iMac G5 RAM config

Discussion in 'Buying Tips and Advice' started by raythepa, Feb 12, 2006.

  1. raythepa macrumors member

    Joined:
    Feb 5, 2006
    #1
    Looking at the possible RAM configs for the iMac G5. The Apple Store shows (what I think is a little out of the ordinary) RAM progression 512, 1, 1.5, and 2.5GBs. Will the machine handle 2 x 1 GB sticks w/o any problems?

    Thanks
     
  2. grapes911 Moderator emeritus

    grapes911

    Joined:
    Jul 28, 2003
    Location:
    Citizens Bank Park
    #2
    I believe the iMac has 512 built-in. It only has 1 RAM slot. You can put a 2 GB stick in there and get 2.5 GB RAM.
     
  3. arcsbite Guest

    Joined:
    Jan 14, 2006
    #3
    it depends on the iMac

    pre iSight have 2 serviceable slots, so 2x1GB is fine.

    iSights have a 512mb built in which can't be changed and you can add upto 1GB in the 1 serviceable slot.

    and the new intel iMacs again have 2 fully serviceable slots so again 2x1GB is right.

    when they moved to iSight iMacs they began using SO-DIMM memory, this is also used in the intel macs.
     
  4. grapes911 Moderator emeritus

    grapes911

    Joined:
    Jul 28, 2003
    Location:
    Citizens Bank Park
    #4
    Well, the OP was configuring an iMac at the Apple store. That leaves the iSight and the Intel. Since they actually said a G5, I think that what I posted was correct.
     
  5. arcsbite Guest

    Joined:
    Jan 14, 2006
    #5
    wasn't saying you were wrong :)
    just offering what little information I know
     
  6. grapes911 Moderator emeritus

    grapes911

    Joined:
    Jul 28, 2003
    Location:
    Citizens Bank Park
    #6
    Oh, OK. I thought you were implying that I was giving the specs for the wrong iMac. Now that I re-read your post I see that was not the case. Sorry for the confusion.
     
  7. arcsbite Guest

    Joined:
    Jan 14, 2006
    #7
    No, not at all.
    it's just, before I bought my iMac I spent a while looking into the RAM situation, just wanted to pass as much info onto the buyer :)
     
  8. raythepa thread starter macrumors member

    Joined:
    Feb 5, 2006
    #8
    thats OK, thanks...I'm just sitting here flipping back and forth between the new iMac and the G5. With my education discount its about $300 between the 2 machines. Other than the ATI Radeon vram being fixed the only thing I could upgrade on my own would be the RAM and I really wasn't sure if that 512MB was fixed or not.
     
  9. rdhazrd macrumors newbie

    Joined:
    Feb 5, 2002
    Location:
    In a smaller town in Wisconsin
    #9

    Not exactly, the iMac G5 with iSight can handle a 2 gig chip, and uses a regular DIMM. The intel iMac uses the SO-DIMM
    Not to step on toes, but just want to correct errors
     
  10. arcsbite Guest

    Joined:
    Jan 14, 2006
    #10
    but 2GB sticks are not only rare they are also phenomenally expensive and therefore unrealistic.

    I though the iSight was SO-Dimm...good catch ;)
     

Share This Page