5. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #5
    Again, optical drives don't work like this..
     
  6. Sunrunner macrumors 6502a

    Sunrunner

    Joined:
    Nov 27, 2003
    #6

    Apple's OS typically doesnt icon an empty device, only the media itself when it is plugged in/inserted.
     
  7. stevep macrumors 6502a

    stevep

    Joined:
    Oct 13, 2004
    Location:
    UK
    #7
    The screenshot shows the 'right-click, get info' dialog, after pasting in your icon of choice. If you do it as I've outlined above (on your ext hard drive) it will stick. I've got 2 icons as I've partitioned my ext drive.
    The little dialog (right-click on the desktop and choose Show View Options shows that the 'Keep arranged by' tick box is unticked - if you tick it your icons will be arranged, otherwise they won't.
    The optical drive thing - you get an icon on your desktop when you insert a disc, With no disc in, there's no volume to mount, so no icon.
     

    Attached Files:

  8. daliscar55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 4, 2006
    #8
    thanks steve, but when i bring up the get info dialog, i cant get to the desktop folder (little dialog on the screen shot). right click on the desktop doesnt have 'show view options', only the standard options when right clicking on any icon/screen
     
  9. stevep macrumors 6502a

    stevep

    Joined:
    Oct 13, 2004
    Location:
    UK
    #9
    Are you sure? Make sure you're on a blank area of the desktop, then either click once with the right mouse button (you have got a 2 button mouse, yes?) or hold the CTRL key down while you click once with the left button (or, in the case of the standard Apple mouse, the only button!). You should get this 'contextual' menu:
     

    Attached Files:

  10. daliscar55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 4, 2006
    #10
    yes definetly, 2 button mouse yes, must not have something set, when i do that it has everyhting EXCEPT for new burn folder, show view options, and automator. and i have attach a folder action which yrs doesnt have.
    do i need to change a setting somewhere to get these priviledges?

    this is the same on both my internal and external hard drive 'get info' boxes.
     
  11. freeny macrumors 68020

    freeny

    Joined:
    Sep 27, 2005
    Location:
    Location: Location:
    #11
    try hitting "command+I" after highlighting the desired item. this will also bring up the info dialogue.
     
  12. stevep macrumors 6502a

    stevep

    Joined:
    Oct 13, 2004
    Location:
    UK
    #12
    I should have asked at the start - what version OS are you using? (Please don't tell me you're using Windows XP or I'll feel really stupid.....:) )
     
  13. daliscar55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 4, 2006
    #13
    freeny thanks, i have the initial get info data, but its the further 'little dialog' im having trouble accesing. im using panther, 10.3.5, not windows :)
     
  14. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
  15. daliscar55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 4, 2006
  16. daliscar55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 4, 2006
  17. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #17
    As a part of the contextualy menu? Possibly, probably.. I don't have any Panther boxes, so I cannot check. But ultimately, it has no baring on your issue, so I wouldn't worry about it.
     
  18. daliscar55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 4, 2006
    #18
    ok so how can i solve my problem? i still cant get the icons to remain having done the 'get info' initial icon change, when rebooted it changes name and icon back to default
     
  19. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #19
    Don't know.. You are an admin user, correct? Because if you're not, then that's why it's not sticking. If you are, try doing it as root maybe? It's not a problem I've ever had.
     
  20. daliscar55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 4, 2006
    #20
    admin yes, sorry but newbie :eek:

    could you explain root a little more?
     
  21. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #21
    How to enable root.

    Enable root.
    Login as root.
    Make your icon changes.
    Logout of root.
    Login as yourself.
    DISABLE ROOT.

    You don't NEED root to be enabled for any reason, particularly if you're not familar with what root is and what it does. So make sure you turn it off/disable it when you're done.
     
  22. LimeiBook86 macrumors 604

    LimeiBook86

    Joined:
    May 4, 2002
    Location:
    Go Vegan
    #22
    Mac OS X 10.3 "Panther" does have a few glitches with icons from what I remember. Especially on the desktop. They should stay fine but, for some reason they aren't. Try logging out (Apple Menu > Log Out) and Log back in to see if they stay or if they reverted back to the default.

    You can also try upgrading to Mac OS X 10.3.9 for free via Software Update (Apple Menu > Software Update), just makes sure you have a pretty fast internet connection (Not dial-up) or you'll be waiting forever. There may be updates in Software Update that might fix the problem if it is indeed just a little glitch and not a bigger problem.

    Also if you have something to add on a previous reply you made do not make a new reply, simply edit your existing one by clicking the "edit" button. This helps keep things more organized rather than looking like a messy chat room.

    Welcome to MR, and good luck :)
     
  23. daliscar55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 4, 2006
    #23
    thanks, ill update my panther and see what happens, thanks so much for the advice!
     

Share This Page