iMac 20" with 256MB X1600

Discussion in 'Games' started by iancapable, Oct 4, 2006.

  1. macrumors 6502

    iancapable

    Joined:
    Oct 4, 2006
    Location:
    London, United Kingdom
    #1
    Would the above (title) pc be good enough for the majority of games available to mac users?

    I'm planning on buying a mac soon enough and this seems to be the cheapest and best option short of buying a 24" iMac or a Mac Pro (which I don't want to have to spend a lot of money on).

    My mac spec comes to £1208 and has all the necessary bells and whistles (I don't need more than 250GB storage hehe I have a lot of storage boxes).

    2GB Ram
    256MB ATI X1600
    250GB SATA

    waddya think?

    If you think that it's not good enough, why should I fork out for a mac pro (noting I do have displays available but want the iMac because it's small and has a display so I can use my 19" wide with it, because I'm greedy).
     
  2. macrumors 68020

    DavidLeblond

    Joined:
    Jan 6, 2004
    Location:
    Raleigh, NC
    #2
    I guess it depends on the graphic settings you like on your games. I have that exact same configuration of iMac and so far I have tried:
    Quake 4 Mac
    Half-Life 2 Demo PC
    Dreamfall PC

    all three of those look/play perfectly at relatively decent detail levels. I've also tried Doom 3 for the Mac which for some reason looked far worse than Quake 4 and played worse too. Not sure what THATS all about.
     
  3. thread starter macrumors 6502

    iancapable

    Joined:
    Oct 4, 2006
    Location:
    London, United Kingdom
    #3
    hahahaha doom3 is buggy to hell anyway in my experience...

    IF all of the above games work nicely then I'm all for it :)

    I don't get to play many games these days, because I mostly work and of course I run linux, so games are scarce... But an iMac should do everything I need... What worries me is buying a mac pro and then in less than a year I will want a new pc, where as an iMac I think is a good buy considering it's only a grand...
     
  4. macrumors 68000

    Haoshiro

    Joined:
    Feb 9, 2006
    Location:
    USA, KS
    #4
    I haven't had much problems and those are my exact specs. WoW runs fine, and I even get 100+ fps in UT2K4 at 1680x1050 (native resolution) with setting at highest.

    It should play pretty much everything out, but you won't get to max settings on everything.

    If you can go for it, though, the 7600 in the 24" iMac is vastly superior.
     
  5. macrumors 68040

    miniConvert

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Location:
    Kent, UK - the 'Garden of England'.
    #5
    I find on the previous top-end top-spec Core Duo 20" iMac that WoW plays pretty badly. Most settings need to be reduced substantially in order to secure a dependable frame rate of 25fps and above at the monitors native resolution. It's certainly not as good as I thought it would be.
     
  6. thread starter macrumors 6502

    iancapable

    Joined:
    Oct 4, 2006
    Location:
    London, United Kingdom
    #6
    I might spec up the 24" one! And see how much it will cost...
     
  7. macrumors G3

    QCassidy352

    Joined:
    Mar 20, 2003
    Location:
    San Francisco
    #7
    really?? that's too bad, and not what I'd heard. I heard that the core duo imacs played WoW very well. I'm getting a core duo 17" imac today, and although I don't play WoW anymore, I'm hoping for pretty good graphics performance for other things.
     
  8. thread starter macrumors 6502

    iancapable

    Joined:
    Oct 4, 2006
    Location:
    London, United Kingdom
    #8
    Hmmmm sounds odd considering I was getting decent frame rates on an athlon 2600XP running under wine in linux...

    Surely it would run ok on a machine as highly spec'ed as an iMac...
     
  9. macrumors 68000

    Haoshiro

    Joined:
    Feb 9, 2006
    Location:
    USA, KS
    #9
    I haven't really had problems with WoW, although the last time I played was before several intel mac fixes were complete.

    Plus there is multi-threaded opengl which should double the fps in WoW, not sure when they will release that update though.

    Anyway, when I last played I needed to play WoW in windowed mode with setting at about medium. It didn't run as good as my PC with a 6600 did, but it was certainly playable.

    Since then a bunch of performance updates have been released for intel macs and I haven't had time to try it since then.
     
  10. thread starter macrumors 6502

    iancapable

    Joined:
    Oct 4, 2006
    Location:
    London, United Kingdom
    #10
    could you possibly give it a go soon? I would be eternally grateful!
     
  11. macrumors 65816

    Josh396

    Joined:
    Oct 16, 2004
    Location:
    Peoria/Chicago, IL
    #11
    That just about shocks me. I have the same computer the OP speced out and I have no problems whatsoever playing WoW. I run at full screen, full resolution, with all settings on Medium-Max and I get from 30-50 FPS no problem. The only time I've ever had to turn my settings down was at an AOE mob in AQ40. Maybe I'm just lucky.

    Also, it is my understanding that the new OpenGL won't double the FPS. Again, from what I have been told, it basically allows the game to run on both processors. While that's great news, the X1600 would be more of a bottleneck on his setup then his processor. It will obviously increase the FPS, but from what I've heard it's 5-10 FPS.

    Iancapable, as someone else posted, if you can, I'd really shoot for a 24" iMac with the 7600, I saw a post on here that some was getting over 100 FPS with every setting on Max.

    EDIT: And this isn't just recently. I've played on the same settings since the first Intel patch was released back in February I believe. Even running under Rosetta I got about 15-20 FPS with settings near Max.
     
  12. thread starter macrumors 6502

    iancapable

    Joined:
    Oct 4, 2006
    Location:
    London, United Kingdom
    #12
    I think I'll bite the bullet and get a 24" mac then. It's either that or a mac pro (which I would love, but one step at a time as this is my first mac).

    I've heard that supposedly the 24" has removable video cards? Has anyone actually checked?
     

Share This Page